Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Ne mai pasă?

Ne mai pasă?

Dacă vă întrebați ce vânt mă aduce , ei bine , mă aduce o adevărată furtună!

Zilele trecute Turnul Sfatului publica două dovezi că nesimțirea  individuală lucrează în folosul degradării colective : o știre conform căreia niște zăpăciți și-au făcut de lucru  cu un  ditamai tomberonul in pasajul de lângă Gară  și informația viralizată pe net potrivit căreia un taximetrist și-a golit remorca de gunoi unde l-a tăiat capu’. De fapt , aveam să aflam  ceva mai apoi  de la onorabila sa consoartă – nu chiar unde l-a tăiat capul, ci într-un loc unde  “mai erau si alte mizerii” , un loc folosit de mai multă lume.  Gândirea asta pesedistă prinde  rădăcini tot mai adânci: dacă mai mulți fac un lucru greșit , el nu mai este greșit prin forța mulțimii , a  majorității.

Mă întreb când dracu’ a încetat să ne mai pese?

Sunt convins că și taximetristul și aiuriții ăia care probabil s-au bucurat de răsturnarea tomberonului în pasaj ca de prima erecție  sunt sibieni. În ciuda  celor care vor rupe tastaturile în josul acestei scrieri , mă îndoiesc că au venit  vâlcenii sau oltenii sau alții pe care suntem tot mai tentați în ultima vreme să aruncăm vina pentru orice  să-si faca de cap cu tomberonul sau să-și golească remorcile la noi.  Când, în ce moment al vieții lor ,  și-au spus oamenii ăștia că-și bagă picioarele în el oraș sau județ și că nu le mai pasă ?

În plus , excluzând cele doua exemple care au fost sancționate cu mustrarea on line a sibienilor,  mă întreb  când a încetat să le mai pese și celorlalți? Cei care aruncă gunoaie , parchează pe trotuare sau pe pistele de biciclete , care  stau cu picioarele pe bănci o fac sub ochii noștri , nu “noaptea ca hoții”. Câți dintre noi le batem discret obrazul sau le spunem pe limba lor  “țărane , părinții tăi s-au descălțat când au dat de asfalt venind la oraș și tu stai cu picioarele pe bancă?”.

Îmi aduc aminte de o duduie  trecută de prima tinerețe fără ca ea să recunoască asta , cu  o fustiță care la coborarea din SUV lăsa să se vadă ceea nu mai interesa pe nimeni : parcase la Ramada pe unul dintre cele două locuri rezervate  persoanelor cu handicap. Și îi spun  cu o politețe de care rareori în astfel de cazuri dau dovadă  “știți , poate nu ați văzut , dar e loc pentru handicapați”. La care ea, cu o figură șocată oarecum de întâlnirea cu civilizația , îmi spune: “păi poate sunt handicapată”… Cu adevărat , e mult mai ok un handicap decât nesimțirea.

Am văzut că tentația  majorității este să dea vina pe autorități:  Primăria nu a păzit pasajul  , Poliția nu a păzit malurile apei ca sa le protejeze de ăla cu gunoaiele etc.  Au  autoritățile , cu siguranță , o mie de păcate. Dar pana la ele , problema e la noi. Nu primăria a aruncat tomberonul ! Nu primăria parchează pe trotuare , nu poliția i-a încărcat remorca ăluia!

Și ca să ne lămurim și cu vâlcenii:

După părerea mea , atunci când vâlcenii sau oltenii sau oricare alții au decis să plece de acasă au luat în calcul nu doar salariile  , ci și orașul în care se mută. Și-au spus probabil că aleg Sibiul fiindcă e un oraș civilizat , cu activități culturale la care nu aveau șanse la ei in comunități. Probabil puteau  sa lucreze in Timișoara , in Sebeș , la Blaj sau – evident- in celebrul Cluj Napoca . Dar au ales Sibiul fiindcă le-a plăcut. Așadar să încetăm să credem că ăstia care au venit de peste tot au venit aici ca să ne facă orașul de rahat. Au venit fiindcă își imaginau ceva mai bun decât aveau acasă, fiindcă își doreau o viața mai bună decât aveau acasă.

Presupunand că deja celebrii vâlceni ar fi singurii care parchează pe trotuare, cred că  se așteaptă ca  în Sibiul ăsta civilizat  cineva să le spună ceva , să le atragă atenția. Dacă asta nu se întâmplă,  nici măcar nu e vina lor !

Dacă dezarmam în fața nesimțiților , indiferent că sunt sibieni sau vâlceni sau olteni, orașul e pe un drum fără întoarcere!

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

16 comentarii

Selimbarean vecin cu Sovaiala

Acum 6 ani

nu am o problema cu articolul e bun si bine venit si ai dreptate dar mi se pare un pic de linguseala ca il scrii acum de cand esti sef de cabinet parlamentar la Sovaiala olteanu
Raspunde

A

Acum 6 ani

"gandire pesedista" - nu are absolut nicio relevanta partea asta dar hey, e la moda sa compari orice e nasol cu PSD. (desi nu sunt pesedist, deja devine penibila gandirea asta). Desi incerci sa scoti primaria si politia locala ca fiind lipsite de vina, primaria nu se mai intereseaza de oras de ceva vreme, ar putea obliga PLS sa patruleze mai des prin tot orasul, dar nu o fac pentru ca inafara de activitati "culturale" ei nu stiu sa faca nimic. Cat despre olteni, cu ei mai avem noroc ca altfel Sibiul ar fi ajuns un oras mort acum 2-3 ani. Toti tinerii capabili pleaca din Sibiu, sunt inlocuiti de olteni care vin aici la facultate si avem noroc daca din toti oltenii mai raman jumatate. Repet, primaria Sibiu nu se mai intereseaza de oras, ei stiu doar sa faca evenimente "culturale" si sa sparga bani pe lucruri care sa ajute turismul dar nu si viata locuitorilor orasului. Daca nu vor realiza curand ca asa nu se poate, Sibiul va incepe sa scada din toate punctele de vedere.
Raspunde

Cosmina

Acum 6 ani

Nu au ales Sibiul fiindca le-a placut, ci fiindca aici au facut facultatea aia mult mai usor de terminat decat la Cluj, Timisoara sau Bucuresti, e aproape de mami cand iti trebuie carnati in sloi in weekend, n-au bani de chirie in orasele de mai sus si japitele de dezvoltatori le-au facut cu dedicatie garsoniere cu pret de 14000 de euro. Nu ii mai plangeti de mila, ca e fix invers.
Raspunde

un sibian - cel original

Acum 6 ani

E bien ca ridica cineva problema nesimtirii! Doar printr-un amestec de populatie putem avea si noi evolutie si sa ne mai inmuiem mentalitatea "De marginime".
Raspunde

Forseti

Acum 6 ani

Fii amabil originalule si explica ce intelegi prin mentalitate "de marginime"?
Raspunde

(-)

Acum 6 ani

Hai ca-ti spun eu mai drăguțule, de cand poporenii au devenit indiferenti, vrei? Pai, cam de cand a fost înființat Trustul Intact, îți spune ceva numele asta? Cam tot de atunci, acei mâncători de kkt ziși si formatori de opinie au inceput sa "verse laturi" pe sticla....
Raspunde

Adrian Voicu

Acum 6 ani

Razvane, Ma bucur ca vezi asa "problema". Si eu sunt de parere ca raul porneste de la talpa tarii si nu doar de la vladica. Mentalitatea ca "ceilalti", "ei" sau chiar "vinituri", sunt de vina, este specifica oraselor mici si foarte mici, aproape catre sat. M-am nascut in Sibiu si am trait aici (sic!) aproape 40 de ani. Desi stau de opt ani in Bucuresti, inca numesc Sibiul acasa. Si, da, ma doare sa vad ca nu este mai curat sau mai aranjat decat alte orase. Doar impresii, fumuri si orgolii mici. E indeajuns sa lungesti gatul, vreo 300 de kilometri, pana la Oradea, pentru a vedea un oras frumos si curat, civilizat. Zi faina! Adrian
Raspunde

Zexe

Acum 6 ani

Ba, nu te intrebam ce vant te aduce, dar ia spune, pentru ca tu pui dop la vanturile altora, tot pesedeii sunt de vina? Daca-i asa, atunci tunie dracu-n capul lor!
Raspunde

SB 10 NUT

Acum 6 ani

Miroase a praz
Raspunde

Dorinta de mai bine

Acum 6 ani

Din păcate ce a venit în Sibiu, de ani buni de zile, indiferent de zone geografice a contaminat în primul rând comunitatea cu efecte directe asupra celorlalte aspecte(clădiri, dialoguri, corectitudine, onoare, cinste, etc.) Înainte o strângere de mână pentru păstrarea unei înțelegeri între oameni era mai tare decât un act legalizat la notar. Toate acestea s-au întâmplat cu sprijinul tacit al celor care puteau stopa acest fenomen. Uitati- vă cine se află pe funcțiile din administrația publică locală si vă dați seama ce rezervor de corupție există. De aceea se înconjoară doar de prosti care nu pun multe întrebări și doar execută. Deci după toate acestea Sibiul mai rămâne doar cu marketingul de imagine la care excelează.
Raspunde

alzara- 1918

Acum 6 ani

Văzând de curând curăţenia din Iaşiî - exemplară şi surprinzător - nicio cioară murdărind parcurile - presupun că pesediştii au venit la Sibiu ; dacă nu toţi ,cel puţin utecistoizii iubitori de autorităţi fără discriminare : locale şi centrale ! Atitudine jurnalistică descalificantă ,mai ales într -un oraş ca Sibiul care mult timp afost model decuraj civic . Civic ,nu jurnalistic .
Raspunde

m

Acum 6 ani

Aha, deci e vina sibienilor daca fac prostii, dar nu e vina valcenilor care fac prostii, ci a sibienilor care nu le bat obrazul. Asa aparare a comportamentului gresit n-am vazut nici pt refugiatii musulmani (cu care n-am absolut nimic, daca nu incalca legea). Mi se pare foarte urat sa te iei de faptul ca ne afirmam identitatea in fata unor, sa fim sinceri, straini, cum sunt regatenii. Ideea injuratului regatenilor e ca nu avem nevoie de leprele lor, avem pe ale noastre. Pe oamenii de treaba care vin de acolo nu-i injura oamenii normali. Injuram doar sistemul de la ei (care e mai porcos decat cel de la noi) si pe cei care fac tampenii. Faptul ca mai adaugam un "olteanu" atunci cand vedem ca un idiot a facut ceva e pt ca, dupa cum am zis, nu avem nevoie si de leprele lor. Iar ca suntem suspiciosi fata de toti, e, din nou dupa cum am zis, pt ca sistemul lor e mai praf decat al nostru. Iar sa fii convins ca sunt sibieni e la fel de lipsit de baza ca atunci cand esti convins ca sunt olteni. (chiar daca procentual normal ca e mai probabil sa fie din sibiu).
Raspunde

rosu

Acum 6 ani

1. Marginenii: timp de multi ani or fost graniceri. Or aparat granita Transilvaniei de invazia sudistilor. Dupa cum stim, n-or reusit. 2. Prima data mi-am dat seama ca Sibiul e pierdut la sfasitul anilor ´70: receptoarele telefoanelor publice or fost legate cu lanturi. Urmasii hotilor de receptoare acum isi dau cu tzigla-piept si se numesc "sibian original" ori "sibian adevarat" si injura oltenii si moldovenii. Nu fiti rai.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus