Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Despre cum e să fii gay în România, cu Vlad Viski. „Trăim cele mai bune vremuri”

Despre cum e să fii gay în România, cu Vlad Viski. „Trăim cele mai bune vremuri”

Dacă ar trebui sau nu să fie legalizată căsătoria între persoanele de același sex a fost unul dintre subiectele discutate în ultimele săptămâni. Mai ales de când deputații au votat în proporție de 70% împotriva acestui lucru. Cum este văzut un gay în România și, totodată, care sunt piedicile care i se pun, ne spune sibianul Vlad Viski, președinte al organizației Mozaiq care se luptă pentru drepturile minorităților sexuale.

Vlad Viski are 28 de ani și recunoaște că este gay. Ba mai mult, iese în față de câte ori are ocazia și luptă pentru drepturile semenilor lui. După ce a absolvit Colegiul Național „Octavian Goga” a plecat în SUA. Acolo, a studiat Științe Politice, după care a făcut masteratul în Budapesta. Cu toate că i-a fost bine „pe dincolo”, tot România a rămas țara lui de suflet. Astfel, s-a stabilit la București, iar de doi ani de zile militează pentru drepturile persoanelor gay.

Reporter: Concret, cu ce se ocupă Asociația?

Vlad Viski: Ne-am adunat un grup de oameni din diverse zone sociale și am pornit o mișcare. Am scris împreună statutul și funcționăm în mod democratic. Avem un bord care este ales în fiecare an și ne implicăm în diverse activități sociale în comunitate. Până acum suntem 70 de membrii. Avem, de exemplu un grup studențesc în Universitatea București unde aceștia se adună și se uită la filme. Mai avem un program de Advocacy, iar în 2016 am organizat parada gay de la București în colaborare cu alte două organizații. Facem și proteste. Ieșim în stradă și reacţionăm imediat când apare un conflict.

Rep.: Mai există organizații de acest tip în țară?

V.V.: Da. Dar nu foarte multe. Nu sunt suficiente organizații LGBT în România care să se ocupe de minoritățile sexuale și noi nu avem resurse să ajungem peste tot. În București, într-adevăr există o concentrare mai mare, sunt activități diverse. La fel și în Cluj.

Rep: Dar în Sibiu?

Sibiul este pe lista bună a orașelor care au cluburi gay. De foarte multe ori singurul spațiu comunitar și sigur în care te poți duce este clubul gay.

Vlad Viski (1)

Persoanele transgender nu primesc tratament medical”

A fi gay, e o chestiune cu care te naști sau este o alegere?

Încă din anii `70  Asociația Americană de Psihiatrie a scos din dicționarul bolilor orientarea sexuală. Deci, orientarea sexuală nu este o boală și, mai mult, acum, au ieșit asociațiile de psihologie și psihiatrie și au spus că orientarea sexuală nu poate fi schimbată. Consensul științific este că ne naștem cu niște predispoziții genetice față de o anumită orientare sexuală și, mai apoi, în primii doi ani de viață, în mediul social în care trăim, se dezvoltă sexualitatea fiecăruia. Deci, orientarea sexuală nu poate fi schimbată, nu este o boală și e înnăscută.

Când ți-ai dat seama că ești gay? Ți-a fost greu să accepți?

De mic copil. Oricine, în adolescență, își dezvoltă o atracţie sexuală față de niște persoane. E clar că persoanele gay dezvoltă aceeași atracție sexuală în aceeași perioadă. Acum, societatea îți spune mereu că ești greșit și că nu e ok ceea ce simți și, atunci, automat te ascunzi în dulap și încerci să ascunzi partea asta despre tine. Am ascuns-o de-a lungul liceului, de-a lungul școlii generale. Însă, după ce am terminat liceul mi-am asumat cât se poate de clar lucrul acesta. E important să fii împăcat cu tine și să poți să trăiești o viață de zi cu zi absolut banală ca toți ceilalți. Fără să minți, să inventezi nume de iubite, să schimbi sexul partenerului în conversațiile de zi cu zi cu prietenii și așa mai departe.

Când i-ai spus familiei? Cum a reacționat?

Aveam 17 ani. Mama locuise în Germania înainte și avusese contact cu persoane gay și a reacționat bine. M-a sprijinit. Mi-a cunoscut toți partenerii de-a lungul timpului. Nu a avut niciun fel de problemă, iar fratele meu la fel. Ei mă sprijină și m-au sprijinit și atunci și acum. Eu sunt cazul fericit. În România, din păcate, încă există foarte mulți tineri care atunci când mărturisesc acest lucru sunt dați afară de părinți. La fel se întâmplă și în liceu S-au făcut studii cu privire la buling-ul, batjocora și violența care există în liceele din România din cauza faptului că ești gay.

Au fost momente în care ai simțit că se uită ceilalți ciudat la tine?

Da. De exemplu, numai în ultimele două săptămâni, la asociație avem trei cazuri de violență fizică pe stradă împotriva persoanelor gay. Avem persoane gay care mereu se gândesc: oare cu ce mă îmbrac, oare arăt prea feminin, oare o să strige lumea după mine pe stradă? Nu-i normal, tu ca cetățean să mergi pe stradă și să-ți pui astfel de probleme. Ar trebui să fii acceptat și să fii liber. Să poți să te îmbraci cum vrei, să poți să te exprimi în spațiul public. În definitiv, cu toții plătim aceleași taxe și merităm aceleaşi drepturi și oportunități.

Deci, să înțeleg e greu să fii gay în România…

Da. E foarte greu. Persoanele transgender nu primesc tratament medical, sunt refuzate de la servicii medicale, în licee, pe piața muncii. Avem atâtea persoane care sunt date afară de la serviciu pentru că au o altă orientare sexuală

Concret, tu de ce te-ai lovit?

Eu m-am lovit de-a lungul vieții de multe, inclusiv de agresiuni fizice. Am fost bătut pe stradă. Te duci la doctor și te întreabă anumite lucruri și nu știi dacă să îi spui sau nu. Când eram în școala generală, copiii  strigau după mine tot felul de insulte.

Vlad Viski (2)

O dezamăgire totală atât vizavi de PSD, PNL și UDMR

Ești printre puținii care îți asumi orientarea sexuală. De ce crezi că ceilalți nu vor să recunoască?

Pe de o parte, noi în România avem o istorie de criminalizare a homosexualității. Până în 2001 era ilegal să fii homosexual potrivit Codului Penal, exista articolul 200 care interzicea relațiile homosexuale între adulți. Avem anii 90 când, zeci de persoane gay au fost arestate și trimise la închisoare pe acest motiv. Pe de altă parte, e și societatea care încă mai are de progresat. Statul, la fel, nu oferă suficiente oportunități. Dar, cel mai important lucru ar fi ca noi, comunitatea homosexualilor să învățăm despre noi cine suntem și să ne formăm o identitate de grup.

Ce părere ai de votul deputaților?

Votul este unul rușinos. A fost dat de Ziua Europei și a trecut de Parlament cu peste 70% din deputați care au votat pentru această inițiativă. Nu a existat niciun fel de dezbatere publică și nu a existat un dialog între clasa politică și noi, minoritățile sexuale. Biserica Ortodoxă Română, care are o putere foarte mare în societate și o influență enormă, s-a implicat direct și în procesul de strângere de semnături și mai apoi în procesul de lobby în Parlament. Însă, clasa politică efectiv nu și-a asumat rolul de a asigura pacea socială în societate. Responsabilitatea lor este să-i reprezinte pe toți cetățenii, indiferent de etnie, de orientare sexuală sau religie. Este rușinos și o dezamăgire totală atât vizavi de PSD, PNL și UDMR. Doar jumătate din cei de la USR au votat împotriva inițiativei. Politicienii din România nu au curaj să-și asume această temă. Raluca Turcan, de la PNL, la votul din Parlament s-a abținut. A evoluat de la a lipi abţibilduri cu coaliția pentru familie pe sediul PNL.

Ai pomenit de Biserică. Ești o persoană credincioasă?

Sunt botezat ortodox, sunt credincios, cred în Dumnezeu, iubesc arta ortodoxă, picturile și muzica. Nu am nicio problemă cu Biserica Ortodoxă, am mers la biserică o bună perioadă de timp și foarte multe persoane din comunitate sunt credincioase. De multe ori, când ești singur și izolat, singurul lucru care-ți rămâne este Dumnezeu.

Tu, personal, cu ce ameninți familia tradițională?

În primul rând, cred că sunt alte probleme ale familiei care sunt mult mai urgente. O tremie dintre copiii nou-născuți sunt în afara căsătoriei, violența domestică și migrația economică sunt în continuare probleme mari. Avem trei-patru milioane de români care au plecat și pot să vă dau exemplul meu. Mama mea a plecat în Germania și ne-a lăsat pe mine și fratele meu să creștem singuri. Sunt copii care au rămas cu bunicii. Acesta sunt probleme mult mai urgente. Avem cea mai mare rată din Europa de nașteri la adolescente și nu avem educație sexuală în școli. Problemele familiei sunt altele, pe de-o parte, și, de cealaltă parte, familia în România este diversă. Este formată și din familii monoparentale și cu bunici și așa mai departe. Nu ai o definiție a familiei atât de restrictivă.

Trăim cele mai bune vremuri

În ce direcție se îndreaptă lucrurile în acest moment?

Sunt lucruri pozitive și lucruri negative. E clar, noi nu avem nicio lege în ultimi 15 ani care să se refere strict la minoritățile sexuale, deci nu avem niciun fel de protecție legală cu excepția OUG 137 din 2000, care este o ordonanță antidiscriminare care ne include și pe noi. Codul Penal include circumstanțe agravante pentru orientarea sexuală. În 2015, a venit și coaliția pentru familie cu această inițiativă care a generat o discuție la nivelul spațiului public. O discuție care este bine că există. Într-un fel, ne-a scos din încremenirea aceasta, dar, în același timp, a fost și  generator de ură.

Crezi că se vor rezolva la un moment dat toate problemele legate de persoanele homosexuale?

Sunt optimist pentru că trăim cele mai bune vremuri. Avem pentru prima dată din ce în ce mai mulți tineri care ies în față și își asumă orientarea sexuală în public. Avem din ce în ce mai mulți aliați, persoane heterosexuale care se atașează cauzei și luptă pentru asta. Avem acces mai  ușor la instituțiile statului și la cele media. Noi, comunitatea LGBT trebuie să începem să fim mai vizibili. Da, într-adevăr suntem în cadrul familiilor noastre, dar ar trebui mai multă vizibilitate în spațiul public. Avem nevoie să fim mai prezenți în societate, să afle că existăm.

Scepticismul pleacă poate și de la problema înfierii copiilor de către persoanele de același sex…

Coaliția pentru familie a folosit tema adopției copiilor ca o temă de demonizare a persoanelor gay. În România, persoanele gay nu au cerut să fie legalizată adopția. Noi nu am cerut asta. Milităm pentru parteneriatul civil care include niște drepturi minimale: moștenire, aparținător în spital dacă se îmbolnăvește partenerul, bunuri comune în  caz de despărțire, credit bancar comun și niște avantaje fiscale.

 Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Continental, Stefanini, Takata, Compa, RSK Development, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

99 comentarii

Cititescu

Acum 6 ani

Pentru care drepturi luptati? Pentru dreptul de a face parade desuchiate prin centrul localitatilor? Pentru dreptul de a corupe copii sub pretextul infierii? Pentru dreptul de a denatura baza casatoriei? Chiar daca natura v-a facut nefiresti, nu are nimeni treaba cu voi daca nu va dati in spectacol!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

zzz

Acum 6 ani

ai uitat aia cu necrofilii din suedia in rest ai atins cam toate punctele importante. probabil si sors e pe lista ta, sau? cititescu nu a citit nimic in afara de Vechiul Testament si, pentru ca e cea mai vanduta carte din lume, trebuie sa fie adevarat tot ce se spune acolo. barbatii care isi bat nevestele si copiii, parintii care isi parasesc copiii nu "denatureaza baza casatoriei"?! chiar crezi ca un copil in orfelinat e mai fericiti, sanatos si "necorupt" decat unul crescut de un cuplu gay, mai, cap sec?! stii tu ce se intampla cu copiii deveniti "adulti" care la 18 ani sunt scosi in strada fara casa, sprijin si viitor? du-te mai linge niste icoane
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

born in '73

Acum 6 ani

tu cand mergi la culcare, te uiti sub pat dupa Bau-Bau, nu-I asa?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

calin

Acum 6 ani

Felicitari!
Raspunde

Nenicu

Acum 6 ani

@ Cititescu: paradele astea la care faci tu referire există tocmai pentru că există comentariu ca al tau. Trebuie sa stii o treabă: parada gay nu este reprezentativă. De-a lungul istoriei, toate minoritățile care au militat pentru drepturi egale au făcut-o cât de extravagant s-a putut. Feministele nu se epilau și-și ardeau sutienele în piață, dar au obținut drept de vot pentru întregul sex. Gay-ii ies în stradă nu pentru dreptul de a se linge în gât, așa cum greșit cred 99% din români, ci pentru a nu mai fi discriminați. Cu alte cuvinte, se merge la extrem pentru a se obține puțin, pentru că dacă s-ar milita puțin s-ar obține și mai puțin. Repet: gay parade nu este reprezentativă. Este o formă de manifestare dusă la extrem, atâta tot, dar nu reprezintă nici 1% din comunitatea gay. Iar legat de raționamentele tale greșite: gay-ii nu pot corupe pe nimeni care nu este gay, și nici măcar nu s-a pus deloc problema înfierii, este o chestiune ridicată artificial de homofobi; denaturarea bazei căsătoriei o fac, oricum, heterosexualii ca noi (vezi rata uriașă a divorțurilor, a copiilor născuți în afara căsătoriei, a familiilor monoparentale); iar legat de disconfortul vizual pe care l-ai putea avea când vezi doi gay că se țin de mână... este suficient să scoți un pic capul în lumea aia civilizată și să-mi spui câți gay agresivi vezi. Pentru că eu nu am văzut absolut nici unul, și am fost ieșit, poate, de peste 30 de ori din țară.
Raspunde

gtr

Acum 6 ani

Echipa Turnul sfatului: va straduiti sa ajungeti la Soros sau va remarcat deja? Cred ca ati face mai multi bani cu rahat de grajd pentru compost. Ati fi mai utili planetei.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

mihai

Acum 6 ani

Încearcă să ieși afară din peștera în care a locuit tot neamul tău. E vreme faină afară ;)
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

ce dracu isi dau astia atata importanta?!?!?!?!?!? pe cine drecu intereseaza orientarea voastra sexuala? va place sa o luati/dati la gaura maro? bravo voua, da lasati dracului lumea in pace!! Ce drac de drepturi speciale va trebuie voua pentru ca va place sula?? Consider ca orientarea sexuala a fiecaruia este o chestiune privata si nu ar trebui sa fie afisate pe toate gardurile!! auzi acolo.. baruri pentru ghei!! pai mereti ma in baruri "normale", bai specialilor!! va e frica sa nu cumva sa va sparga un ultras ortodox CPF-ist mai incuiat mecla cu halba de bere daca va prinde?? AAAAAAA!! pai nu va mai dati atata in spectacol, mai panaramelor!! F*teti-va cat vreti, unde vreti, IN INTIMITATEA VOASTRA!! si nu va mai dati atata in stamba!! Ce, mie imi ia cineva interviuri la Turnu satului pentru ca imi place p***a???? nu prea!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Amanda

Acum 6 ani

Poate daca ți-ar pasa putin si de altcineva in afara de propria persoana si in loc sa incerci sa Bati recordul de cuvinte obscene scrise într-un paragraf, ai si analiza ce ai scris efectiv, ți-ai da seama ca orientarea sexuală ce nu ar trebui "sa fie afișata pe toate gardurile" ar însemna implicit ca tu sa nu mai arați vreodată vreo urma de afecțiune in public. Si cred ca nu ți-ar conveni. Dar tu te simți îndreptățit. Poate daca pentru o mică perioada de timp te-ai pune in locul unei persoane cu mai putine libertăți decât tine, ai realiza si de ce exista cluburi gay si mișcări pentru drepturile comunității. Dar poate ca totuși nu.. eu sper sa incerci
Raspunde

...

Acum 6 ani

Penibil cate valuri se pot face in jurul unui subiect atat de "minoritar". Nu va face nimeni nimic daca aveti o doza de rusine si bun simt. Se va face si ceva parteneriat civil sau cum vreti sa ii spuneti dar inainte de asta faceti un bine societatii in care vreti sa traiti si lasati notiunea de familie in pace. Faptul ca traim vremuri tulburi, in care familia e distrusa din mai multe directii simultan nu va da voua dreptul sa atacati si voi. Lasati valorile de baza in pace si veti fi lasati in pace. Asta daca nu cumva vreti sa devenit "mai egali in drepturi" decat majoritatea. Propaganda asta va face foarte mult rau la imagine. Discretia si respectul va vor ajuta mult mai mult.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Jan Friessmann

Acum 6 ani

Sibienii sunt cei mai intoleranti, analfabeti, autosuficienti, inapoiati, nespalati, imputiti, tarani, ciobani, infecti si cretini romani! Capabili doar de behaieli si de scarpinat in floricele. Iubiti familia traditionala dar la spital e plin de femei si copii invinetiti! Scarbosilor!
Raspunde

@Jan Friessman de la Balena rosie

Acum 6 ani

Mata stie ca esti retard ? Ai probleme si sus si jos (dar in dos)!!!
Raspunde

Fritz

Acum 6 ani

Daca consideri sibienii cretini/ce alte "apelative" ai mai folosit, atunci te invit sa te uiti in Bucuresti sau Vaslui, acolo unde comentariul tau v-a fi valabil pe deplin! ;)
Raspunde

joseph

Acum 6 ani

Mars la cotet,Jan retardule!!!
Raspunde

Elenita

Acum 6 ani

ficare are dreptul la intimitate rufele se spala in familie nu in public.Dumnezeu ia dato pe Eva lui Adam .ADICA FEMEIE SI BARBAT.Daca nu intelegeti faceti un control psihic.ce vrei voi de fapt??so facut facultate si master degeaba esti un om fara speranta.Habar nu ai ce e fericire, implinirea si minunea de a avea un copil a tau bucatica din tine sa il vezi cum creste din primele luni de sarcina pana se face mare sa te bucuri de toate provocarile vieti impreuna,de toate reusitele ,de suisuri si coborasuri. Mamele voastre va facut sigur cu un barbat.Imi pare rau ca ai sa treci prin viata mimand fericirea ai sa imbatranesti singur si trist si ai sa mori la fel.. Nu te vei putea bucura de copii si nepotii si nici nu te va plange nimeni. cine iti va pune o floarea pe mormant??? vie platit o mama surogat?sau vie adopt a nu cred???nu e aceasi treaba
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

mihai

Acum 6 ani

@elenita: am înțeles ca ai o problemă cu minoritatile dar cu limba română ce ai?
Raspunde

Gavriil

Acum 6 ani

Ce știre e asta ? Halal știre. Există o carte foarte bună pe tema aceasta: Fața nevăzută a homoxesualității. Se găsește încă pe piață. Tratează tema destul de exhaustiv. Acestă înclinație nu e deloc atât de roz cum pare. O minoritate ajunge să terorizeze majoritatea, autodiscriminându-se.
Raspunde

Eugen

Acum 6 ani

Ce-i asta, "gay"? Din context inteleg ca ar fi vorba de poponari. Popular li se mai zice curisti. Nu va mai ajung tremenii din vocabularul Limbii Romane? Daca tot "isi asuma", de ce nu isi asuma si terminologia si vin cu americanisme? Sau vor sa para, nu ceva murdar, ci ceva "exotic", "sic"?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

discriminatorul

Acum 6 ani

Gay inseamna veseli! Adica baetii veseli care isi traiesc viata, nu beau pana dau cu oala in caine si apoi isi bat nevestele si copiii!
Raspunde

@ZZZ

Acum 6 ani

Cred ca esti foarte destept, foarte cultivat, foarte deschis la minte dar despre respectul altor opinii si toleranta nu ai auzit nimic. Si din pacate asta incepe sa fie limbajul unora ca tine care detin adevarul unic si absolut.
Raspunde

SB 10 NUT

Acum 6 ani

Ce tare! Mai multa savarina pentru mine!
Raspunde

Gabriel

Acum 6 ani

O minoritate ajunge să terorizeze majoritatea - „straight is the new gay” după cum zice Steve Hughes https://www.youtube.com/watch?v=6xxiK6Z4eXs
Raspunde

Primar in Fofeldea

Acum 6 ani

Noi romanii nu avem spitale, autostrazi, scoli, NIMIC! Nu avem aer curat, suntem nespalati, necivilizati, ne batem joc de rahatul de istorie pe care o avem, nu avem bun simt, suntem o natie de saormari, de coarfe care se viseaza la Dubai si o f.reaca pe 2 jumeri, ne batem copiii si nevestele DAR suntem cei mai buni la subiecte de genul cine in ce gaura si-o baga! Mandru ca sunt roman! PSD e chiar prea bun pentru voi, bah!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Grand Larousse

Acum 6 ani

Cati dintre cei care comenteaza nu ati avut minim o experienta cu colegul din tabara, de clasa sau de serviciu la dus pe intuneric sau cu 2 colegi dand la vasle? Numai fiti ipocriti ca v-a placut si unii v-ati si dat-o la taralau! Plus, cati sunteti insurati dar va ganditi la castravecior?
Raspunde

discriminatorul

Acum 6 ani

Mai nepotul lui Larousse, vorbesti din experienta sau din filme?
Raspunde

Helmuth

Acum 6 ani

Tu esti retardat rau,gay de kkt....da-ti glontu' cat de repede!!!
Raspunde

Zexe

Acum 6 ani

Majoritatea bulangiilor astia nu au nume romanesti, gena romaneasca e totusi normala inca.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

neaos romaneste

Acum 6 ani

Gena aia de roman verde de-si violeaza copii, mamele, vecinele si considera violul in grup ca un divertisment? Ai auzit sigur si tu ca prin anumite judete, romanesti, necucerite de straini, se cam intampla....aaa, pardon, e in familie!
Raspunde

Horatiu

Acum 6 ani

Ati scris articolul asta pentru ca sunteti si dvs de la Turnul Sfatului la fel ca domnul din poza? Sau ca doriti sa promovati noua cultura? Noi in Romania avem multe probleme nerezolvate. Chiar nu cred ca era nevoie sa incepem cu asta. Mai ales ca toti astia au in primul rand o problema la cap care aia nu se mai poate trata.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

discriminatorul

Acum 6 ani

Hopa! De unde a rasarit puritanismul!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

cvx

Acum 6 ani

Romanai a ajuns la un nivel atat de avansat de dezvoltare ca singura noastra problema e ce fac homosexualii de buna voie in intimitatea propriei lor case.
Raspunde

...

Acum 6 ani

Esti probabil chior/surd si nu observi cum personajele astea tot topaie sa iasa in fata si sa isi expuna "problema" lor. Desi recunosc ca nu s-a mai pomenit vreodata vremuri in care sa aibe atat de multe drepturi totusi mai au ceva de cerut. Si evident ca nu se vor opri niciodata, doar nu vor declara deodata ca-s multumiti si sa desfiinteze ong-urile astea profitabile si sa raman someri. Astia vor provoca mereu zazanie ca sa aibe o paine usoara
Raspunde

ion

Acum 6 ani

CONVERSATIE: Bula si maica-sa Bula: mama ii chiar asa de grav,ii boala sa fi gay? Maica-sa: stai linistit mama draga, n-ai nicio problema, in viata toti ti-o trag pe la spate. Bula: si atunci care-i problema? Ma-sa: pai,.... problema apare atunci cand ... cineva nu face deosebire intre "spate si fata". Bula: adica.......!!???
Raspunde

discriminatorul

Acum 6 ani

Ce mai banc!
Raspunde

andrei

Acum 6 ani

Domnisoareo Madalina Micu ii doresc un sot gay pentru reclama facuta. Poate se mai trezeste din vis, din reclama facuta si din alte lucruri care pot manipula personae tinere aflate sub .....
Raspunde

raspandache

Acum 6 ani

Nu te-ai prins cum lucră ăștia de la Turnul Sfatului? Are unul nevoie să-și promoveze o cauză, o afacere etc… vine cu banu' la redactoru-șef, se negociază, apoi sclavul de jurnalist execută prestația cât poate el de bine (și unii au o limbă extrem de fină, delicată ca mătasea, ling de nici nu-ți dai seama). Dacă mâine vine un pedofil și cotizează la Turnul Sfatului a doua zi pr prima pagină ai să vezi un articol îm care-ți spun cât de nevinovată este pedofilia, cu toate poliloghiile despre drepturile omului, încuiata Românie care nu acceptă progresul etc…etc… Bani să fie, că poți să citești orice perversiuni prezentate drept lucruri firești.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

m

Acum 6 ani

@raspandache Inteleg ca ai opinii din astea conservatoare, da' oare de ce nu te duce capul sa le aperi logic? O data ca homosexualitatea e legala, nu ca pedofilia, si e legala atunci cand e consimtita, intre 2 adulti. N-am nici o treaba cu ei, cred ca orice sexe trebuie sa aiba dreptul sa se casatoreasca inclusiv intre ele, dar, din ce in ce mai mult sper sa aiba dreptul asta si numai ca sa va necajeasca :) toti habotnicii trebuie pusi la punct.
Raspunde

...

Acum 6 ani

casatoria e ceva, ce vor ei e cu totul altceva si ca atare trebuie sa aibe un cu totul alt nume si incadrare juridica separata.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

m

Acum 6 ani

Sau , daca nu va convine, emigrati la Putin, desi ala chiar o sa v-o traga unde doare :))
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Wss

Acum 6 ani

Sa mearga la valcea poponarii cu nespalatii aia
Raspunde

Zexe

Acum 6 ani

Sibiul era județ fruntaș la pârțari de pe vremea lui Ceașcă, așa că ăia bătrâni i-au pervertit pe cei tineri și nu mă miră că e plin de poponauți în oraș și aici la comentarii! Da' de Klaus ce spuneți? Prietenii știu de ce întreb... Prietenii lui, bineînțeles!
Raspunde

Fleur de Mall

Acum 6 ani

Cam urat din partea redactiei sa aibe asa un titlu in asa un loc important de 1 Iunie... Faceti prozelitism?
Raspunde

Fleur de Mall

Acum 6 ani

Chiar trebuie sa fii un om "Micu" ca sa abordezi un astfel de subiect in acest fel si mai ales la aceasta data
Raspunde

Fleur de Mall

Acum 6 ani

RUSINE REDACTIEI TS PENTRU ACEST MATERIAL DE PROZELETISM PUBLICAT PENTRU 1 IUNIE !!!
Raspunde

sibian

Acum 6 ani

..daca li se pare ceva natural sa le placa ochiul maro,atunci sa isi ceara drepturi si zoofilii ca le plac animalele,necrofilii etc sa fie toata lumea impacata
Raspunde

Fleur de Mall

Acum 6 ani

RUSINE REDACTIEI PENTRU ACEST MATERIAL DE PROZELETISM PUBLICAT PENTRU 1 IUNIE !!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

///

Acum 6 ani

Bre, Flwwur de Malll esti balbaita de scrie de 3 ori acelasi lucru???
Raspunde

Fleur de Mall

Acum 6 ani

De 1 Iunie, TS ne invata copii cum sa fie pe invers. RUSINE !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

gigi contra

Acum 6 ani

Sigur esti balbait de ne spui acelasi lucru de 4 ori...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

m

Acum 6 ani

Ba tampitilor care comentati, articolul a fost publicat ieri. Si daca credeti ca poponarismul se invata, atunci inseamna ca cam sunteti poponari.
Raspunde

Fleur de Mall

Acum 6 ani

Mai inteligentule, tu nu stii sa citesti date calendaristice? Daca ti-au injectat doza maro cu cateva ore inainte de o data importanta (deci in ziua precedenta) inseamna ca neaparat nu a exista premeditare si in nici un caz nu ar trebui cineva sa se sesizeze de aceste lucruri murdare.
Raspunde

Fleur de Mall

Acum 6 ani

si tu comentezi, chiar bati campii. Deci si tu "ca cam" esti ce zici
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

m

Acum 6 ani

@sibian Retardatule, nu stii sa faci diferenta intre ceva consimtit intre 2 persoane adulte si zoofilie, necrofilie etc.? Bai, sunteti prosti rau. Da doamne sa fiti si poponari in secret, ca sa nu va inmultiti.
Raspunde

m-ATA

Acum 6 ani

Sunt curios cum de te lasa astia de la TS sa scrii in halul in care o faci pe aici.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

m

Acum 6 ani

Si copile, vezi ca unora le place ochiul maro fara sa fie poponari. Ca e cel al femeilor :)
Raspunde

m-ATA

Acum 6 ani

copile sa zici aluia pe care-l vezi in oglinda
Raspunde

Fleur de Mall

Acum 6 ani

RUSINE REDACTIEI PENTRU PROZELETISM LGBT DE 1 IUNIE !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

cine,ce?

Acum 6 ani

Trebe totusi sa toleram comunitatea LGBTMNOPQRSTUVWXYZ, face parte deja din trendurile inevitabile. Baiatu asta din poza arata aproape normal pana la urma. Dupa mine o amenintare mai mare pentru sanatatea mentala/orientarea sexuala a copiiilor sunt blugi aia stramti, rupti in fund sau tricourile decoltate si lungi pentru baieti. Sa nu mai vorbim de popii care pun mana pe copii sau de parintii betivi si infierbantati. Nu gayi astia sunt pericolul pentu copii ci lipsa educatiei data de parinti, sau lipsa educatiei la parinti.
Raspunde

de la nisztru pîn la tisza

Acum 6 ani

Deci,parinții, mai periculoși decît gay-i !!! Oare câte aberații mai urmeaza sa citim ???
Raspunde

Fleur de Mall

Acum 6 ani

RUSINE PENTRU PROZELETISM DE 1 IUNIE !
Raspunde

Fleur de Mall

Acum 6 ani

PROZELETISM DE 1 IUNIE, RUSINE TS!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

club 200

Acum 6 ani

Am inteles, stai jos!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

m

Acum 6 ani

@fleur de mal Ce bre, te simti poponar dupa articolul asta? de capul vostru. Singurul prozelitism e ca dupa ce vad comentariile voastre urasc mai mult prostia. Si genul vostru de religie, care e mai boala psihica decat homosexualitatea.
Raspunde

Fleur de Mall

Acum 6 ani

Mai bine te duceai la somn. Habar nu ai pe ce lume traiesti dar te trezesti tu si cei cativa ca tine sa dati lectii majoritatii. Iar daca nu sunteti lasati sa faceti ce vreti voi incepeti sa ne aratati ce fel de toleranta de doi lei aveti de fapt. Cereti de la altii toleranta pana la infinit dar voi sunteti cei mai intolerante personaje din toata povestea. Ce ironie. Va repet, discretia si bunul simt va vor fi de folos. Singura doleanta care ar mai avea sens a fi luata in calcul inspre minoritatea voastra e cea cu conventia civila (or whatever but not family). Daca vi se mai indeplineste si dorinta asta ar trebui sa nu mai auzim de voi plangand pe toate gardurile ca sunteti oprimati. Oamenii in general sunt dispusi sa va tolereze, insa nu si daca va urcati in capul lor cerand ceea ce nu e cazul sa cereti. Familia si copii sunt intangibile pentru voi. Daca sunteti inteligenti cum pretindeti o sa intelegeti mesajul. Daca nu, va fi vai de .... vostru.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

m

Acum 6 ani

@fleur de mal Normal ca nu sunt tolerant cu fascisti si alte scarbe, care vor sa incalce eventuale drepturi ale altor oameni (eventuale pt ca nu s-a cerut legalizarea casatoriei gay, dar talibanii astia vor sa taie posibilitatea ca in viitor sa poata cere cineva). Democratie înseamnă drepturile fiecărui individ, nu ale majoritatii. Drepturi care sa nu lezeze pe cele ale altuia. Si boule (vaco?) nu ma fa tu pe mine poponar, cu folosirea persoanei a 2-a plural. Sunt mai hetero decât o sa fii tu vreodată.
Raspunde

Fleur de Mall

Acum 6 ani

Iti multumesc pentru comentariul plin de invective care te clasifica foarte clar in ochii tuturor asa cum esti pana in maduva oaselor: tolerant, discret, politicos si democratic. Nu reusesti sa ma dezamagesti. Nu cred ca stii ce inseamna fascism si nici democratie. Dar poti pretinde in continuare daca insisti. Repet: casatoria este ceva rezervat pentru eternitate. Devieri propuse de deviati vor fi mereu dar cata vreme majoritatea va fi sanatoasa la minte nu va accepta re-definrea. O alta forma de asociere/parteneriat civil/etc se poate folosi in cazul vostru (al celor care doriti asta atat de mult) si va rezolva cam tot ce trebuie rezolvat. Copii ar trebui sa iasa complet din ecuatie.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ella Manu

Acum 6 ani

Frunzulița duru-duru, ce-a mai neagră ...da-i kooru!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

m

Acum 6 ani

@fleur de mal Suntem un stat laic, lasa chestiile religioase deoparte. Voi ziceti ca homosexualii vor sa converteasca, cand de fapt voi vreti sa va impuneti ideile aupra intregii societati. Fiti crestini intre voi si lasati pe restul in pace. E vorba de casatorie civila. La aia religioasa n-o sa se bage nimeni sa impuna casatoria gay. Daca se baga cineva, o sa-l atac asa cum va atac si pe voi.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

(-)

Acum 6 ani

@m: asa spun toti, si asa ar trebui sa fie dar, in sinea noastra stim ca nu-i asa. Cine n-a vazut convoaie de limuzine bengoase conduse de burtoși nătăfleți sau caravane de gipane conduse de catre pitipoance, si care trecând pe langa cate-o biserica nu i-au sesizat pe acești mâncători de kkt care ca la un semn încep a-si face nenumărate cruci. Si pana la urma, nici n-as putea sa-i blamez deoarece, in credința lor găunoasă, sunt convinși ca numărul de cruci executate i-a ajutat sa ducă aceasta viata de parveniți....
Raspunde

Fleur de Mall

Acum 6 ani

Tot ce ti-am zis nu avea legatura cu religia ci cu normalitatea biologica de care voi sunteti departe.
Raspunde

Fleur de Mall

Acum 6 ani

Se poate face ceva dar nu casatorie, ce nu pricepi? Casatoria este de un singur fel si basta. Alegeti-va un alt nume si o alta definitie legala si poate ca va functiona. Dar cu mai mult bun simt de data asta va rugam. Pe voi v-am lasat in pace si pana acum, nu v-am vazut bagati in ghetouri sau linsati. Asa ca nu va mai victimizati pe gratis ca nu va crede nimeni. Cat despre atacat se vede foarte simplu cine ataca mereu si cine arunca provocari jenante de 1 Iunie ca mai apoi sa se transforme brusc in Alba ca Zapada.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

m

Acum 6 ani

Si io zic sa stati cuminti, din ce in ce mai multi lideri ai aliatilor nostri sunt gay. Dupa Luxemburg, azi si prim ministrul irlandei. Cum o sa aratam cu constitutia modificata, cand prim ministrul germaniei sau al UK va fi gay?
Raspunde

Fleur de Mall

Acum 6 ani

Dream on
Raspunde

Nothing to lose

Acum 5 ani

Din pacate toata lumea ignora ce se intampla de fapt datorita LGBT-ului in vest si cat de ipocriti sunt. Si acolo s-a inceput exact ca si aici, cu asa zisa casatorie civila apoi urmatorul pas adoptiile. Paradele sunt semnificative si sunt incurajate pentru promovarea si acceptarea acestei deviatii. Ei se lamenteaza ca sunt discriminati dar eu ma intreb atunci de ce ei au o luna intreaga (LGBT Pride Month) de celebrare a modului lor de viata? Imi ziceti o minoritate sau majoritate care se bucura de asa un priviligiu? Contradictoriu cu ce spun multi deja au inceput sa impuna bisericilor sa fie inclusi si considera asta o mare victorie. Exemplul cel mai elocvent este cel recent din Irlanda: https://www.ncronline.org/news/world/dignityusa-irish-church-restore-imagery-same-sex-couples-booklet Oare ce scrie acolo, nu incluziune totala? Asta nu e o dovada ca li se da un deget si ti se i-a toata mana? Credeti ca incercarile recente de a introduce educatia sexuala de la varste fragete prin includerea familiilor diverse si desigur a ideii ca sexul biologic este unul maleabil nu va avea consecinte? Copii nu trebuie expusi la astfel de lucruri. Toata lumea vorbeste de parca crestinii sau cei care nu adera la o religie dar au totusi conceptii morale similare, traiesc in evul mediu si nu stiu de existenta homosexualitatii sau a transgenderilor. Ei stiu foarte bine ca exista si sunt bine informati cu privire la pericolul care il reprezinta. Ei se autovictimizeaza si intr-un final ajung sa domine majoritatea. Deja acest lucru este evident in societatea vestica. Numai in SUA putem arunca o privire si deja vedem ca oamenilor le este frica sa vorbeasca impotriva lor sau sa se ridice pentru a-si proteja conceptiile morale si drepturile garantate de constitutie pana la urma. Cei care o fac sunt persecutati. Vointa individului este mai prejos de cea a LGBT-ului si a agendei acestei organizatii. Toate aceste articole nu sunt decat niste dulcegarii ieftine. De fapt ei sunt cei mai intoleranti cu privire la idei contradictorii. Totusi nu ei sunt responsabili pentru inventarea celor 50 de genuri? In Canada nu tot LGBT-ul este promotorul Bill C-16 care te obliga sa folosesti setul de pronume ales de persoana care se identifica te miri a ce si da exista un set pentru fiecare din cele 50 de genuri. Daca mergi sa iti aperi copilul ca este expus in scoala la ceea ce nu doresti ca parinte, ca sa nu mai zic ca nu esti anuntat de ce contin cartile si in care sunt incluse intentionat familia diversa, uneori nici macar familia traditionala ti se aduc jigniri precum homofog, transfob etc. Nu ne este frica de ei incat sa suferim o fobie, chair nu cred ca o ia nimeni la fuga la vederea unei persoane de genul. Deci mai incetati cu textele de ingerasi ca v-ati aratat adevarata culoare in vest. Ca sa nu mai zic ca deja acolo lucrurile sunt mai avansate si deja exista sexualizarea copiilor. https://www.youtube.com/watch?v=GTMQ06NbNT0
Raspunde

Nothing to lose

Acum 5 ani

Iar cel caruia i s-a acordat interviul. Chiar esti incapabil sa raspunzi la o intrebare? Te deruta? Ce treaba are intrebarea ,,tu personal cu ce ameninti femilia traditionala?”, cu ce ai raspuns tu? O incercare esuata de a distrage atentia de la ce trebuia sa raspunzi de fapt, nu te lasa Soros sa dai arama pe fata inca? Mai ai nevoie de fonduri la organizatie? Iar pentru partea asta ,,Încă din anii `70 Asociația Americană de Psihiatrie a scos din dicționarul bolilor orientarea sexuală”, poate ar trebui sa mentionezi ca disforia sexuala a fost scoasa pentru ca s-au investit bani grei pentru asta nu din cauza unei revelatii extraodinare. De ce mintiti? Eliminati orice nu va promoveaza stilul de viata folosind banii care va sunt donati. Ca sa intelegeti toleranta acestor indivizi luati doar paragraful acesta: ,,Responsabilitatea lor este să-i reprezinte pe toți cetățenii, indiferent de etnie, de orientare sexuală sau religie. Este rușinos și o dezamăgire totală atât vizavi de PSD, PNL și UDMR. Doar jumătate din cei de la USR au votat împotriva inițiativei. Politicienii din România nu au curaj să-și asume această temă. Raluca Turcan, de la PNL, la votul din Parlament s-a abținut. A evoluat de la a lipi abţibilduri cu coaliția pentru familie pe sediul PNL.” Pai si dreptul lor de a avea o alta opinie unde este? Trebuie sa te sustina ca asa vrei tu? Sa faca asta impotriva a ceea ce le dicteaza contiinta? Asta intelegi tu prin toleranta? Ca pana la urma pe voi asta va ofenseaza. Nu vreti un dialog vreti ca toti sa isi calce in picioare conceptele morale pentru voi si nu doar atat voi sa aveti dreptul sa le tarati in noroi pe ale lor cu mult dispret fara nici o consecinta. Un exemplu in acest sens venind iarasi din SUA, care se datoreaza unei simple abtineri: https://www.youtube.com/watch?v=MuKqwAltMPs&t=1s Cat despre partea cu Dumnezeu ma indoiesc ca sunteti asa credinciosi cum pretindeti. Homosexualitatea si de fapt toate ideile care sunt promovate de LGBT sunt in opozitie cu ceea ce Biserica Ortodoxa accepta. Lupul se da drept oaie poate poate prosteste pe careva. Rusine si celor de la turnul sfatului, nu faceti decat propaganda marxista tipic mass mediei.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus