Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Viață normală și după afecțiuni neurologice cu dispozitivul SENS

Viață normală și după afecțiuni neurologice cu dispozitivul SENS

Creierul oricui poate fi afectat de mai mulți factori interni sau externi. Orice tulburare care apare la nivelul creierului scade dramatic calitatea vieții și poate determina chiar moartea. În cazul unui asemenea incident sunt necesare acțiuni imediate și continue de recuperare și reabilitare pentru a evita daunele permanente ale creierului. Lipsa continuității procesului de recuperare este o cauză principală în eșecul programelor de recuperare și reabilitare. Dar acum, după 10 ani de cercetare, informare și teste, recuperarea poartă numele SENS (Smart External Neuro Stimulation). 

Tulburările neuronale afectează persoane din toate țările, indiferent de sex, educație sau venituri. În urma unui eveniment nefericit am decis să folosesc matematica, pentru a găsi un răspuns la întrebarea: „Cum pot recupera și reabilita un pacient care a suferit un atac cerebral?”, povestește Constantin Costescu, inventatorul SENS.

„A fost nevoie de mai bine de 10 ani de informare, cercetare și teste efectuate pe propria persoană, pentru a găsi răspunsul la întrebarea de mai sus. Răspunsul poartă numele SENS – Smart External Neuro Stimulation și se bazează pe lucrarea <<External Stimulation in neural matrix recovery>>, ce va fi publicată în Buletinul Instituțional Politehnic din Iași, Secția Matematică, Mecanică teoretică și Fizică, numărul 1 din 2017”, adaugă el.

Lucrarea arată modificările ce survin în cortexul motor atunci când un anumit tip de stimuli externi sunt aplicați, conform unui algoritm specific, unui pacient care a suferit o tulburare neuronală. Dr. Lara Boyd, de la Brain Behaviour Laboratory, amintește despre proprietatea de neuroplasticitate a creierului într-un material video. Una din concluziile desprinse pe parcursul acestei cercetări este că organismul uman este capabil să susțină un proces de regenerare celulară și astfel să redea funcționalitatea unor organe ce au suferit degenerări. Și creierul face parte din acestă categorie și astfel putem spune că este posibil un proces de remodelare neurală, proces prin care se poate reseta și modela funcționalitatea creierului.

Ce este, de fapt, SENS?

SENS este un dispozitiv care înglobează aceste descoperiri și care funcționează trimițând un set de stimuli către pacient.  Colectează date în urma stimulării, procesează și modelează aceste date și generează un nou set de stimuli, în funcție de rezultatul modelării, care este trimis pacientului. Acest ciclu este repetat permanent, stabilindu-se în acest mod o comunicare bazată pe inteligența artificială, cu creierul pacientului. Una din problemele recuperării medicale a pacienților ce au suferit un atac cerebral ischiemic sau hemoragic, este aceea că recuperarea medicală necesită deplasarea pacienților către clinicile specializate, pentru a urma tratamente specifice de recuperare și reabilitare.

„SENS nu necesită acest lucru. Utilizarea dispozitivului SENS este extrem de simplă, fie că vorbim de personal specializat sau nu. Astfel, conectăm SENS la Internet (WiFi), apoi conectăm dispozitivele de stimulare externă ES1, ES2 și senzorul EEG la pacient și apoi pornim dispozitivul. SENS este foarte util pacienților care suferă de degenerări neurale și care, de cele mai multe ori, nu pot comunica informații valide esențiale procesului de recuperare și reabilitare. SENS nu necesită comunicare din partea pacientului, dispozitivul știe ce are de făcut și se adaptează profilului fiecărui pacient”, explică Constantin Costescu.

Astfel, dispozitivul poate fi utilizat pentru recuperarea persoanelor ce prezintă deficiențe de înțelegere, exprimare, comunicare sau înțelegere și percepție a mediului înconjurător, deficiențe motorii. SENS permite și monitorizarea pacienților așa încât se poate urmări online stadiul curent și progresul înregistrat de fiecare pacient în parte. Totodată, SENS știe să analizeze datele colectate și poate da semnale de alarmă personalului abilitat atunci când detectează sau apreciază că pacientul este sau va fi în vecinătatea unui pericol. Unul dintre avantajele majore ale SENS este că acest dispozitiv poate lucra la recuperarea și reabilitarea unui pacient, 24/7/365, fără a crea vreun disconfort pacientului. Pot beneficia de SENS persoanele care suferă de disfuncții ale creierului, indiferent de stadiul în care se află pacientul ce recurge la terapia SENS. SENS - A Normal Life After Neurological Disorders.

Când începe procesul de recuperare?

Este important ca procesul de recuperare și reabilitare să înceapă cât mai repede, dar SENS poate începe acest proces chiar dacă este instalat pe pacient la un interval de timp de la survenirea tulburării sau regenerării neurale. Conform statisticilor, la ora actuală pe glob, peste un miliard de oameni, adică unul din șase oameni suferă de o tulburare neuronală, 50 de milioane suferă de epilepsie, 24 de milioane suferă de Alzheimer sau alte forme de demență, 6.8 milioane de oameni mor anual din cauza unei tulburări neuronale.

Strângere de fonduri pentru construirea SENS

Legat de costuri, în Europa anilor 2004, costurile cu pacienții ce au suferit afecțiuni neuronale au fost evaluate la 138 miliarde de EUR. În acest moment SENS este în faza de concept. Studiile au fost efectuate pe un așa zis prototip construit cu eforturi mari și cu ajutorul prietenilor.

„Pentru construirea SENS am pornit un proiect de strângere de fonduri pentru a putea să construim SENS și să pornim testele clinice. Odată cu rezultatele testelor clinice vom produce dispozitivele SENS axându-ne pe clienții mari de tip clinici, spitale, deoarece costul unui dispozitiv îl apreciez în momentul de față, funcție de cotațiile primite de la diverși producători, în jurul valorii de 7500 EUR. Luăm în considerare și o variantă care să aibă un cost mai mic, pentru ca terapia SENS să fie disponibilă, în varianta <<home use>>, cât mai multor pacienți, dar acest lucru necesită o regândire a întregului proiect, astfel că vom reveni asupra acestei soluții odată ce prototipul SENS va fi în producție”, completează Costescu.

Cu toate că neurostimularea a fost dovedită teoretic în lucrarea ce va fi publicată de BIIP nr.1/2017 CMMI, testele clinice for releva mai bine importanța acestei descoperiri și asta pentru că majoritatea este mai receptivă la practică decât la teorie. Astfel, „pentru construcția prototipului SENS, am gândit un proiect adițional de strângere de fonduri și anume SENS Pixels. SENS Pixels este o imagine ce are dimensiunile 980 x 136 în total 133280 pixels, alcătuită din logo-urile achizitorilor de pixeli. Nu în ultimul rând precizez că SENS va fi capabil să sesizeze orice anomalie sau marker neural ce poate fi sursa unul eveniment nedorit, de exemplu, accidentul vascular cerebral (AVC)", mai spune Constantin Costescu.

Sursa foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus