X
coperta emilia sercan

Document: jurnalista specializată în denunțarea plagiatelor și-a copiat lucrarea de licență

Emilia Șercan, absolventa în 2003 a Facultății de Ştiinţe ale Comunicării şi Jurnalism din Sibiu, a plagiat bucăți întregi din lucrarea sa de licență intitulată „Reglementări naţionale şi internaţionale cu privire la libertatea de exprimare”, se arată într-un document transmis reporterului Turnul Sfatului.

„La 13 ani după ce și-a copiat propria lucrare de licență care atesta că este jurnalist, Emilia Șercan, declara: «Libertatea de conștiință este sfântă pentru un jurnalist». La 14 ani de la scrierea lucrării, Șercan părăsea în lacrimi platoul emisiunii Profesioniştii având pe buze un autodenunț: «În momentul ăsta mă simt o mare impostoare. Când în urmă cu o lună și jumătate, Emilia Șercan declara în emisiunea Profesioniștii a Eugeniei Vodă difuzată la TVR, că se simte o mare impostoare nimeni nu a bănuit că se referă și la altceva decât la «compromisul vieții» ei – acela că în 2008, pleca de la Evenimentul Zilei pentru a lucra (pentru 8.500 de euro lunar) la Realitatea-Cațavencu, controlată de mogulul Sorin Ovidiu Vântu“, se arată în documentul care o vizează pe jurnalista care a obținut licența la Sibiu.

Cărțile sursă

„În trecutul jurnalistei de investigație, care și-a făcut în ultimul an un titlu de glorie din expunerea plagiatelor unor puternici ai zilei – Oprea, Tobă, Negoiță, Onțanu, Licu, Stănișoară, inclusiv Laura Codruța Kovesi, se ascunde, culmea ironiei, propriul plagiat, pe care, spre deosebire de compromisul cu Vântu devoalat de Eugenia Vodă, nu l-a expus nimeni până acum. Emilia Șercan, absolventă, în 2003, a Facultății de Ştiinţe ale Comunicării şi Jurnalism din Sibiu, a plagiat bucăți întregi în lucrarea sa de licență intitulată «Reglementări naţionale şi internaţionale cu privire la libertatea de exprimare». Cele două cărți din care a copiat sunt «Jurisprudența europeană privind libertatea de exprimare», cu subtitlul «Aspecte privind hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului», care îi are ca autori pe Monica Macovei, Mircea Toma, Ana Coculescu (coordonator) și Adrian Tudorică și «Ghid juridic pentru jurnaliști» (ediția a III-a), scrisă de Monica Macovei, Adriana Drăgăliță și Dan Mihai. Ambele cărți au fost publicate în 2002. Forma de plagiat îmbrățișată cu predilecție de jurnalistă este cea a reformulărilor și a amestecului deliberat între fragmente și texte preluate și munca proprie“, se mai arată în documentul care însoțește copii ale lucrării de licență.

text comparat_Page_1 text comparat_Page_2 text comparat_Page_3

După o analiză atentă a celor două lucrări în paralel cu lucrarea de licență a Emiliei Șercan, documentul prezintă paginile „pe care Emilia Șercan le-a preluat fără respectarea regulilor de bună practică în scrierea și citarea academică. Preluările au fost făcute fără nicio metodă de citare consacrată – fără ghilimele, fără note de subsol“.

„În cursul verificării documentelor menționate, Emilia Șercan a preluat integral sau parțial următoarele pagini: în Capitolul 3, a copiat de la pagina 38 până la pagina 54 (vezi scan) din «Ghidul juridic pentru ziariști». Pentru documentare, a fost accesată ediția din 2009 a Ghidului care față de cea din 2002 are în plus o prefață și o ordine schimbată a subcapitolelor, în rest cele două ediții sunt identice. Detaliat, Șercan a copiat după cum urmează: pe pagina 38, găsim pasaje copy-paste din pagina 15-16 din Ghidul juridic, pagina 40 și jumătate din pagina 41 sunt integral copiate din pagina 5 a Ghidului, pagina 43 copiază în proporție de 80% din paginile 14-15 ale Ghidului, pagina 44 este integral copiată din paginile 14-15 ale aceluiași Ghid (la fel si jumătate din pagina 45). În același Capitol 3, în subcapitolul «Comunicarea de Informații false», jumătate din pagina 52 este copiată din pagina 54 a Ghidului, iar 80% din pagina 54 este copiată din paginile 59 și 60 ale cărții menționate.
Masiv și vizibil a fost copiat așadar Capitolul 3 intitulat «Restricții penale asupra dreptului la liberă exprimare» (pg 29), extrem de tehnic și observații din zona juridică. Și Capitolul 2 – «Reglementări naționale în materia libertății de exprimare și a libertății de conștiință» și Capitolul 4 – «Libertatea de exprimare, reglementări internaționale» sunt pline de observații de ordin juridic, lăsate fără ghilimele sau fără nici un fel de atribuire. Potrivit unui profesor de la Universitatea «Babeş-Bolyai» din Cluj-Napoca citat chiar de Emilia Șercan într-un articol referitor la plagiatul șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, «Dreptul este unul dintre domeniile în care s-a plagiat cel mai mult în ultimii ani, dar şi domeniul în care nu s-a făcut aproape deloc cercetare». Pentru un absolvent de jurnalism, este puțin probabil că, la acel moment, stăpânea atât de bine aspectele juridice la care făcea referire încât să facă o expunere fără citare sau fără referințele de rigoare“, se mai arată în respectivul document.
„Pe lângă aceste pagini în care plagiatul este evident, Șercan a apelat masiv la reformulări și preluări rescrise în restul capitolelor (Capitolul 5 – “Sursele și dreptul la replică”, Capitolul 6 – “Accesul la informații”). Plagiatul lui Șercan este unul mai muncit, în sensul că a recurs masiv la o rescriere a unor concepte, observații, idei, etc și mai puțin la așa-numita metodă copy-paste, în care plagiatorul copiază cuvânt cu cuvânt fragmente/pagini întregi. Dincolo de specificul pe care fiecare facultate îl poate stabili în materie de redactare a acestui gen de lucrări, potrivit rigorilor academice generale bine cunoscute, trebuie procedat după cum urmează: fie se indică, de fiecare dată când există o preluare, locul din care s-a preluat (dacă se ia un text mai mare, acesta nu mai trebuie pus între ghilimele), fie se indică la începutul lucrării că vor fi preluări din anumite articole, care se regăsesc în acest şi în acest capitol. Evident, sursele trebuie menţionate în bibliografia generală care, în general, va fi numerotată. Ca o observație – bibliografia lucrării Emiliei Șercan nu este numerotată“.

text comparat_Page_4 text comparat_Page_5 text comparat_Page_6 text comparat_Page_7

Nu a dorit să comenteze

Contactată de reporterul Turnul Sfatului, Emilia Șercan nu a dorit să comenteze acuzațiile care i se aduc.
Acuzații care fac referire și la regulamentele facultății din Sibiu. „Ducându-ne la standardele privind integritatea academică postate chiar pe site-ul Facultății absolvite de Emilia Șercan, citim următoarele: «constituie plagiat (pg 107) compilația de fragmente din mai multe surse/autori, fără referințe clare la textele-sursă; întrepătrunderea dintre fragmentele de texte furate și munca proprie, preluarea unui text fără referințe clare, cu modificarea unor expresii din text, omiterea marcajelor clare de citare în text și menționarea lucrării sursă (carte, articol, referat, sursă web etc) în bibliografia finală». “Libertatea de conștiință este sfântă pentru un jurnalist”, spunea în 2016 Emilia Șercan, la 13 ani după ce și-a copiat propria lucrare de licență care atesta că, cel puțin potrivit diplomei, este jurnalist. Doar că, potrivit prevederilor Codului Etic și de Deontologie Profesională a Universității absolivite, capitolul XIV.6 Onestitatea și Corectitudinea Intelectuală din Carta Universității prevede că plagiatul în redactarea lucrării de licență “se sancționează cu anularea examenului”. La 14 ani de la scrierea lucrării, Șercan părăsea în lacrimi platoul emisiunii Profesioniştii având pe buze un autodenunț: «În momentul ăsta mă simt o mare impostoare. Cum să pretind eu că sunt o profesionistă a presei din moment ce eu am făcut marele compromis cu Vântu?».

Despre Emilia Șercan

Potrivit CV-ului, Emilia Șercan este jurnalist de investigaţie şi lector la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti. A început să lucreze în presa locală în 1996, iar din 2000 activează în presa centrală. A lucrat pentru „Curierul Naţional”, „Evenimentul zilei” şi grupul de presă Realitatea-Caţavencu. Are un Master în Studii de Securitate cu lucrarea de dizertație „Metode de culegere de informaţii. Particularităţi în presa de investigaţie” (2008-2010) și un doctorat absolvit în 2013 cu lucrarea „Cultul secretului. Mecanismele cenzurii în presa comunistă”.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

48 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Nelu

  Oare cum ți-a livrat Moș Crăciun aceste informații! Interesant cum vrei sa legitimizezi plagiatele politrucilor Toba Ponta Pandele etc încercând sa o acoperi cu noroi pe Emilia Sercan. Sunt curios când o sa dezvălui și plagiatele tale mai nonjurnalistule Traian Deleanu. Sibiului ii este scârbă de tine căci faci de rusine urbea

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Alte intrebari. Cine i-a coordonat lucrarea de licenta? Ce profesor> Regretatul Alexandru Grad sau cine? Domnisoara si-a facut studiile la zi sau la ID pt. c[ stiu ca e originara din Vatra-dornei… Cine i-a deschis drumul glorios de la Bucuresti unei fete simple venite din Moldova sa se scoleasc[ la Sibiu?

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  doru calator

  uau!! dumnezeul antiplagiatelor a fost prins facand plagiat!?? abia ce isi pregatea cartea sufletului referitoare la subiect.. cum ne dadea ea lectii de moralitate noua.. cum a plans ea saraca la tv si ne-a cerut iertare… jenant, scarbos… PENTRU ASTFEL DE OAMENI NU AM NICIUN FEL DE MILA!!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Mircea Pacurar

   Diferenta majora este ca e vorba de o lucrare de Licenta si nu de una de Doctorat. In cazul unei lucrari de Licenta nu este nevoie de originalitate in timp ce la una de Doctorat originalitatea este obligatorie. Sigur ca putea sa marcheze ce a copiat ca si citate dar fiind vorba de o lucrare de licenta autorul poate sa nu fie un expert in a scrie lucrari stiintifice si lucrari in general (probabil e chiar prima pe care o scrie) pe cand la doctorat e cu totul altceva. In cazul diplomei de licenta absolvirea cursului de studii si luarea examenelor e cel mai important criteriu de acordare a diplomei pe cand la doctorat lucrarile stiintifice si cea de diploma sunt cele mai importante. Deci sa nu sarim immediat. E o are diferenta intre doctorat si licenta!!!

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Vasile V. Vasile

    Bă, tu ești prost sau numai te faci? Unde pajiștea cu flori a mă-tii ai văzut tu să se elibereze diplomă fără lucrare de licență?

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  cozia

  eu nu cred asa ceva, este o minciuna comunista, sunteti disperati si platiti de comunisti sa distrugeti asa cum face deja din pacate si tariceanu, un om oribil, care vrea sa distruga pe kovesi, sa va fie rusine mercenarilor! dar cum banul n are miros, totul e posibil,arde v ar focul sa va arda de slugi comuniste, cum va luptati voi sa ucideti adevarul si sa umiliti oamenii!

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Lrisa

  Ce femeie nenorocita..asta da tupeu… Se pare ca proverbul romanesc “hotul strica hotii” e de actualitate. nu i suport pe oamenii astia> sper sa dispara cat mai curand din presa

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  sarpele roz

  vai ce mizerie de femeie!!!! ma prapadesc de ras !!! :))) cum o mai da asta ochii cu studentii si cu lumea, nu stiu.. este ca si cum s-ar descoperi ca papa e ateu lol… sa-ti fie rusine emilio

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Tigla pe casa

  Asta chiar e culmea, descoperitoarea plagiatelor a plagiat! :))) asa suntem noi romanii, ne batem joc de conationalii nostrii dar noi suntem mai varza ca ei. Rugine Eilia HUOOO!!!!!!!

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  cine da cu piatra?

  Eu tot nu am inteles cine formuleaza aceste acuzatii si care este documentul in care sunt mentionate. Inteleg ca sunt anonime trimise TS si conform legii, sunt asumate de redactie? Care este sursa lor?…

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    ce prost da cu piatra?

    Geniule, ia mai citeste odata inceputul: ” Emilia Șercan, absolventa în 2003 a Facultății de Ştiinţe ale Comunicării şi Jurnalism din Sibiu, a plagiat bucăți întregi din lucrarea sa de licență intitulată „Reglementări naţionale şi internaţionale cu privire la libertatea de exprimare”, se arată într-un document transmis reporterului Turnul Sfatului.”
    Imi dau seama ca habar nu ai despre ce se vorbeste in articol……

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Jazzy

  incredibil asa ceva, ca si multi alti jurnalisti, fara intergitate dar acuza pe toata lumea. nu mai zic ca urma sa si lanseze cartea antiplagiat!!!!!!!!!

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Lucian Balcan

  `Aidi, bă ! Spune repede, drept : cât ai băgat în tine pentru făcătura asta ? Nu de alta, dar m-apuc și eu să-ți inventez câte ceva, alea-alea, taman când ță-o fi lumea mai dragă ! Te bagi ?

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Anna

  Si ce?
  Daca si ea este o plagiatoare inseamna ca nu are voie sa-i demaste pe altii?
  Vad atatea comentarii infantile.
  Tot respectul pt munca ei prin care a scos “la lumina” aatatia plagiatori si totodata, toata dezamagirea si dezaprobarea pt propriul ei plagiat (daca se va dovedi)

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  AlexM

  Cum a plagiat, când spune că este conform cu legea?? Fie și un dobi–toc poate înțelege că enunță din textul legii, dacă știe românește și nu-i pasionat de făcături.
  Noroc că-i obișnuită cu răzbunările maimuțelor demascate și ale celor care au văzut doctorate doar la postul maimuțelor-tv de la Antena 3 RTV :))

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  unul

  O initiativa jurnalistica de doi bani a TS, facuta probabil pentru trafic. Daca ar fi sa luam la purecat lucrarile de licenta, o sa descoperim ca trei sferturi dintre romani au plagiat. Lucrarea de licenta nu e lucrare de doctorat si nu a fost niciodata un lucru prea serios.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Tudor Vianu & company

   Poate nu chiar trei sferturi…dar sunt tot mai mulți care plătesc pe alții să le facă lucrările. Există chiar site-uri și firme care fac asta.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Unul

    Cosmina, daca ar lua un specialist lucrarea ta de licenta la purecat, iti garantez ca ar declara-o plagiat. Si atunci ce facem? Ar suna asa: acuzatorul luptatorului anti-plagiat a plagiat. Ipocrizie, intr-un cuvant. Lucrarile de licenta nu au avut niciodata standarde si mecanisme care sa te opreasca din a copia cate un paragraf din alte lucrari (si asta in cel mai fericit caz).

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

     Cosmina

     Asa, si? Asta ce inseamna, ca e corect? Pai atunci, daca toti fura, hai sa facem si furatul legal. Sau daca in Vaslui 10 insi pe luna isi omoara nevasta, hai sa legalizam omoratul nevestei in Vaslui… Ideea e ca ciunga aia isi aroga niste merite iesite din comun pentru deontologie, intelegi contradictia sau esti batut in cap?

 15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Anna

  Oricum, titlul articolului este mai mult decat tendentios .
  “Si-a copiat lucrarea de licenta”
  Chiar toata, de la cap la coada?

 16. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Mircea Pentia

  Stimabile Traian Deleanu, probabil nu ai avut parte de pregatirea si sustinerea unei lucrari de licenta sau doctorat.
  Este necesara o lamurire a notiunii de plagiat cand este vorba de o lucrare stiintifica.
  Orice lucrare stiintifica este ancorata intr-un context de specialitate, cu lucrari anterioare in respectiva tematica, si sugestii pentru dezvoltari viitoare. In partea introductiva, pentru definirea termenilor, a notiunilor si analiza domeniului in care se incadreaza tema abordata este absolut necesara reluarea unor termeni, rezultate sau descrierea unor cercetari anterioare. In aceasta parte este cel mai bine de folosit definitiile si formularile consacrate in domeniu, chiar preluate din cercetari anterioare, unde aceste formulari sunt cel mai bine introduse. Lipsa acestora face lucrarea imposibil de incadrat in procesul dezvoltarii cunoasterii din respectivul domeniu. Acest capitol este absolut necesar in orice lucrare stiintifica. Doar rau-voitorii pot considera acest capitol introductiv ca plagiat.
  In dezvoltarea lucrarii, aceste notiuni sunt utilizate pentru imbogatirea lor si adaugirea de noi cunostinte originale. Lipsa acestora, face respectiva lucrare fara valoare, fara vreo contributie originala in largirea cunostintelor din respectivul domeniu. Aceasta este de fapt criteriul de baza pentru invalidarea oricarei lucrari stiintifice.
  In finalul lucrarii, trebuiesc facute sugestii de continuare si largire a cercetarilor pentru imbogatirea cunoasterii in respectivul domeniu.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   cozia

   domnule, e greu in ziua de azi sa convingi oamenii cu explicatii, toti sunt spalati deja pe creier si se reped sa admita bombele aruncate in media cu usurinta, pai de ani de zile avem antena 3,romaniatv, mai nou b1tv, folosesc continuturi si mesaje incarcate de cuvinte care merg foare bine cu ignoranta, de astea, cutremurator, socant, a facut si a dres, cer socoteala cu obraznicie sia tunci cum de exemplu acest cica ziarist care a publicat aici articolul sa nu fie crezut, mai ales ca publica documentele, domnee, adica o are pe sercan in palma…. pai o femeie inteligenta care combate si demonstreaza, daca ar fi asa, cum afirma aici acest deleanu, – ce pacat ca l cheama asa, strica imaginea romanului la medeleni de ionel teodoreanu, acolo fiind infatisata o familie deleanu, traditionala si cu mult bun simt, pe cand acest ziarist deleanu face jocul dusmanilor lui sercan – deci daca ar fi adevarat sercan n ar fi aparut pe televizor sa dea cu piatra tocmai in imputzitzii astia,ca nici nu stiam de exemplu de academia porcului asta de oprea…..aia e…dar multi vad putini gandesc… deleanule chair credeam bine de sibiu, acu l am pus in rand cu teleorman prin grija ta, tara arde, avem morti de rujeola, sate care se duc la vale din cauza taierilor si pe tine te freaca un teanc de bani s o denigrezi pe sercan….

 17. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ipocrite Penibileanu

  Fenomenal cati din tara asta considera ca exista plagiatori buni si plagiatori rai, infractori buni si infractori rai… PLAGIATUL SI INFRACTIUNEA SUNT NASOALE INDIFERENT DE CINE LE COMITE, SCLAVII RASEI!!!

 18. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Gabi

  D-le Deleanu, daca tot ati inceput demersul asta, faceti treaba pana la capat. Va sugerez sa analizati “doctoratele” obtinute la ULBS. Ati putea incepe cu cele de la facultatea de jurnalism. Mai ales ale “garzii tinere”. Cred ca mai mare mizerie – doctorate facute de pe wikipedia – nu ati vazut niciunde in tara si in lume. Si culmea, sunt girate de marii profesori universitari sibieni. Hai incercati, nu e greu.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    TZITZU

    doar pe eia tineri si uscatzivi…ca pe batrani sau grasi, pe pensionari, pe ai cu fonctzii etc., ii respectam si tacem chiar daca copie (altfel dau din copite in gura noastra de ne sar mucii si dintzii), ca cartzile din cartzi se scrie. Totzi am mai copiat pe ici pe colo, cateva mii de pagini, ca vorba aia, cum dreaq sa scrii mormanu de cartzi pt. un post de prof. din propria capatzana… da’ pe tineri, repet, noi cei maturi, tre sa-i invatam originalitatea totala si cinstea, ca sa intram in Europa si in NATO.

 19. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ionut Vl

  Pai vede-ti noi venim din alte parti ca a-s facem aici scoala si voi ne ura-ti cand defapt ar trebuii sa i-i ura-ti pe astia care plagiaza si copiaza la examene.urata a-ti ajuns sibienilor

 20. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 21. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 22. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  B.Utoru

  “De la Neculce încoace, cărțile din cărți se face”. Lucrările de diplomă nu sunt beletristică, să scrie fiecare ce-l taie capul, așa că copierea din alte surse este inevitabilă. Dacă la licență sunt aproape sută la sută preluări de la alți autori consacrați, la doctorat ar trebui să se vină cu cel puțin 10-15% contribuție proprie în domeniul de referință. Din păcate, sistemul actual impune doctoratul pentru a ocupa diverse funcții administrative și de management educațional, bașca plusul la salariu pentru doctor. Știu mulți doctori care nu profesează în domeniul doctoratului dobândit, dar încasează 15% în plus la salariu. O tâmpenie imensă, ca multe altele care se întâmplă în România.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   gogu

   De la Dosoftei incoace
   Cartile din carti se face…

   Nici macar Dosoftei n-a fost un original pt. ca a tradus si versificat Biblia!

 23. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Am urmat o facultate între 1994-1998. Ai naibii terorişti, la fiecare seminar prima precizare se referea la realizarea unei lucrări şi la normele citării. Teroriştii mă obligau şi la lucrările de seminar să folosesc acele indicaţii de mă săturasem de “op. cit”, “idem”, “Ibidem”. Şi ca să-şi bată joc de mine, la lucrarea de licenţă (1998) am fost obligat, din cauza perverşilor ăstora, să mă folosesc din greu de normele citării. Am urmat o a doua facultate (1999-2004), la FF. Ai naibii perverşi, şi acolo umblau tot cu porcării de-astea de “note de subsol”, “bibliografii” şi alte alea. Cât de sadici au putut să fie ca, în loc să ne educe în spiritul progresist al diverşilor pontaci ori şercane, ne umileau creierii cu mizilicuri de-astea fără importanţă!

 24. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Lucrarea de licenta nu este un text original nicaieri in lume. Licenta trebuie sa arate cunoasterea
  suficient de aprofundata a unei literaturi in perimetrul temei propuse. In contextul licentei, “plagiat” nu are sens decat daca e vorba de preluarea integrala a unei alte lucrari, sau a unei sectiuni intregi dintr-o lucrare fara indicarea sursei. Or, intelegem ca dna Sercan a pus toate sursele la bibliografie. In orice caz, analiza unei lucrari de licenta nu se poate face asa cum se prezinta mai sus. Ceea ce spera acest articol incriminant este sa inculce idea ca toti sunt corupti, toti sunt manjiti, toti au plagiat. Din pacate el este neavenit, este rezultatul inculturii academice a autorului lui. Impactul lui este insa pe masura mizei. Cuvantul “plagiat” nu are decat un sens obscur pentru majoritatea oamenilor iar cel putin jumatate din ei nu cred ca se poate face ceva fara a plagia si in general fara coruptie. Cu atat mai mult cere respectul orice demarsa, precum cea a dnei Sercan, care pune reflectoarele pe sensul coruptiei, pe plagiatul in tezele de doctorat, pe ticalosia intelectuala, pe ignominia suprema care a fost Ponta Victor, prim-ministru si criminal intelectual, cireasa de pe tortul din varful eisbergului de impostura academica româneasca.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Domnule, susţineţi NIŞTE MINCIUNI. Ia uite cu ce am fost eu obligat să-mi însoţesc lucrarea de licenţă în anul 1998: “Subsemnatul…. declar pe propria răspundere, şi cunoscând sancţiunile legale, că în prezenta teză de licenţă nu am utilizat alte izvoare bibliografice în afara celor menţionate în lucrare, că nu este un plagiat şi îmi aparţine integral”. Fragmentele prezentate de cei ce au descoperit plagiatul NU CONŢINEAU TRIMITERI (prin note de subsol sau finale) către volumul (volumele) pe baza căreia o fi prezentat duduia problema definiţiilor juridice. Deci… A PLAGIAT!

 25. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  joseph

  Traian Deleanu, sa stii ca o sa-ti caut si tie lucrarea de licenta sa vad de unde si cat ai copiat, nu de alta, dar chiar m-ai facut curios.

 26. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 27. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @donkeypapuas. nu domnule, dumneata vorbești de altceva si nu-ți dai seama. dar e normal ca dintr-un fals sa deduci orice alte falsuri. “duduia” e o doamna care demasca de multi ani fabrica de doctorate romanești. si dumneata? ai interese sa susții mafia doctoratelor? de ce? cu ce? cu pilde false? cu ineptii? ia publica-ți dta “teza de licență” ca sa vad și eu cum ai citat, da? si cat de “original” ai preluat ideile altora. mai vorbim după, ca la formule de declarații pompoase se pricep toți beneficiarii de falsuri intelectuale, de la pontache si oprea in jos. vorbesti sa te afli in treaba, habar nu ai ce diferenta e intre un doctorat si o “teza” de licenta. din cauza celor ca tine prospera mafia. din cauza celor ca tine, care incearca sa manipuleze oamenii, fie din rea-vointa, fie din necunoastere.
  https://www.news.ro/cultura-media/liiceanu-gabriel-oprea-a-reusit-sa-construiasca-o-mafie-a-doctoratelor-furate-asa-cum-nu-exista-nicaieri-in-lume-1922400128462017051517003720

 28. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  un roman

  Cand va ajunge guvernarea pe mana celor de la #rezist Romania se va dezmembra in cateva luni. Dar de fapt nu cumva asta este si planul?

 29. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  dancp2

  coordonator stiintific A GRAD
  din cite stiu in 2003 traia,dupa aia a trecut in lumea dreptilor
  da lucrarea lui pissi e CLAR plagiat
  la ulbs idd si-au dat lucrari si studenti IN ABSENTA erau prin spania,italia,germania
  da banii EUROII merge

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact