X
sabadau

O altă abordare a accidentelor fără victime. „Nu semnez amiabila dacă nu îmi dai 300 de lei“ | Video

Un șofer care a provocat, din neatenție, o tamponare ușoară cu un taximetru al companiei Pronto (949) din Sibiu îl acuză pe patronul acestei societăți de faptul că i-a cerut să plătească 300 de lei, pentru a fi de acord cu semnarea ”înțelegerii amiabile”. În caz contrar, patronul s-ar fi adresat poliției pentru eliberarea unui proces verbal de constatare, șoferul vinovat de producerea accidentului fiind avertizat că îi va fi suspendat dreptul de a conduce și va primi o amendă consistentă.

Șoferul care a dorit să nu îi fie publicat numele are inclusiv înregistrări audio în care spune că a surprins discuția cu patronul respectivei societăți. Mai mult, el a transmis redacției Turnul Sfatului inclusiv o înregistrare video, în care proprietarul societății de taximetrie în discuție îi returnează șoferului vinovat cartea de identitate în schimbul sumei solicitată pentru semnarea „amiabilei“.

Accident ușor

Șoferul își recunoaște vina pentru producerea tamponării. „Era dimineața devreme, eram cam somnoros, nu am văzut taximetrul și nu am oprit la Stop. Am încercat să evit, dar nu am mai putut mult, ne-am atins. Mi-am recunoscut vina, dar șoferul mi-a spus să trec a doua zi pe la sediul firmei pentru a întocmi actele necesare înțelegerii amiabile. Când am ajuns acolo, însă, surpriză, mă aștepta și patronul“, descrie șoferul care nu a acordat prioritate. Potrivit lui, accidentul a avut loc în urmă cu aproximativ trei luni. „A încercat să scoată bani de la mine. Bănuiesc că nu e normal, din moment ce oricum și-a reparat mașina pe asigurarea mea. M-am adresat poliției, dar până acum nu am văzut nicio altă urmare a plângerii penale depusă de mine“, mai amintește șoferul.
El mai arată că la întâlnirea de la sediul firmei, nu avea bani pentru a-i plăti cei 300 de lei solicitați, drept pentru care a lăsat cartea de identitate.
Potrivit șoferului vinovat, în urma tamponării mașina folosită pentru taximetrie a avut nevoie de schimbarea unei aripi, a barei din față și a unui far. „Bine, și-a mai trecut ceva în plus pe acolo, e treaba lui, el știe“, mai arată tânărul sibian.

Din înregistrările realizate cu, potrivit șoferului, proprietarul firmei de taximetrie, acesta din urmă ar încerca să îl convingă să plătească o anumită sumă drept despăgubire pentru perioada în care mașina de taxi va sta în service și, prin urmare, nu va produce profit. În caz contrar, mai rezultă din respectivele înregistrări, proprietarul mașinii de taximetrie se va adresa Poliției, pentru a elibera un proces-verbal care să fie folosit pentru asigurarea de tip Casco, asigurare care ar include și despăgubiri pentru perioada cât taximetrul staționează pentru reparații. În cele din urmă, șoferul arată că a fost de acord să plătească 300 de lei pentru trei zile de staționare a mașinii în service.

Proprietarul Pronto: „eu nu fac așa ceva“

Proprietarul firmei de taximetrie în discuție, Doru Săbădașu, a declarat pentru Turnul Sfatului că nu este nimic adevărat în istoria șoferului amintit. Despre imaginile video a apreciat că ar putea fi trucate, iar vocea din înregistrare să nu îi aparțină. „Eu nu fac așa ceva. Poate șoferul de taxi să facă așa ceva, să spună că «tu m-ai lovit pe mine, eu ce fac acum, stau două săptămâni până îmi repară mașina, eu ce mănânc?». Dar eu nu am treabă cu ei. Chiar credeți că e așa important pentru mine să stau pentru 200 sau 300 de lei? Eu am 150 de angajați și toată ziua stau să îi coordonez ca să meargă treaba, nu după o chestiune din asta de 200 – 300 de lei. Să se ducă la organele competente, iar dacă am încălcat eu cu ceva legislația să plătesc, căci așa este normal“, a declarat Doru Săbădașu.
El a declarat că potrivit statisticii lui, în ultimele trei luni taximetrele companiei pe care o deține au fost implicate în 33 de evenimente rutiere, din care numai într-unul singur șoferul de taxi a fost cel vinovat. „Acum, eu nu țin minte toate detaliile legate de fiecare accident. Dar, cel care a reclamat, dacă este bărbat să spună data, care a fost accidentul și atunci poate îmi amintesc“, a mai spus Săbădașu.
Referitor la imaginile în care apare ca primind bani, el a apreciat că, dacă nu sunt trucate, ar putea ilustra o altă situație. „Sunt oameni care lovesc mașinile, vin la noi în curte și cer să facem amiabilă, dar să trecem și mașina lor la reparat. Și poate mi-a dat banii aceia, 200 sau 300 de lei, poate pentru așa ceva mi-a dat banii“, mai declară Săbădașu.

Lipsa folosinței bunului

Proprietarul firmei de taximetrie a arătat, mai apoi, că în definitiv o despăgubire oricum ar trebui acordată șoferilor de taxi ale căror mașini sunt lovite și necesită reparații în service. „Dar, lui ce i se pare, că e dare de mită pentru faptul că a ținut un șofer pe dreapta două săptămâni și a rămas cu carnetul în buzunar? Să vă mai spun ceva: dacă eu dumneavoastră vă stric obiectul muncii, trec pe stradă, mă împiedic și, fără rea intenție, dar din vina mea, vă trântesc microfonul ori dacă la dentist dau cu piciorul și stric aparatura că mă sperii, omul acela nu mai poate lucra două sau trei săptămâni, nu? Și atunci nu e normal, ca în perioada în care nu lucrează, să apeleze la ceea ce e scris în legislație și anume lipsa folosinței bunului? Eu știu că există așa ceva în lege“, a mai declarat proprietarul firmei de taximetrie.

Legislația în materie de asigurări este extrem de dificil de utilizat de un șofer implicat ca parte nevinovată într-un accident și care ar încerca să obțină și despăgubiri pentru perioada în care nu poate utiliza mașina avariată, arată un broker de asigurări pentru Turnul Sfatului. „Pentru a recupera pierderile generate pe perioada cât mașina a fost indisponibilă trebuia deschis un proces separat. Legislația veche, valabilă până ieri, nu prevedea și despăgubiri suplimentare pentru astfel de situații. Dar, e adevărat, în legislația europeană există anumite situații în are pot fi acordate despăgubiri pentru lipsa folosinței bunului“, arată brokerul de asigurări. El mai precizează că, de cele mai multe ori, societățile de asigurări cărora li se solicită și astfel de despăgubiri reacționează „negativ“ în sensul că tergiversează rezolvarea dosarului de daune pentru repararea mașinii al cărei șofer cere astfel de compensații. „Asiguratorul căruia îi va fi cerut o sumă de bani pentru lipsa folosinței bunului își va declina competența. Prin urmare, cel păgubit va trebui să îl dea în judecată pe cel vinovat de producerea accidentului, care, la rândul lui, va trebui să cheme în proces asiguratorul. Moment în care asiguratorul blochează, de obicei, soluționarea dosarului deschis pentru repararea mașinilor“, explică brokerul de asigurări.

Stenograma înregistrărilor audio

Presupusa voce a patronului Pronto: Eu cu asta, chiar dacă nu ai voie să circuli fără far, dar poți să circuli o lună cu ceea ce facem noi, o amiabilă.

Șoferul vinovat: Da, da, înțeleg…

Presupusa voce a patronului Pronto: Însă, City dacă mă programează peste două luni, eu luna aceea voi sta. Și atunci trebuie să ne înțelegem cumva, să vedem dacă ne puteți ajuta, să vă gândiți și dumneavoastră la o sumă, să îmi dați o sumă, nu mare, dar cât de cât să poată să stea mașina și să stea și el acasă. Câteva zile. Dar, cred că vorbim în avans. Haideți să vedem când ne-ar programa City și apoi vedem. Pentru că dumneavoastră bănuiesc că aveți nevoie de permis și dacă mergem la Poliție mie mi-e simplu. Eu, la Poliție, am procesul-verbal de la ei și cu acela mă duc și o fac direct pe Casco-ul meu.

Șoferul vinovat: Da.

Presupusa voce a patronului Pronto: Dar la proces-verbal vă ia permisul și vă dă amendă vreo șapte milioane de lei.

Șoferul vinovat: Așa… dumneavoastră vreți, cum ar veni, vreți să vă dau niște bani și să nu mai mergem la poliție, nu?

Presupusa voce a patronului Pronto: Păi, da, și facem amiabilă. Și facem amiabilă. Dar trebuie să mergem sus, să sun la City acum, luați-vă toate documentele dumneavoastră și ale lui, mergem sus la mine, în birou, sunăm și cu dumneavoastră în direct să vedem când ne programează. Că dacă îmi zice o lună și două zile, e vorba de alea două zile pe care trebuie să mi le suportați dumneavoastră. Că eu nu câștig nimic, să știți.

Șoferul vinovat: Da.

Presupusa voce a patronului Pronto: Eu dacă facem proces verbal mă duc direct la asigurare și nu mai am nevoie de dumneavoastră. Dar așa trebuie să mergeți și dumneavoastră, să dați o declarație că nu reparați mașina până atunci… Mie nu îmi trebuie nimic. Dă-i la acesta ceva că stă… Pentru că acceptă amiabila, căci nouă nu ne despăgubește nimeni staționarea. Eu cu proces-verbal, mie îmi despăgubește staționarea pe Casco. Dar, fără proces verbal, io nu pot să fac pe Casco.

Șoferul vinovat: Așa.

Presupusa voce a patronului Pronto: Și dacă facem pe Casco, cu proces verbal, tu rămâi fără permis. Crezi că e bine să rămâi fără permis și să plătești amendă vreo șase milioane sau să îi dai lui acesta trei zile de staționare și să accepte asta.

Șoferul vinovat: Păi, și ce să îi dau eu pentru trei zile, cât trebuie?

Presupusa voce a patronului Pronto: Un milion pe zi, că îs pierderi.

Șoferul vinovat: Și îi vrea azi pe loc, acum-acum pe loc? Că nu am ce să îi dau. Dau datele din buletin, acum nu e vorba de aia, e vorba că am copilul și nevastă-mea vine în trei acasă, îți spun cinstit, și de aia am venit și cu copilul. Îi dau, dacă e trei zile de reparație, îi dau…

Presupusa voce a patronului Pronto: Dar recunoști că eu o fac, dar nu am cum să o vopsesc mai repede.

Șoferul vinovat: Te cred.

Presupusa voce a patronului Pronto: Ai înțeles? Eu nu câștig nimic. Ascultă-mă cu atenție. Eu, dacă nu era asigurarea mea, io mă duc la Poliție, fac proces verbal în cinci minute. Mă duc la asigurarea mea îmi plătește și staționarea și tot și eu (neinteligibil)… Eu nu am cum să îi plătesc cartea de muncă, că sunt cu carte de muncă aici, deci s-a terminat cu taximetria aia de pe vremuri în care stăteam la colțul străzii și îmi dădea 50 de lei și îi băgam în buzunar.

Șoferul vinovat: Eu chiar acum, acum nu pot să îi dau… chiar nu am.

Presupusa voce a patronului Pronto: Te-am înțeles, ți-am explicat situația, care e treaba. Îi lași buletinul acolo, nu îți trebuie ție ceva și spui, domne’, uite, în trei vin cu banii sau cum crezi tu. Zic că e bine așa. Că tu ești acum contrariat, cum să plătesc când eu am asigurare?

Șoferul vinovat: Păi, da.

Presupusa voce a patronului Pronto: Și eu de ce să pierd pentru tine? Nu știu dacă m-ai înțeles

Șoferul vinovat: Da, da, am înțeles ideea. Îi las buletinul și…

Presupusa voce a patronului Pronto: Eu de ce să pierd pentru tine ca să îți salvez ție permisul în alea două luni de zile și să nu dai alea șapte milioane, nu mai bine dai trei? Că amenda e șapte milioane, pe loc?

Șoferul vinovat: Da, da, aveți dreptate. Așa facem.

 

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Stefanini, RSK Development, Fântânița Haiducului, Harting, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

13 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  tera

  Ăstia sunt vorbe în vînt. Doru sabadasu nu sta de vorba cu asa ceva mai ales ca nu il facilitează cu nimic masina are amiabilă si o repara si gata nu mai credeti toate prostiile

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Am patit la fel un incident cu meseriasii de la respectiva firma..insa chiar el a ,,cautat ” mi_a pus frana intentionat, l_am lovit nici nu am vrut sa aud de ,,intelegerea ” propusa de ei…..si surpriza….m_am trezit cu permisul suspendat…agentul a trecut in procesul_verbal numai minuni…in realitate nici macar vreo zgarietura….invatatura de minte…chemam politia,luam amenda si ieseam mai…ieftin..

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Marcel vasile

  Lumea este de vina cum pot toți samsari sa facă parte deștepți…ar trebui anchetați amândoi de politie

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Alexx

  La uni sincer nu mai pot sa trăiască sa piardă nici măcar 50 de ban .. Si eu am avut o problema de gen si a spus sa ii plătesc mașina .. Avea pe timpul ăla un Matiz verde si era sofer pe ambulantă .. De aceea avem asigurări sa repare mașini nu sa scoatem bani din buzunare sa va plătim staționări si de genul.. Dați in judecată asigurările daca vreti bani. Si crezi ca intereseaza pe cineva ca iti sta mașina o luna in service sau doua .. Ia elicopter sau cumpărați drum privat si nu mai ai treaba cu accidentele…….

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Sibian

  Constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

  Nu, in Romania la fel ca in orice tara civilizata nu poti negocia permisul cuiva pentru un folos personal. Accidente se intampla, ai doua variante: amiabila sau constatare la politie. A treia, cea aleasa de distinsul domn Sabadasu e ilegala.

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  sibyanul

  Din pacate cam toti taximetristii sifonati putin in astfel de accidente usoare procedeza la fel, cer chiar bani pentru stationare. Cum ar fi in cazul contrar, de exemplu cand partea vatamata ar solicita firmei de taxi sa puna la dispozitia sa o masina de-a lungul intregii sapatamani? In orice tara civilizata, firma responsabila cu asigurarea civila a persoanei vinovate de producerea accidentului pune la dispozitia partii vatamate un alt automobil pana ce autoturismul avariat este reparat…vorbim de alte tari, Romania a fost intotdeauna inafara normalitatii….

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Alex

  Dar nu e ceva normal sa i plateasca stationarea taximetristului? Pe bune oricare ar fi si oriunde sa ramai fara loc de munca 3 zile si sa nu fi platit din vina altuia nu ti ar conveni. ..
  Trebuia sa se duca la poliție din prima daca nu i convenea….sau macar ininte de a i da banii care pretinde ca i a dat…ca din filmare nu se vede clar daca sunt sai nu bani. . Acum este egal cu 0…

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Anonymus

  in locul lui mergeam la politie cu riscul de a da mai mult poate dar decat sa ii dau la un astfel de nesimtit…
  asigurarea este platita ca sa te scape de probleme nu sa platesti suplimentar bani desi esti asigurat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact