Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Ministrul Petrea, la Sibiu: În România, în curând o să avem o mare problemă cu forța de muncă

Ministrul Petrea, la Sibiu: În România, în curând o să avem o mare problemă cu forța de muncă

Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, se află astăzi la Sibiu unde are programate mai multe întâlniri cu reprezentanți au unor sindicate, ONG-uri, dar și o vizită la o fabrică din Zona Industrială Vest.

De dimineață, ministrul a luat parte, la sediul Instituției Prefectului, la ședința Comisiei de Dialog Social, ocazie cu care sibienii l-au luat la întrebări.

”În România dialogul social este mimat. Ca să fiu elegant în exprimare. Sau nu există”, a început Toma-Fabiu Zlatar, președintele Cartel-ALFA Sibiu. Acesta i-a cerut ministrului să urgenteze modificarea Legii Dialogului Social, ”modificare necesară având în vedere ceea ce este România, un stat social care respectă directivele europene și cele internaționale în muncă”.

În replică, ministrul Gabriel Petrea a spus că legea respectivă va fi modificată și a aruncat vina pe guvernul Boc.

”Vă înțeleg punctul de vedere și l-am mai auzit la București. Vă reamintesc că această lege din 2011 a fost emisă de guvernul Boc prin asumarea răspunderii, fără consultare publică. De aici mai departe nu mai sunt de acord cu dumneavoastră”, a replicat ministrul, care a continuat anunțând că există un dialog social real în România.
Gabriel Petrea a mai punctat spunând că dialogul social ar trebui purtat despre românii care muncesc și despre cum va evolua piața muncii în viitor.
”Toată lumea spune că începem să nu mai avem forță de muncă calificată pe diverse domenii. De aceea avem nevoie de dialog social, aici ar trebui să lucrăm împreună. În România, în curând, o să avem o mare problemă cu forța de muncă. Eu aș vedea ca aceasta să fie tema dialogului social ”, a mai declarat Petrea.
Sindicaliștii i-au spus ministrului că legea este de partea patronilor și nu a angajaților.
”Ce avem acum în România, Legea dialogului social, este o lege a capitalismului sălbatic. Patronatele nu au de ce să participe la un astfel de dialog când ei își pot reglementa singuri orice vor”, a mai spus liderul Cartel-ALFA Sibiu.
Ideea a fost întărită și de liderul sibian al Blocului Național Sindical, Gheorghe Petrache. ”Pâinea și cuțitul sunt la patronate și noi așteptăm să cadă firimiturile”.

”Vă asigur că va fi o lege cu mare parte dintre propunerile dumneavoastră”, a concluzionat ministrul.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

gospodina

Acum 6 ani

Draga mea, ce are sula cu subprefectura? Ce are Dragnea cu Legea pt. dialog social? Liderul sindical are dreptate: traim in capitalismul salbatic. Pe de alta parte anumite inlesniri oferite patronilor care angajeaza someri, absolventi sau persoane cu varsta > 45 de ani i-ar face si pe patroni mai umani...
Raspunde

bine

Acum 6 ani

patroni mai umani? ce gluma buna! niste jeguri care profita
Raspunde

Catalin

Acum 6 ani

NORMAL CA O SA AVEM ATATA TIMP CAT LEGISLATIVUL SI GUVERNUL ROMANIEI INCURAJEAZA NEMUNCA PRIN PLATA DE AJUTOARE SOCIALE. SUNTEM O TARA DE ASISTATI SOCIALI CARE TOTI IN REALITATE SUNT APTI DE MUNCA DAR PREFERA SA ASTEPTE AJUTOARE DE LA STAT. NORMAL CA NU MAI E FORTA DE MUNCA ATATA TIMP CAT ATI DESFIINTAT SCOLILE DE MESERII SI CODUL MUNCII ESTE DE PARTEA SALARIATULUI. UN SALARIAT PLEACA CAND VREA DE LA UN ANGAJATOR FARA SA II POTI FACE CEVA. TE SUNA PUR SI SIMPLU SEARA LA 9 SI ITI SPUNR CA DE MAINE NU MAI VINE SAU TE TREZESTI DIMINEATA CA NU ITI VINE LA MUNCA. SI NU II POTI FACE NIMIC. SA NU IMI SPUNETI CA II PUTETI FACE CERCETARE DISCIPLINARA CA AIA E O VRAJEALA. ATATA TIMP CAND DATI AJUTOARE SOCIALE SI NU SCHIMBATI CODUL MUNCII, O SA AVEM IN CONTINUARE PROBLEME CU FORTA DE MUNCA. DAR NU E PROBLEMA PENTRU CA ZILELE TRECUTE UN GENERAL IN REZERVA AL SRI A SPUS CA ROMANIA POATE PRIMII CA FORTA DE MUNCA 500.000 MII DE REFUGIATI CARE POATE FI O SOLUTIE PENTRU LIPSA FORTEI DE MUNCA. IN GERMANIA DIN 1.000.000 DE REFUGIATI SOSITI, LUCREAZA SI VOR SA SE INTEGREZE 0.5%,ASA CA.....
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

"inteligent" ministru asta! va fi criza de forta de munca din cauza unor ignoranti si incompententi ca Petrea asta!!! exact de aia!!!
Raspunde

anicos

Acum 6 ani

Forta de munca este , DAR NU DE CALITATE / NU PERFORMANTA , DA BANI DIN BUGET ! !!!!!!!ex.unde sunt cateva mii angajati.....ia ghiciti.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus