Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Interviu cu omul-spectacol: Râzi de tine însuți dacă vrei să fii fericit toată viața!

Interviu cu omul-spectacol: Râzi de tine însuți dacă vrei să fii fericit toată viața!

Sibienii au auzit de David Dimitri cum a auzit el de Sibiu. Adică a fost o surpriză plăcută de ambele părți. Conform wikipedia, David Dimitri sau ”omul-spectacol”, este unul dintre cei mai mari artiști din lume, este acrobat, are propriile spectacole de circ cu care cutreieră lumea în lung și lat, iar zilele trecute a fost invitat la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. A condus singur peste 2500 de km, până la Sibiu, și-a montat cortul în cartierul Vasile Aaron și s-a plimbat prin oraș cu bicicleta. Un personaj prin natura lui. Mereu vesel, glumeț și plin viață, la 54 de ani.

Rep.: Mai sunt oamenii din ziua de astăzi, când stăm legați aproape non-stop la internet și tehnologie, capabili să se bucure precum un copil când văd un spectacol de circ?

D.D.: Da, absolut! Pentru asta trăiesc, este o bucurie constantă să descopăr asta peste tot pe unde merg. La fiecare spectacol văd cum oamenii reușesc să uite de viața lor de zi cu zi, de smartphone și internet. Când am un public format din elevi de liceu sau școală generală este cel mai greu pentru că trebuie să-i implic în ceea ce fac, dar chiar și pe ei îi văd după 10-15 minute cum lasă telefoanele deoparte și se uită cu atenție. De fiecare dată când am un spectacol, la finalul lui stau și mă întreb: oare mai pot face asta încă o dată? Îmi mai iese magia cum s-a întâmplat ieri? Acesta este probabil grija principală a oricărui artist, mai poate face odată ce a făcut ieri pe scenă? Nu doar tehnic ci și din punct de vedere al relațiilor interumane.

David Dimitri 2 facebook personal

foto Facebook David Dimitri

Rep.: Evident, ați fost la foarte multe festivaluri din întreaga lume, cum vă simțiți la Sibiu? Cum ce alte evenimente la care ați participat puteți compara FITS?

D. D.: În primul rând, vă spun sincer că sunt copleșit de ceea ce am găsit aici. Niciodată nu mi-aș fi imaginat că există așa ceva în România. Aveți un festival foarte variat, cu foarte multe genuri diferite și cu un public incredibil. Bogăția culturală descrie cel mai bine. În același timp este o platformă deosebită pentru oamenii din întreaga lume, am întâlnit aici artiști chiar din toate colțurile lumii și discuțiile care iau naștere sunt unice. Chiar sunt foarte bucuros să fiu prezent la FITS și am fost mulțumit de foarte multe aspecte, precum cel logistic, cel profesional sau artistic.

Rep.: Înțeleg că sunteți pentru prima oară în România și la Sibiu. Ce vă așteptați să găsiți când am semnat contractul pentru festival?

D. D.: Nu știam nimic despre România și după ce am văzut Sibiul sunt conștient că trebuie să mă apuc de citit cărți de istorie.

David Dimitri foto dragos dumitru

foto Dragoș Dumitru/FITS

Rep.: Dumneavoastră aveți spectacol chiar într-un cartier la Sibiului.

D. D.: Am venit cu camionul meu și am condus prin Austria, prin Ungaria, până să ajung în România. Când am intrat în Transilvania, natura m-a uimit. Peste tot câmpuri largi, sate mici care scot capul în stânga sau în dreapta, și la final, când am ajuns în Sibiu am văzut munții. Foarte frumos! M-am trezit dintr-o dată într-un oraș modern dezvoltat cu centru istoric superb.

Rep.: V-am auzit spunând că ați ajuns la acest nivel tocmai pentru că priviți publicul ca pe un profesor. Ce ați învățat de la sibieni?

D. D.: Am avut câteva interacțiuni foarte interesante. Să vă dau un exemplu, am ridicat cortul și am amenajat 50 de tone de materiale pentru spectacol cu ajutorul a foarte mulți voluntari, tineri din Sibiu. Și am tot stat vorbă în timp ce lucram. Sunt atât de plin de energie, optimiști, au o gândire foarte pozitivă. E molipsitor și uimitor în același timp. Foarte rar am găsit atâta speranță în lume.

David Dimitri foto dragos dumitru 2

foto Dragoș Dumitru/FITS

Rep.: Din punctul acesta de vedere, sunt oamenii peste tot în lume la fel? Reacționează toată lumea la fel când asistă la spectacolul tău?

D. D.: Da, clar, suntem toți la fel. La spectacolele mele vin și oameni bogați, și oameni săraci, oameni educați și oameni simplii, toți sunt la fel. Fie că sunt în Grecia, ori în Turcia, ori acum în Sibiu, la final copilul iese la iveală din fiecare. Chiar suntem toți la fel. Și ce este plăcut este că după ce am experimentat atât de multe locuri și am întâlnit oameni diferiți de peste tot, am ajuns la concluzia că în esență toți suntem buni. În adâncul sufletelor noastre.

Rep.: Drăguț să auzim asta, mai ales la ce probleme sunt acum prin Europa.

D. D.: Dacă un face fapte rele atunci ceva foarte grav i s-a întâmplat. Ființa umană este bună la suflet prin natura ei.

David Dimitri foto mihaela marin 2

Foto Mihaela Marin/FITS

Rep.: În încheiere o să vă rog să-mi dați un sfat. Cum să îmbătrânesc fără a-mi pierde legătura cu copilul din mine? Mă uit la dvs. și sunteți numai un zâmbet și o bucurie…

D. D.: Bună întrebare. Eu am avut o legătură foarte strânsă cu tatăl meu, cu părinții mei și am observat la tatăl meu că râdea foarte mult de el însuși. Râzi de tine însuți dacă vrei să fii fericit toată viața! Toți avem uneori momente grele, toți trebuie să fim responsabili, dar este esențial să ne găsim timp pentru a râde de propriile greșeli, acțiuni sau trăiri. Fără să-ți pese ce cred alții.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus