Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Festival medieval la Mediaș. Cavaleri, paradă, concerte, demonstrații și ateliere

Festival medieval la Mediaș. Cavaleri, paradă, concerte, demonstrații și ateliere

Festivalul „Mediaș, cetate medievală. Târg de meșteșuguri vii“ ce se desfășoară de astăzi până duminică va include demonstrații și atelerie susținute de cavaleri și calfele călătoare. Publicul va putea lua parte la ateliere de jonglerii cu poiuri, ateliere de tras cu arcul, de confecționat măști de carnaval săsesc, de confecționat zale, de pielărie sau de heraldică. De asemenea, cei interesați se pot înscrie la școla de dans, școala pajilor, școala scutierilor sau școala străjerilor. Totodată, vineri și sâmbătă în intervalul orar 16:00-17:00 și duminică între orele 14:00-18:00 vor fi organizate expoziţii de arme şi recuzită medievală, ocayie cu care publicul primește invitaţia de a îmbrăca haine medievale şi de a realiza fotografii.

UrzelnZunftKlausenburg este un ansamblu de reconstituire istorică a tradiției de carnaval săsesc (fasching) ce-și propune să prezinte publicului medieșan etapele de realizare a unei măști de fasching specific tradiției din arealul cuprins în Valea Târnavelor (Kokelgebiet - în dialectul săsesc).

Carnavalul este cunoscut ca o sărbătoare populară cu mascarade, deghizări, petreceri variate, jocuri hazlii şi mimice. Prima atestare a Carnavalului datează din 1097 A.M.D. și face referință la cel venețian. Acest tip de manifestare se desfăşoară în perioada ce precede Postul Paştelui, începând cu data de 6 ianuarie (mai ales în Italia, dar şi în alte ţări din vestul Europei – Austria, Belgia, Germania, Luxemburg) şi se sfârşeşte cu Miercurea Cenuşii.

În comunităţile săseşti din Transilvania, carnavalul corespunde perioadei dintre Bobotează (Epiphanis) şi Lăsatul Secului (Fastnacht). În mediul urban, carnavalul este cunoscut sub denumirea de Fasching - cuvânt de origine austriaco–bavareză, iar la sat se foloseau denumirile de Fasnacht sau Fastnacht (Foasnicht, Fuesendich - în dialectul săsesc), uzitate în special în perioada de dinainte de Miercurea Cenuşii – Aschermittwoch - cu care începea Postul Paştelui.

Animație stradală

Pentru cei mici și nu numai, Festivalul „Mediaș, cetate medievală. Târg de mestesuguri vii.“ vine cu un program bogat în animație stradală și spectacole.

Programul include dansuri medievale, statui vivante, supermarionete, lupte între cavaleri, spectacole de teatru, personaje pe picioroange, dansuri cu zâne, bufoni, prezentare păsări de pradă, zânele Silvane, domniţe, cavaleri, Ordinul Mușatinilor, păpuşile Bistriţei, păpușa LumiOlar și grupul Nosa.

Animația stradală poate fi admirată în toate cele trei zile ale festivalului (vineri, 11 august 2017; sâmbătă, 12 august 2017 și duminică, 13 august 2017) în intervalele orare; 14:00-16:00 și 20:00-21:00.

De asemenea, în fața Casei Schuller din Piața Regele Ferdinand I vor fi prezenți domnițe și cavaleri din Cetatea Mediașului și vor fi organizate spectacole susținute de grupul NOSA și spectacole de teatru de păpuși după următorul program: vineri între orele 12:00-17:00, sâmbătă între orele 11:00-16:00 și duminică între orele 11:00-13:00.

Parada medievală

Din cadrul Festivalului „Mediaș, cetate medievală. Târg de meșteșuguri vii“ organizat în 11, 12 și 13 august 2017 nu aveau cum să lipsească domnițele și cavalerii.

Ne vor purta într-o atmosferă de basm Ordinul Cavalerilor de Mediaș, Paladinii de Terra Medies, Fire Dreams din Mediaș, Scutierii de Muhlbach din Sebeș, Străjerii Bistriței, Frații Corbi din Timișoara, Draco Nigrus din Cluj Napoca, Șoiman Art din Deva, Zânele Silvane din Zalău, UrzelnZunftKlausenburg, Grupul Nosa din Bistrița, Peregrinii din Timișoara, Truverii din București, Huniadi Cantores din Hunedoara, Cimpoierii de Transilvania din Hunedoara, Lupus Dacus din Arad, Toboșarul din Sighișoara și Clubul de echitație Transylvania.

Parada medievală se va desfășura vineri, 11 august 2017 în intervalul orar 18:00 – 19:00. Se va porni din Piața Regele Ferdinand I pe traseul Piața George Enescu, Str. J. Honterus, Str. N. Titulescu, Str. După Zid, Str. St. O. Iosif, Str. Cloșca, Str. Unirii, Str. Pompierilor, Piața Corneliu Coposu. Parada va ajunge în Piaţa Corneliu Coposu la ora 19:00.

 

Sursa foto: http://www.edelweissmedias.ro/obiective-turistice.html

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus