X
IMG-20170718-WA0004_1500382051085

Buline verzi și roșii. Cum încearcă Soma să-i convingă pe sibieni să colecteze selectiv

Operatorul de salubritate al Sibiului, SC Soma SRL, a demarat de curând o campanie de informare prin care încearcă să-i convingă pe sibieni să fie mai atenți atunci când colectează selectiv. Angajații Soma pot merge până la a refuza să ridice gunoiul care nu este pus în ordine.

Campania are două componente. Prima este reprezentantă printr-o bulină verde și are rolul de a-i felicita pe sibienii care sunt atenți atunci când aruncă gunoiul în pubele. În momentul în care angajații Soma vin să golească pubelele, dacă totul este în ordine, ei lipesc pe pubele un abțibild verde pe care scrie:

”Îți mulțumim că te implici în proiectul colectării selective. FELICITĂRI! Ai colectat corect! Ești un model pentru comunitate! SIBIUL RECICLEAZĂ!”

IMG-20170718-WA0007_1500382050483

Cea de-a doua componentă îi vizează pe sibienii care aruncă gunoiul amestecat și nu respectă principiile colectării selective. Ei primesc pe pubelă un abțibild roșu pe care scrie:

” Îți mulțumim că te implici în proiectul colectării selective. PUTEM MAI BINE DE ATÂT. Din păcate, din cauză că nu ai selectat corect, conținutul pubelei tale nu poate fi reciclat. SIBIUL RECICLEAZĂ!”.

IMG-20170718-WA0008_1500382050187

Însă oamenii nu rămân cu bulina roșie, ci primesc și informații suplimentare. Pe un fluturaș special conceput sunt trecute datele de contact ale controlorului de zonă, pe care sunt enumerate clar fracțiile de gunoi colectate selectiv. Fiecărei persoane i se spune clar unde greșește, ce trebuie schimbat și cum poate fi ajutată să pună deșeurile la locul lor.

IMG-20170718-WA0005_1500382050942

Iată mai jos cum arată un astfel de fluturaș:

IMG-20170718-WA0009_1500382049912

În cazul în care gunoiul nu respectă deloc principiile colectării selective, există posibilitatea ca el să nu fie ridicat.

”Dacă persoana ne contactează și solicită ridicarea pubelei, încercăm să trimitem a doua zi o mașină de rezidual să-l ridice. În caz contrar, îl poate scoate săptămâna următoare în pubela neagră”, explică conducerea firmei Soma.

Reprezentanții firmei de salubrizare mai spun că a fost necesară demararea acestei campanii din cauza faptului că foarte mulți sibieni încă nu au ajuns să înțeleagă și să respecte principiile colectării selective.

IMG-20170718-WA0002_1500382051370

Reamintim că Primăria Sibiu a înființat în prima parte a acestui an un Serviciu de management și monitorizare a serviciilor de salubrizare. În perioada următoare angajații respectivului serviciu vor putea chiar aplica sancțiuni celor care depozitează gunoi ilegal sau nu colectează corect.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

12 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  dancp2

  soma egal turcan egal cimpan egal furat bani de la sibieni
  gunoiul de trimis la jud alba
  de ce nul trimiteti la berlin sau bruxelles sau paris
  hoti pdlidti acual pnlisti

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  noi, de la blocuri

  Atita timp cit Soma goleste toate pubelele in aceeasi masina, de ce vin cu pretentii? Clopotele pentru hartie au niste orificii prin care nu poti introduce mai mult de un ziar si un servetel. Mai intai sa-si faca treaba bine, apoi sa vorbeasca!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Lucia

   Vin cu aceiasi masina dar in zile diferite, asta daca nu vad ca oricum gunoiul este aruncat amestecat. Noi nu suntem corecti , asta este clar !

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    m

    Nu sunt masini diferite. Au golit prima data pubela albastra, dupa care au golit pubela galbena. Nu s-a intamplat o singura data. Colectam selectiv, zicem noi, pe baza informarilor primite despre colectarea selectiva.

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

     sibian

     am vazut masina de la soma compartimentata…cele care sunt folosite la golirea pubeleleor albastre, galbene si verzi….in partea din fata a masini se goleste o pubela iar in partea din spate alta pubela….nu iti poti da seama ca ii compartimenta daca esti pe jos…eu stand la un etaj inalt pot vedea in interiorul masini….asa ca haide sa nu facem gargara de la necunoastere.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  gunoier

  in sfarsit se iau masuri !!! dar va aparea o problema, una foarte mare !!! totul ramane la latitudinea gunoierului, care poate nu are 8 clase si de lene va pune bulina rosie sa nu mai plimbe pubela. inca astept sa fiu informat de cei de la Soma cum sa selectez gunoiul, ca intrun articol anterior se spunea ca pungile de plastic nu se selecteaza iar pe tomberon este poza cu punga de plastic. haideti sa fim informati corect mai ales cu gunoiul selectiv si apoi puneti sanctiuni. pe lang bulina se poate un pliant in care sa fie cateva poze.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Cocolino

  Recomand celor de la Soma și administrație locale implicarea in educația noilor generații în ceea ce privește colectarea selectivă. Poate așa ne civilizam și noi când i-ți atrage atenția copilul cum să arunci gunoiul.

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  trei puncte

  bravo soma. am vazut tomberoane maro pline de plastice si tomberoane galbene pline de menajer pe care au refuzat sa le ridice. Romanul nu se civilizeaza decat cu forta.

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Cred ca mult mai eficient ar fi asigurarea recipientelor de culori diferite, 4 culori, cu etichete pentru plastic, hartie-carton, sticla si gunoi menajer nereciclabil. Masurile de reducere a tarifului pentru ridicarea gunoiului ar putea ajuta cu siguranta la reducerea deseurilor aruncate la groapa de gunoi.

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  un cititor

  Sa va lipiti bulinele pe c_r, voi cei de la Soma. Inca nici acum nu am primit pubele !!!
  Iar cele pentru hartie sunt inutilizabile !!!

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  taran

  Prin marginime unde arunc sticla? Am un sac plin, de cate ori vin in oras iau cu mine o plasa de sticle sa o arunc la tomberon. Poate primim si noi tomberoane colorate asa cum este in germania , macar unul la 2 case.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact