Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

“Lemnul și spațiile mici” – pe cale de dispariție

“Lemnul și spațiile mici” – pe cale de dispariție

Bisericile-monument din Sibiu, de rit ortodox, sunt date, rând pe rând, uitării. Bisericuțele de câțiva metri pătrați, în care trebuie să intri cu capul plecat, pe o ușă mai mică decât un om de statură normală. Bisericuțele în care au fost botezați bunicii noștri și în care termenul “sfânt” reverbera din toți pereții, ca să ajungă cu adevărat în suflet. Construcțiile mici, pe care strămoșii noștri le-au făcut cu greu, undeva la marginea satului, unde le era cu putință. Nu le veți găsi decât anevoios, poate chiar nevoiți fiind să vă faceți loc printre buruieni, ferindu-vă de mărăcini. Și totuși, vorbim despre monumente istorice, care poartă picturi și fresce valoroase, dar și obiecte de cult de acum 200 de ani. Adevărate mărturii istorice, încă în picioare, dar pe care Biserica Ortodoxă, deși una dintre cele mai finanțate instituții din România, le ignoră cu desăvârșire.

biserici de lemn prabusire (9)Aceste monumente riscă, pur și simplu, să se prăbușească. Avertismentul vine din partea specialiștilor în patrimoniu, care încearcă să salveze lăcașurile de cult. Deși sunt trecute pe lista monumentelor istorice, micile biserici de la sat nu au primit niciun ban pentru restaurare. Asta deși experții europeni au atras atenția asupra situației, încă din 2014, când au inclus situl bisericilor de lemn din Transilvania pe lista celor mai periclitate monumente de pe continent.

Ciment pe monument

Restauratorii atrag atenția de ani de zile că unul dintre cele mai dăunătoare materiale care pot fi folosite în refacerea monumentelor este cimentul. Impermeabil, acesta nu lasă construcția să respire, iar de aici apar nenumărate probleme. O astfel de restaurare contrară normelor în domeniu a fost făcută la bisericuța din Țichindeal. Baza construcției a fost refăcută din ciment, însă fără să se intervină asupra unei probleme de secole: igrasia.

biserici de lemn prabusire (5)

„Vaporii trec pe acolo pe unde pot, adică pe la limita dintre tencuială şi fresca istorică. Așa a ajuns această pictură valoroasă, aparținând fraților Grecu, să se degradeze până la un metru și jumătate înălțime”, explică resuauratorul Eugen Vaida.

La urechile Patriarhului, prin gura Prințului Charles

Cu toate că problema bisericilor-monument nu este de azi, de ieri, Biserica Ortodoxă nu a investit în renovarea lor. Situația a devenit critică și mai multe asociații de profil i-au adus-o în atenție Prințului Charles, în timpul celei mai recente vizite pe care acesta a făcut-o în Transilvania, în luna aprilie. Îndrăgostit de zona Ardealului, moștenitorul coroanei britanice a luat atitudine. Într-o întrevedere pe care a avut-o cu Patriarhul Daniel, Prințul Charles al Marii Britanii a atras și el atenția asupra stării acestor monumente.

033016501201138703

Unele dintre ele sunt în stare atât de gravă, încât riscă să se prăbușească. Biserica din Gherdeal, de exemplu, este crăpată în mai toate locurile, bucăți din plafon au căzut, iar unele obiecte de cult au fost distruse. În lăcaşul de cult, construit în anul 1786, nu se mai slujește de câțiva ani, deşi aproape toţi sătenii din Gherdeal au fost botezați aici.

biserici de lemn prabusire (2)

Acum, satul este aproape părăsit. Unele case au fost cumpărate de orăşeni, impresionaţi de liniştea locului. Câţiva dintre ei, ajutaţi de specialişti, au restaurat acoperișul bisericii, ca monumentul să nu cadă cu totul. „Fiind un monument foarte vechi, care a trecut de mai multe generaţii, cred că este de datoria noastră, stând în acest sat, să îl readucem la forma lui iniţială”, spune Dan Verescu, un tânăr care are o firmă în București, dar și-a cumpărat și renovat o casă în Gherdeal și a ajuns să își petreacă 90% din timp, aici.

Direcția pentru Cultură: toate bisericile-monument sunt în stare proastă

Și Direcția Județeană pentru Cultură a întocmit un raport în care avertizează că niciuna dintre bisericile ortodoxe monument nu se află în stare bună. Niciun ban nu s-a alocat pentru refacerea lor, însă. “Din păcate, obiectivele ortodoxe nu au beneficiat de fonduri din Programul Național de Restaurare. Doar cele de colonizare săsească, probabil datorită şi vechimii lor”, este de părere directorul DJC, Dan Nanu.

biserici de lemn prabusire (8)

Proiectul "60 de biserici din lemn", prin care asociaţiile de specialişti voluntari încearcă să salveze monumentele, cuprinde în majoritate biserici de cimitir, parţial sau total abandonate, toate clasate ca monumente istorice, datate între secolele XVII şi XIX.

biserici de lemn prabusire (6)

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Wenglor, Stefanini, Takata, Gnoato Est, RSK Development, Arvato Bartelsmann, Fântânița Haiducului, Harting, Unimat, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Donuterie, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

5 comentarii

biciclist

Acum 6 ani

Normal ca BOR-ul nu se implica in acele biserici care nu mai sunt rentabile economic, care nu mai au vad comercial.
Raspunde

sibian

Acum 6 ani

..la sc BOR srl, a cazut pe locul secund menirea lor in lumea oamenilor.Banii sunt grija lor acuma,Penibil
Raspunde

Odin

Acum 6 ani

"Banii sunt ochiul dracului!" De aceea bor vrea sa ii stranga pentru a ne proteja!
Raspunde

azr - 1918

Acum 6 ani

Nanule ,vezi cum s - a "restaurat "( cimentat ) biserica din Gruiul Săliştei ! Despre Palatul Mitropolitan di bd Victoriei ce zici ?
Raspunde

sinergistina

Acum 6 ani

Mai demult era la TV o emisiune intitulata CU OCHI-N PATRU. O combinatie,de la BANU-I OCHIU DRACULUI si A FACUT PE DRACU-N PATRU
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus