Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Pescarii sibieni se mobilizează pentru a curăța un baraj de pe Olt de o planta care omoară peștii

Pescarii sibieni se mobilizează pentru a curăța un baraj de pe Olt de o planta care omoară peștii

Filiala Pescarilor Sibiu organizează la jumătatea acestei luni o acțiune de curățare a barajului de pe Olt, de la Scoreiu, unde de aproape două luni a fost sesizată apariția unei plante care provoacă moartea peștilor.

Pescarii sibieni au observat încă de la finalul lunii iunie apariția unor pești morți în lacul de acumulare al barajului. Observația a ajuns rapid la reprezentanții Filialei Pescarilor, care au început o investigație pentru a descoperi cauza mortalității. Concluzia la care au ajuns specialiștii Filialei a fost că pe baraj s-a dezvoltat foarte mult o specie de plantă acvatică ce privează peștii de oxigen și lumină naturală, ceea ce duce la moartea în special a exemplarelor mari de pește.

Planta cu pricina are denumirea științifică Trapa natans (ciulin de baltă) și este originară din Eurasia.

”În condiţii favorabile poate acoperi 100% din suprafaţa apei împiedicând pătrunderea luminii (Hummel şi Kiviat, 2004), reducerea conţinutului de oxigen în apă (Caraco şi Cole, 2002), condiţii letale pentru unele specii de peşti. Pe de altă parte peştii mai mici pot migra către malurile corpurilor de apă ducând la o supraaglomerare a acestei zone (O’Neill, 2006). Plantă competitivă care înlocuiește speciile natante. Prin gradul ridicat de acoperire reduce conținutul de oxigen din apă și pătrunderea luminii, fenomen care conduce la moartea peștilor. Limitează pescuitul, înotul și alte activități recreative”, arată experții în domeniu.
Pentru a se asigura că au ajuns la concluzia corectă, reprezentanții Filialei au contactat apoi specialiștii ”Institutului de cercetare - dezvoltare pentru ecologie acvatică, pescuit și acvacultură” din Galați. După ce au studiat probele trimise, inginerii Institutului au confirmat suspiciunile de la Sibiu, la jumătatea lunii iulie.

planta

Mai departe, pentru că barajul de la Scorei se află pe raza Rezervației Naturale Avrig-Scorei-Făgăraș, Filiala Pescarilor Sibiu a cerut aprobare de la Agenția Națională pentru Arii Protejate, cu sprijinul Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu, pentru a curăța barajul de planta respectivă.

Aprobarea a venit zilele trecute.

”Motivele care stau la baza deciziei de emitere a avizului favorabil sunt următoarele: Deoarece au fost condiții favorabile, se poate observa că planta a acoperit aproape integral suprafața lacului de baraj Scoreiu, ceea ce generează reducerea cantității de oxigen din apa lacului și pătrunderea luminii cu două consecințe: Pe de o parte moartea exemplarelor mai mari de pește și pe de altă parte migrarea exemplarelor mici spre maluri, ceea ce va genera o supraaglomerare a zonei”, scrie în avizul Agenției Naționale pentru Arii Protejate.
Filiala Pescarilor Sibiu a anunțat ieri că organizează o acțiune pentru recoltarea acestei plante, la care invită pescarii să se alăture.
”Așadar, în perioada 21-25 august 2017, îi așteptăm pe pescarii interesați de protecția faunei acvatice să participe la acțiunea de recoltare. Recoltarea va avea loc din bărci, pe lângă cele trei bărci ale Filialei sunt binevenite orice alte ambarcațiuni. În funcție de interesul arătat din partea pescarilor vom reveni cu detalii despre organizarea propriu zisă. Înscrierile se fac pe pagina de facebook a Filialei sau la sediul din Sibiu, strada Constituției nr. 20”, anunță inginerul Alexandru Mareș, din partea Filialei Pescarilor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Tu es stultior quam asinus

Acum 6 ani

Chemați-i mai bine pe "fratii" voștri olteni. Ei vor curăța barajul de toti peștii care "omoară" plantele. La ei acasa, le-a reușit de minune.
Raspunde

Volkischer Beobachter

Acum 6 ani

"Pescarii sibieni au observat încă de la finalul lunii iunie apariția unor pești morți în baraj"...Hahaha! Exprimare corectă: "Pescarii sibieni au observat încă de la finalul lunii iunie apariția unor pești morți în lacul creat în spatele barajului." Ştefan Dobre unde ai luat diploma de licenţă?
Raspunde

CNedelcu

Acum 6 ani

"vom revenii cu" exprimare de scolar la fara frecventa....si repetent
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus