Vineri,
19.04.2024
Parțial Noros
Acum
2°C

Primul proiect de cercetare și valorificare a folclorului etnomuzical din jurul Avrigului

Primul proiect de cercetare și valorificare a folclorului etnomuzical din jurul Avrigului

Treisprezece localități din Țara Oltului - subzona Avrig vor fi cercetate în cadrul proiectului „Cântece din Țara Oltului”, inițiat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul - Junii” Sibiu. Proiectul beneficiază de o susținere de 49.154,24 lei din partea Administrației Fondului Cultural Național și urmărește valorificarea folclorului muzical.

Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul - Junii” Sibiu derulează, în perioada 5 iunie - 14 noiembrie, proiectul cultural „Cântece din Țara Oltului”, care urmărește valorificarea folclorului muzical din Țara Oltului – Subzona Avrig.

„Am considerat că acest demers este unul imperios necesar având în vedere că disoluția cântecului tradițional este tot mai accentuată, că performerii autentici vocali și instrumentali sunt tot mai puțini, iar împrumuturile din alte zone folclorice sunt vizibile în cadrul manifestărilor cultural – artistice”, spune Silvia Macrea, manager CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu.

În acest context, proiectul debutează cu cercetări de specialitate, derulate în arhive din Sibiu, București și Cluj-Napoca și cu cercetări în teren, menite să documenteze fapte de cultură tradițională practicate încă şi să extragă, din memoria latentă, fapte de cultură tradițională cunoscute doar vârstnicilor. Cercetarea patrimoniului cultural ce vizează cântecele tradiționale se va desfășura în localitățile Avrig, Turnu Roșu, Sebeșu de Jos, Sebeșu de Sus, Racovița, Porumbacu de Jos, Porumbacu de Sus, Sărata, Săcădate, Bradu, Scoreiu, Colun și Glâmboaca.

Rezultatele cercetării vor fi valorificate prin: - o reconstituire în situ a șezătorii tradiționale, care aduce în prim-plan practici de la șezătorile de fete și femei, când lucrul se împletea cu doine, balade, cântece de lucru, cântece de dragoste și cântece de joc;

- o expoziție cu imagini sugestive pentru cercetările în teren și informații de natură documentară;

- un eveniment cu caracter participativ, care valorifică prin mărturii de istorie orală și proiecții video cu imagini din cercetare, importanța cântecelor în cultura tradițională din Țara Oltului;

- o carte ce sintetizează rezultatele cercetărilor în teren și ale evenimentelor din proiect.

Echipa de proiect este formată din: Silvia Macrea – manager de proiect, Maria Barna, Cozmina Costiniuc, Gabriela Negru, Cosmin Verde – cercetători, Deborah Faoro – specialist organizare proiect, Lenuța Cristea – organizator relații, Gheorghe Roman Bogdan – operator foto, Ovidiu Mărginean – operator video.

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Starbucks, Continental, Stefanini, Wenglor, Takata, Compa, RSK Development, Dream Personal Logistik GmbH, CGS, Trigo Industry Services, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Visma, Schunn Service, RUD, Euroconf, DISTRIB SRL, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Marquardt, GLS, Marlex Duo Company, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus