X
canicula vara caldura apa fantana arteziana (2)

Cum se schimbă vremea în Sibiu de la an la an

Conducerea Centrului Meteorologic Transilvania-Sud Sibiu a întocmit un raport de activitate pentru anul 2016 care tratează și caracterizarea climatică a județului în anul anterior. Primele concluzii sunt că anul 2016 a fost mai călduros decât în mod obișnuit, cu până la 6,6 grade Celsius față de alți ani.

Conform reportului citat, în cursul anului 2016, Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud, prin Serviciul Regional de Prognoză a Vremii a elaborat un numar de 732 buletine meteorologice, ce conţin diagnoza pe 24 de ore şi prognoza pe patru zile, care au fost transmise Instituţiei Prefectului şi ISUJ-urilor din cele șase judeţe monitorizate. Au fost emise 643 de atenţionări de producere a fenomenelor meteorologice periculoase imediate (nowcasting), precum şi 88 informări si atenţonări sinoptice de producerea fenomenelor meteorologice periculoase; au fost elaborate 132 de buletine şi 26 informări nivometeorologice asupra riscului de producere a avalanşelor în munţii Făgăraş şi Bucegi.

”Din punct de vedere termic, anul 2016 a fost mai cald decât în mod obişnuit, înregistrându-se abateri termice pozitive ale temperaturilor medii lunare faţă de media anuală multianuală de până la 6,6 grade – în luna februarie la staţia meteorologică Sibiu”, spune șeful Serviciului Regional de Prognoză a Vremii, Narcisa Milian.

Vezi mai jos comparația între temperaturile înregistrate anul trecut și media temperaturilor între 1981-2010.
vremea tabel 1 (1)Cele mai ridicate temperaturile în 2016 au fost înregistrate în cursul lunii iunie la toate staţiile meteorologice şi au avut valori de: 33,8 grade la Dumbrăveni; 33,7 grade la Sibiu; 31 grade la Boiţa, iar la munte 27,9 grade la Păltiniş şi 21,4 grade la Bâlea-Lac.

”În ceea ce priveşte valorile medii ale temperaturilor maxime lunare, acestea au fost mai mari faţă de valorile multianuale la toate staţiile la nivelul anului 2016 (cu abateri în jur de 1 grad, maxim +1,2 grade la Sibiu şi Păltiniş). Pe luni, în februarie, martie, aprilie, iunie, iulie, august, septembrie şi noiembrie, mediile temperaturilor maxime lunare au fost mai mari faţă de cele multianuale; valorile cele mai ridicate s-au înregistrat în luna februarie, cu o abatere maximă de +7,2 grade la Sibiu”, mai explică Narcisa Milian.

La polul opus, temperatura minimă absolută în 2016 a fost de –22,6 grade la Sibiu; -19,2 grade la Dumbrăveni, iar la munte: -23 grade la Bâlea-Lac şi -17,7 grade la Păltiniş, toate înregistrate în luna ianuarie. Lunile mai calde faţă de media obișnuită au fost: februarie, martie, aprilie, iunie, iulie, august, septembrie, iar mai reci: ianuarie, mai, octombrie, noiembrie şi decembrie, cu abaterile (pozitive) cele mai mari în luna februarie (faţă de media lunară multianuală) de: 6,6 grade la Sibiu şi 6,1 grade la Dumbrăveni, 5,9 grade la Păltiniş şi 5,7 grade la Bâlea Lac.

Cât privește ploile, în judeţul Sibiu cantitatea de precipitaţii căzută în anul 2016 a fost de 722,5 l/m2 la Sibiu, 833,8 l/m2 la Boiţa şi 597,3 l/m2 la Dumbrăveni, iar la munte, 1634,4 l/m2 Păltiniş şi 2131,3 l/m2. Conform meteorologilor asta înseamnă că am avut un deficit pluviometric în lunile: februarie, august, septembrie, decembrie (la Sibiu şi Dumbrăveni) şi excedentar pluviometric în rest.

Vezi mai jos o comparație între media lunară a precipitațiilor din 2016 și perioada 1981-2010:
vremea tabel 2 (2)”În cursul anului 2016, cantităţile maxime de precipitaţii căzute în decurs de 24 de ore s-au înregistrat în lunile mai (47,7 l/mp la Boiţa, 117 l/mp la Bâlea-Lac), iulie (61,2 l/mp la Sibiu, 91,8 l/mp la Păltiniş) şi august (26,2 l/mp la Dumbrăveni)”, se mai arată în raportul meteorologilor.

Pe tot parcursul anului trecut reprezentanții Centrului Meteorologic Transilvania-Sud Sibiu au emis 23 de avertizări Cod Portocaliu și 190 de atenționări Cod Galben.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

2 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact