Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

1.400 de lei, bucata. Prețul unui costum popular autentic la Sibiu

1.400 de lei, bucata. Prețul unui costum popular autentic la Sibiu

În Piaţa Mică din centrul Sibiului, magazinul Complexului Naţional Muzeal Astra expune spre vânzare costume populare create de zeci de meşteri populari din aproape întreaga ţară.

În culorile alb-negru specifice portului tradiţional sibian, un costum de femeie măritată (care se închide pe gât, în lateral) este compus din cătrinţă, poale, ie, vestă şi batic negru. Costă, în total, 1.360 de lei în magazinul CNM Astra, portul respectiv fiind creat manual. De altfel, toate costumele populare expuse în magazinul CNM Astra sunt lucrate manual. Mai există şi costume populare ţesute în război, dar care – din cauza modului relativ «mecanizat» de lucru - sunt uşor mai ieftine. Costumele sunt create din bumbac, lână şi in topit, în special, fiecare dintre cele puse în vânzare fiind însoţite şi de numele meşterului popular care le-a creat.

costum popular 2

„Meşteşugul rezistă“

490 de lei costă o ie cu poale din zona Olteniei, costum pe care predomină cusătura cu fir roşu. „Meşteşugul rezistă şi e de valoare. Ceea ce se pierde sunt costumele vechi, dar care încă se mai păstrează în condiţii bune. Acestea sunt tot mai rare“, explică Margareta Virag, cea care vinde costumele populare însoţite de explicaţii detaliate pentru fiecare tradiţie în parte. „Şi eu ştiu să cos şi să torc şi să fac iţe şi şipcă şi toate“, explică Margareta Virag priceperea în a da detalii despre fiecare costum popular în parte. O ie scurtă cu tricolorul românesc ajunge să coste aproximativ 300 de lei. Reprezentanţii magazinului arată că anumite cusături de pe costumele populare are simboluri bine definite, râurile, cerul sau pământul fiind printre semnificaţiile cusăturilor de pe costumele populare. „Importantă e şi dantela, important e şi ia cum e cusută, dacă e cu «bănuţi». Uitaţi-vă pe fir, sunt lucrate după cum coşi şi goblenul. Sunt şi ii cu poale lucrate frumos în bucle, din zona Teleorman şi Uitaţi-vă la această ie, cusută «pe muşte», adică în cruce, după cum se coase un goblen“, arată Margareta Virag către o lucrare care costă 420 de lei, fiind reprezentativă zonei Câmpulung Muscel. Un pieptar din Maramureş, făcut din pănură (o ţesătură groasă din lână de oaie) şi băgat la piuă, după vechile tradiţii, costă 400 de lei, iar un pieptar colorat din zona Bistriţei-Năsăud ajunge la 560 de lei.

costum popular ie 1

Lucrări de sute de zile

Durează şi luni de zile până un meşter tradiţional termină lucrul la un costum popular. De exemplu, o ie din zona Breaza costă în magazinul din centrul Sibiului 602 lei. „Dar la ia asta a lucrat femeia cam două luni. Aici nu găsiţi chinezării“, zâmbeşte Margareta Virag.  Pentru bărbaţi, oferta este uşor mai puţin bogată. O cămaşă de bărbat din zona Sibiului costă 420 de lei, iar un şerpar din piele costă între 200 şi 350 de lei, în funcţie de lăţime. Tot pentru bărbaţi, preţul unei perechi de pantaloni tradiţionali este cuprins între 90 şi 120 de lei. „Noi nu luăm doar costume nou lucrate, ci şi mai vechi, dar care să fie în stare bună, lucru pe care îl studiem cu atenţie. Un costum popular are valoarea dată de cusătură şi autenticitate. Totodată, dacă are o cusătură mai complexă, mai bogată, costumul este mai valoros“, mai explică reprezentanţii magazinului din cadrul muzeului sibian.

Printre cele mai ieftine produse tradiţionale sunt ciorapii de lână, care se vând cu 24 de lei perechea, în timp ce o straiţă porneşte de la 35 de lei şi ajunge să coste de la 90 la 100 de lei.

 

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă sau dacă vrei un job mai bun pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Continental, Wenglor, Stefanini, Takata, Gnoato Est, RSK Development, Arvato Bartelsmann, Fântânița Haiducului, Harting, Unimat, Compa, Harley Burger, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Donuterie, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

SB 10 NUT

Acum 6 ani

Cam scumpe carpele
Raspunde

iulia

Acum 6 ani

Iar vorbești ca sa nu taci?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus