X

PSD pe nisipuri mișcătoare

Gavril Dejeu

Văd că multă lume judecă mișcările amețitoare din PSD prin prisma bătăliei pentru putere între indivizi, între grupuri. Cred că explicația plauzibilă a fenomenului rezidă în procesul de devenire, de evoluție a societății românești, sub toate aspectele, inclusiv și acum mai vizibil în câmpul vieții politice.

PSD a fost și a rămas până acum prototipul și moștenitorul mentalitar al partidului de tip comunist, monolitic, monologic, discreționar, avid de putere, în totul și principial incompatibil cu pluralismul, cu societățile deschise, cu dialogul. Pe parcurs, de decenii, societatea românească a fost adusă cu forța, periată, disciplinată, la stadiul de supunere oarbă acestor comandamente. După 1989 FSN, PDSR și apoi PSD au încercat să-și cosmetizeze imaginea dar au rămas practic și pe fond tributare orientării de tip neocomunist, în faza inițială de nuanță gorbaciovistă, mizând, ca și Ceaușescu de altfel, pe păturile mai defavorizate, mai puțin evoluate civic și cultural, exploatându-le cu dibăcie și cinism slăbiciunile.

Pe parcursul ultimilor ani, cu deosebire după aderarea la Uniunea Europeană, societatea românească a prins a se mișca,  generațiile obediente vechilor rânduieli subțiindu-se iar generațiile tinere preluând treptat parte din teren. Cu toate acestea, PSD a rămas la timona conducerii politice exploatând la sânge populismul. Numai că acesta nu poate fi alimentat la infinit. Ca orice legi și legitatea economică obligă, cere un echilibru între venituri și consum, tot mai mult periclitat de măsurile populiste adoptate în ultim vreme de PSD.

Această prefacere în evoluție este cauza esențială care stă la baza destructurării treptate a PSD. Cu alte cuvinte, în forma sa tradițional comunistă sau neocomunistă, partidul nu mai corespunde dogmatic și doctrinar noii evoluții sociale. Pentru a rămâne o piesă importantă pe tabla politică, va trebui să se transforme într-un partid social-democrat veritabil, axat pe adevăratele principii ale social-democrației, bazate pe stimularea resurselor economice care să susțină facilitățile sociale. Altfel spus, va trebui să renunțe la mijloacele politicianiste de captare a opiniei publice, să devină un factor responsabil și credibil al procesului de dezvoltare și modernizare. Acest deziderat nu poate fi împlinit decât recurgând la, și respectând principiile și valorile unei democrații autentice, la loc de primă mărime statul de drept fundat pe autonomia și independența justiției.

Ceea ce se petrece sub ochii noștri face dovada că PSD evoluează în continuare pe contrasens. Îndatorează în mod iresponsabil țara pentru a finanța populismul, corelativ cu preconizarea unor măsuri draconice de nesupunere la lege și justiție. Întrebarea: este, ar fi acum Grindeanu altfel decât Dragnea? Ar imprima PSD-ului o altă evoluție? Este vizibil de la o poștă, acțiunea lui Dragnea de torpilare a guvernului este motivată de refuzul lui Grindeanu de a-i sări în apărare pe tema abuzului în serviciu. Însemnează aceasta că el este trup și suflet dedicat ideii de justiție, ideii de stat de drept? Încă nu se poate ști. Conflictul are o conotație mult prea personală. Grindeanu se declară un pesedist fanatic, crescut și format la luminile doctrinei clasice ale acestui partid. Totuși, făcând parte dintr-o generație mai tânără, ar putea fi mai flexibil, mai maleabil în procesul de acomodare la cerințele de modernizare a partidului dar înfrățirea cu Ponta și dialogul (cine l-o fi pus) cu Iliescu lasă loc unor preocupante semne de întrebare.

Care poate fi rezultatul moțiunii de cenzură? Dacă trece, președintele Iohannis va fi obligat să desemneze un prim ministru propus din nou de PSD-ALDE, partidul și actuala coaliție rămânând la timonă pe aceleași coordonate ca și până acum, spre satisfacția sarcastică a lui  Dragnea și Tăriceanu pe seama justiției. Dacă moțiunea pică, rămâne guvernul Grindeanu care va trebui sprijinit de partidele din actuala opoziție plus disidența care asigură căderea moțiunii. Aceștia sunt pași mai ușor previzibili. Ce se va întâmpla în continuare cu PSD este mai greu de prevăzut. Dacă va rămâne credincios lui Dragnea și ai lui, obedient și mediocru, s-ar putea ca treptat să piardă din audiența populară și poziția de vioară primă. Ar avea o orientare nouă, progresistă, pe linia Grindeanu-Ponta? Nu-i exclus dar nici ușor de crezut câtă vreme masa mare a partidului rămâne încremenită  în tiparele lui desuete. Mișcările de acum nu sunt lămuritoare pe ideea de schimbare câtă vreme mai de grabă este vorba de răfuieli personale.

Din orice poziție s-ar privi lucrurile, este tot mai evident că frământările actuale se datorează  procesului lent dar vizibil de emancipare evolutivă a societății, a civismului ei, în contrapunere cu imobilismul încremenit în tipare depășite ale PSD. Ori se schimbă și devine un partid autentic social democrat, ori va părăsi scena politică.

 

 

 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

4 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  (-)

  Vorbim cumva aici de o “evoluție” asemănătoare cu a PNT-ului, ce s-a transformat intr-un partid cu “reale” valente creștin-democrate?

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  GEORGE

  Gunoaiele din pesede au vandut ardealul ungurilor prin legile pe care vor sa le adopte – 15 martie ziua ungurilor in Romania.trezitiva pina nu este prea tarziu.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Adrian SB

  Incredibil cum un conducator penal, poate sacrifica viitorul tarii, pentru interesul propriu!
  ALO, PARLAMENTARI PSD DE SIBIU, TREZITI-VA!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Opinii
 • Contact