Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Analiză optimistă pe piața muncii: Companiile vor continua anul acesta să facă angajări

Analiză optimistă pe piața muncii: Companiile vor continua anul acesta să facă angajări

Doar 7% din angajatorii din România au de gând să facă reduceri de personal, 28% plănuiesc să-şi sporească numărul de angajaţi, iar 64% nu intenţionează nici o schimbare în intervalul iulie-septembrie 2017, potrivit studiului ManpowerGroup privind perspectivele angajării de forţă de muncă.

Potrivit ultimelor cercetări ManpowerGroup, aproape trei sferturi dintre angajatori au probleme în găsirea personalului calificat, susţine Igor Hahn, Country Manager, ManpowerGroup România.

Perspectivele de angajare din trimestrul al treilea din 2017, deşi ferm pozitive, au per ansamblu o tendinţă de slăbire, fiind mai puţin robuste decât în trimestrul al doilea din 2017 în şapte din cele zece sectoare de activitate analizate şi în şase din cele opt regiuni alte ţării, şi slăbind faţă de trimestrul al treilea al anului trecut în şase sectoare de activitate şi patru regiuni.

Declinul cel mai abrupt, atât de la trimestru la trimestru, cât şi de la an la an, este raportat în regiunea Centru, unde previziunea netă de angajare de +10% este cu 19 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul al doilea din 2017 şi cu 15 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul al treilea din 2016. Scăderi de la trimestru la trimestru, de 14 puncte procentuale, şi de la an la an, de 12 puncte procentuale, sunt raportate şi în regiunea Vest.

În schimb, prognoza din regiunea Nord-Est este situată la +16%, cu 17 puncte procentuale mai puternică decât anul trecut şi îmbunătăţindu-se faţă de trimestrul al doilea din 2017 cu 11 puncte procentuale. Cele mai optimiste previziuni din trimestrul al treilea, la nivel de regiuni, sunt cele din regiunile Bucureşti şi Ilfov, Nord-Vest şi Sud, toate trei de +20%, în timp ce piaţa cea mai slabă este prognozată în regiunea Sud-Est unde Previziunea este de +4%.

La nivel de sector de activitate intenţiile de angajare cele mai optimiste, conforme unei previziuni de +27%, sunt raportate în sectorul industrie prelucrătoare, prognoza fiind totuşi cea mai slabă din ultimele şase trimestre, restrângându-se cu 3, respectiv 8 puncte procentuale faţă de trimestrul al doilea din 2017 şi trimestrul al treilea din 2016. Un climat de angajare sănătos este preconizat şi în sectorul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul, cu o previziune netă de angajare de +24%, cu două puncte procentuale mai puternică decât anul trecut, în trimestrul al treilea din 2016, dar cu 5 puncte procentuale mai slabă decât cea raportată pentru intervalul aprilie – iunie 2017. Angajatorii din sectorul energie electrică, apă, gaze raportează cea mai slabă previziune sectorială, de 0%. Perspectivele de angajare se restrâng cu 10 puncte procentuale în comparaţie cu trimestrul anterior, dar se îmbunătăţesc cu 3 puncte procentuale în comparaţie cu al treilea trimestru al anului 2016. Perspectivele de angajare din sector au fost pozitive doar o singură dată în ultimii 5 ani.
Optimismul angajatorilor diferă în funcţie de dimensiunea organizaţiei. Angajatorii din organizaţiile mari sunt cei mai încrezători, raportând o previziune netă de angajare de +25%, cu 3 puncte procentuale mai puţin robustă decât în trimestrul al doilea, dar relativ stabilă comparativ cu anul trecut. Angajatorii din micro-organizaţii sunt însă prudenţi, raportând o previziune de 0%, cu 6 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul al doilea şi cu 9 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul al treilea din 2016.

Previziunea netă de angajare se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor. Pentru ţările care au acumulat date cel puţin 17 trimestre consecutiv, printre care şi România, cifrele citate au fost supuse ajustării sezoniere, cu excepţia cazului în care se specifică altfel, se precizează în studiul ManpowerGroup.

Studiul, în care sunt incluşi aproape 59.000 de angajatori din 43 de ţări şi teritorii, este un barometru al tendinţelor şi activităţilor de pe piaţa forţei de muncă, fiind utilizat de Banca Naţională a Angliei în redactarea rapoartelor sale privitor la inflaţie şi ca sursă a raportului lunar privitor la perspectivele economice şi sociale în Uniunea Europeană Monthly Monitor, redactat de Comisia Europeană.

Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 19 aprilie – 2 mai 2017 pe un eşantion de 625 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

ManpowerGroup România este o companie specializată în recrutare permanentă şi pe bază de contract, evaluare şi selecţie, muncă temporară, payroll, gestiune şi administrare de contracte, externalizare şi consultanţă şi soluţii privind forţa de muncă. ManpowerGroup este prezentă în România din 2003 prin brandurile Manpower, Experis, ManpowerGroup Solutions şi Proservia, având puncte de prezenţă cu acoperire regionala în: Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Piteşti, Sibiu şi Timişoara.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

iulia

Acum 6 ani

N-ar fi mai corect spus: ar continua?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus