Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Invitație la vărzar, carne de porc la ceaun și multe altele. În weekend, în Piața Mică

Invitație la vărzar, carne de porc la ceaun și multe altele. În weekend, în Piața Mică

„Hai la masă! Haideți să gustăm împreună din preparate tradiționale românești, vechi, cu rețete demult uitate! Haideți să redescoperim împreună gustul unor mâncăruri care ne-au fascinat copilăria!” Aceasta este invitația pe care Ioana Bărbulescu și Teodor Boantă o fac tuturor sibienilor și turiștilor care vor veni în Piața Mică vineri și sâmbătă, în 11 și 12 august, începând cu ora 10.

Asociația culturală E-xplorator Sibiu, co-finanțată de Primăria Municipiului Sibiu și având partener Kaufland au pregătit un sfârșit de săptămână încărcat cu muzică, preparate tradiționale, rețete demult uitate, clipuri video și personaje specifice acelor vremuri. O bucătărie mobilă va fi amplasată în Piața Mică, dotată și echipată cu utilaje specifice actului culinar, unde vizitatorii vor putea asista la prepararea unor rețete tradiționale românești, demult uitate, având la bază produse superioare românești.

„În fiecare dintre cele două zile vor fi preparate, sub privirile vizitatorilor, câte 3 ciorbe, 3 feluri principale de bază și 2 deserturi, atât în forma autentică, veche, tradițională, conform rețetelor culese, dar și câte o variantă reinterpretată, adaptată timpurilor noastre”, spune Ioana Bărbulescu, președintele Asociației E-xplorator.

ciorba de rosii (1)

Va fi un spectacol în care specialiștii în bucătăria tradițională vor dezvălui secrete doar de ei știute, iar bucătarii tineri, adepți ai gătitului modern vor reinterpreta aceste rețete, adaptându-le actualelor dorințe ale consumatorilor, folosind aceleași ingrediente.

„Vizitatorii se vor bucura atât de gustul inedit al mâncării, dar în același timp vor putea intra în posesia rețetelor pentru a le încerca și acasă. Secretele preparării bucatelor vor fi împărtășite celor interesați de cel/cea care ni le-a dezvăluit, prin intermediul clipurilor video care se vor derula pe ecranele din Piața Mică”, precizează Teodor Boantă, coordonatorul programului.

varzar

Produse tradiționale precum Pogăcele sau Vărzar, ciorbă de cartofi cu afumătură și tarhon cu salată de ceapă bătută cu pumnul, sau supă rece de roșii cu găluște și smântână, carne de porc la ceaun cu legume sau ciulama de pui la ceaun cu pătrunjel mărunțit și mămăliguță, asortați cu castraveți covăsiți și ardei roșii copți, vor fi vedetele zilei de sâmbătă și duminică, alături de preparate moderne ca supă cremă de cartofi cu bacon crocant și esență de tarhon sau cheesecake cu cremă de urdă și vanilie.

Cu multă pasiune și dragoste echipa de proiect a întreprins o cercetare și sondare în scopul redescoperirii unor rețete culinare iubite, dar demult uitate. Membrii echipei s-au deplast în județ, s-au documentat și au degustat preparatele. La final au ales rețetele care urmează să fie preparate în cadrul evenimentului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Gyuntar dela Ooy

Acum 6 ani

Mno, ase vez' baciule, asta-i pohta ce-am pohtit! Da' sa hie cu muulta, multa muietura, sa sa sature totz mocofanii! Si, musai mamaligu, nu-i asa!?...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus