Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

„O istorie a balului”, la Palatul Brukenthal

„O istorie a balului”, la Palatul Brukenthal

Mâine, începând cu ora 12:00, se va deschide expoziția „O istorie a balului cuprinsă în ordinele de dans”, la Cabinetul de Stampe de la Palatul Brukenthal. Acesta va fi deschisă celor interesați până pe 17 septembrie.

Ordinul de dans sau carnetul de bal cuprinde lista titlurilor dansurilor grupate într-o coloană, cu spații libere pentru numele partenerilor.  „Ordinele de dans au câștigat popularitate în Viena, fiind folosite în Anglia și Statele Unite din jurul anului 1830. Muzeul de Istorie Casa Altemberger, din cadrul Muzeului Național Brukenthal, deține 234 ordine de dans (datate în sec. XIX și începutul sec. XX). Câteva ordine au mai fost prezentate publicului și publicate până în prezent însă, aceasta este prima expoziție dedicată colecției”, transmit curatorii expoziției.

Cele 48 de carnete expuse ilustrează în special perioada în care ordinele de dans devin accesorii foarte elaborate prin imprimarea prețioasă și prin faptul că încorporau catifea, mătase, metal și uneori bijuterii, unicitatea designului având drept scop promovarea gazdelor balului și sublinierea importanței oaspeților acestora.

„Expoziția cuprinde, de asemenea, informații despre organizarea balurilor în Sibiu și despre ținuta de seară, piese originale și reproduceri din colecțiile de stampe, piese de îmbrăcăminte și accesorii din colecțiile Muzeului de Istorie. Deși carnetele de bal și-au pierdut popularitatea înainte de jumătatea sec. XX, semnificația lor socială continuă să supraviețuiască până astăzi. Expresii precum <<Carnetul meu de bal este plin>>sau <<Trece-mă în carnetul de bal>> sunt folosite chiar și în zilele noastre”, mai spun curatorii.

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Starbucks, Continental, Stefanini, Wenglor, Takata, Compa, RSK Development, Dream Personal Logistik GmbH, CGS, Trigo Industry Services, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Visma, Schunn Service, RUD, Euroconf, DISTRIB SRL, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Marquardt, GLS, Marlex Duo Company, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus