Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Sibiul, orașul care „bate“ o capitală europeană la numărul de vizitatori în muzee

Sibiul, orașul care „bate“ o capitală europeană la numărul de vizitatori în muzee

Statisticile întocmite la nivel european în materie de turism, includ și Sibiul în topurile orașelor care se remarcă prin numărul de vizitatori în muzee, pe parcursul unui an. Sibiul nu se remarcă doar prin faptul că este al doilea oraș din România pe baza acestui criteriu, ci și datorită faptului că depășește o capitală europeană.

Potrivit statisticilor oficiale europene, publicate de Eurostat, în România oraşul cu cel mai mare număr de vizitatori de muzee este Capitala. Bucureştiul a numărat la ultima statistică europeană 1,5 milioane de cumpărători de bilete, număr în creştere faţă de 2008 (1,2 milioane). Al doilea oraş al României care atrage public şi turişti interesaţi de muzee este Sibiul. Mai ales prin cele două instituţii muzeale principale – Muzeul naţional Brukenthal şi Complexul naţional muzeal Astra – Sibiul a atras 990.000 de turişti în cursul anului 2011, o creştere importantă dacă luăm în considerare că în 2008, la un an de la statutul de capitală culturală europeană – oraşul din centrul României raporta aproape 600.000 de vizitatori ai muzeelor. Practic, Sibiul înregistrează mai mulţi vizitatori ai muzeelor decât capitala Bulgariei. Autorităţile din Sofia au raportat faptul că, în 2011, numărul total al vizitatorilor de muzee a fost de 735.000. Al treilea oraş din România ca număr de vizitatori ai muzeelor este Braşovul, care în anul de referinţă al statisticilor Eurostat a contorizat 327.134 de vizitatori. În clasamentul european mai apar Constanţa (319.000), dar şi Iaşiul (296.000) şi Galaţiul (268.000 de vizitatori).

Departe de…

Statisticile oficiale ale Uniunii Europene indică faptul că ţara cu cel mai mare număr de bilete vândute anual la poarta muzeelor este Franţa. În 2011 (an pentru care statisticile Eurostat includ cel mai mare număr de ţări şi oraşe europene), muzeele din ţara condusă acum de Emmanuel Macron a înregistrat 59,5 milioane de vizitatori (cu cinci milioane mai puţin decât numărul total de locuitori ai ţării). Aproape jumătate din aceşti vizitatori au fost contabilizaţi în capitala Franţei, Parisul atrăgând 27 de milioane de cumpărători de bilete în muzee. Comparativ, în România anului 2011, numărul total de bilete vândute în muzee a fost de 9,5 milioane.

Paris, Barcelona, Berlin

Statisticile Eurostat indică faptul că oraşele cu cel mai mare număr de consumatori de „cultură muzeală“ sunt, alături de Paris, Barcelona, Berlin, Madrid şi Stockholm. În Barcelona, numărul de vizitatori în muzee a fost raportat la aproape 20 de milioane, indicator care avea însă să scadă vertiginos în următorii ani, ajungând la şase milioane în 2014. Berlinul, în schimb, număra în anul de referinţă mai bine de 15 milioane, iar trendul crescător a dus la 16,2 milioane de vizitatori ai muzeelor în 2014. Faptul că spaniolii şi musafirii acestora manifestă un interes în scădere pentru muzee este relevat şi de datele aferente Madridului. Capitala Spaniei a înregistrat aproape 12 milioane de turişti în muzeele anului 2011, după care numărul acestora a scăzut la zece milioane, trei ani mai târziu.

 

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă sau dacă vrei un job mai bun pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Continental, Wenglor, Stefanini, Takata, Gnoato Est, RSK Development, Arvato Bartelsmann, Fântânița Haiducului, Harting, Unimat, Compa, Harley Burger, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Donuterie, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

22 comentarii

politrucul

Acum 6 ani

Bun, acum daca tot am ajuns la clasamente si statistici, poate n-ar strica sa amintim si faptul ca Sibiul "bate" majoritatea capitalelor europene excluzând Bucureștiul bineînțeles , din punctul de vedere al oltenilor relocati. Orice legătura cu conținutul articolului e, bănuiesc, deloc întâmplătoare....
Raspunde

Fu

Acum 6 ani

Daca ai fi absolvit macar 12 clase , ai fi invatat ca in toata lumea exista asanumitii poli economici care datorita dezvoltarii atrag forma de munca din jur , din orasele mai putin vizate de investitori. Asta se intampla peste tot in lume, doar ca inca nu ai aflat tu... Tin sa specific ca sunt sibian 100% , dar prejudecatile de genul asta sunt pentru sfertodocti, nu locul nasterii te defineste ca om, ci evolutia ulterioara!
Raspunde

Fu

Acum 6 ani

Domnule politruc, a propos de jocurile de cuvinte, FU e o prescurtare a doua cuvinte din limba engleza, iti spun de 2 zile FU dar habar n-ai, sunt lucruri pe care pe stie orice copil de gradinita... Asta e , tu faci parte din generatia care a invatat rusa , esti iremediabil afectat! Stai pe ajutor social, mananci parizer ieftin de la Lidl , votezi PSD !!! Din pacate ca tine sunt cateva milioane in aceasta tara, cand vom scapa de voi, mai avem si noi o sansa, dar parafrazand Patazitii " sunteti multi ai draq, si n-aveti nicio boala!"
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ion Ionescu

Acum 6 ani

Hai sa fim seriosi. La un milion de vizitatori trebuia sa fie orasul vii cât complet, iar locurile de cazare complet rezervate doar pentru muzee pe raza câtorva județe. Astia mint cu statisticile exact ca Ceausescu cu realizările cincinale
Raspunde

Fu

Acum 6 ani

Domnule Ionescu, nu toti cei care viziteaza un muzeu se si cazeaza in oras! Sunteti cativa pe aici care nu aveti job, si singurul vostru scop in viata e sa denigrati totul... Raportarile se fac la nr de bilete vandute , deci ...
Raspunde

din ploiesti

Acum 6 ani

Nu stian ca sibiul are vreun muzeu ???
Raspunde

Dragos

Acum 6 ani

Dar ca pamantul e rotund, aveai idee?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus