La doar 21 de ani o tânără din localitatea Sadu din județul Sibiu poate spune că este pe picioare proprii. Este studentă la Inginerie și la Asistență Medicală însă, de două luni, și-a deschis propria afacere. Maria Ivan își dorește să ducă mai departe tradiția veche de peste 20 de ani pe care o are familia ei în prepararea produselor pe bază de lapte. Astfel, și-a deschis un mic magazin în Piața Cibin, „La Mimi”.
Părinții Mariei s-au ocupat cu creșterea oilor și a producerii preparatelor din lapte încă dinainte de a se naște ea. Tot ce făceau, vindeau în Piața Cibin, iar odată cu trecerea anilor a început și tânăra să simtă gustul acestei afaceri.
Vine la piață de la 12 ani
Acum, Maria este studentă în anul III la Inginerie Economică Industrială, însă nu se vede profesând în domeniu. Din acest motiv, în urmă cu doi ani s-a înscris și la Postliceală, la Asistență Medicală. Încă de mică se visa cadru medical, însă, pe parcursul acestor ani și-a mai schimbat puțin ideile. Acum nu este sigură dacă mai vrea o carieră în domeniul medical. În schimb, se vede propria ei șefă. Astfel, în urmă cu doar două luni de zile, tânăra a decis să-și deschidă propria afacere. Și pentru că părinții ei sunt producători de produse tradiționale nu i-a fost greu să se decidă pe ce cale să o apuce.
În Piața Cibin, se eliberase un chioșc, iar tânăra a profitat de acest lucru punându-și planurile în aplicare. Așa a apărut „La Mimi”. S-a oprit la acest nume deoarece așa îi zic prietenii și toți apropiații.
„Nu mă văd profesând în inginerie și am zis că mai bine muncesc pentru mine decât pentru altul. Noi, acasă avem multe oi și avem un loc special amenajat unde preparăm toate produsele. Mama m-a ajutat foarte mult. Fără ea nu aveam cum să deschid. Chiar dacă magazinul este nou, am totuși un avantaj. O parte din clienți mă știu, deoarece de la vârsta de 12 ani veneam cu mama aici în piață. M-a pus de mică la treabă, dar nu-mi pare rău”, povestește Maria.
Pune accent pe relația cu clienții
Pe lângă calitatea produselor, tânăra crede că este la fel de importantă și relația pe care o are cu clienții. Tocmai de aceea, preferă să aibă răbdare, să întrebe și nu în ultimul rând să dea fiecărui om care intră înăuntru să guste.
„Una e când guști, nu vii pur și simplu și cumperi. Am răbdare cu clienții, încerc să servesc cu ei așa cum aș vrea să mi se vorbească și mie. Oamenii trebuie să plece mulțumiți”, spune tânăra.
Chiar dacă uneori îi e greu să se împartă între cursuri și magazin, încearcă să ajungă peste tot. Astfel, de dimineaţă de la 7:00 până la 12:00 tânără este la magazin, iar după masa merge la cursuri. „Am zile în care fug dintr-un loc în altul, dar îmi place. Am o viață activă și nu am timp să mă plictisesc așa”, zice Maria.
În frigider se găsește de la telemea și caș, până la cașcaval și urdă. Toate făcute după rețeta tradițională, fără aditivi și conservanți. Telemeaua de exemplu, este schimbă în fiecare zi. „Dacă omul vrea să cumpere telemea proaspătă, eu nu pot să-i dau de ieri. De cele mai multe ori clienții o vor dulce în mijloc și puțin sărată pe margini. Dacă stă mai mult, nu mai e dulce”, explică tânăra.
În ceea ce privește prețurile, acestea pleacă de la 13 lei pentru un kilogram de urdă și ajung până la 50 de lei pentru bârza de burduf. Telemeaua proaspătă costă 17 lei, iar smântâna 18 lei.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Piaţa Cibin , Inginerie Economică Industrial , Părinții Mariei , Asistență Medicală , Maria Ivan , La Mimi , În Piața Cibin
Vizualizari: 26962
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Sibian
Acum 6 ore
Gunther
Acum 6 ore
Marian
Acum 6 ore
Mishu
Acum 6 ore
Ioan