Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Tradiții, obiceiuri

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Tradiții, obiceiuri

Praznicul Adormirii Maicii Domnului, sărbătorit în 15 august, este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox și de ea se leagă o sumedenie de tradiții și superstiții. În primul rând se spune că nu e bine să spui în această zi ”la mulți ani”, unei persoane care are numele Maria, Marian, Marin și așa mai departe.

Explicația este dată de faptul că în general sfinţii creştini sunt omagiați la data morţii lor. Telogii citează atunci când li se pune această întrebare cu versetul 2, capitolul VII, din Eclesiast: „Mai bun este numele bun decât untdelemnul bun şi ziua morţii decât ziua naşterii“.

Mâine, peste 2,2 milioane de români îşi serbează onomastica, iar dintre aceştia, aproximativ 1.8 milioane sunt femei şi aproximativ 400.000 sunt bărbaţi. Dintre femeile care îşi serbează mâine onomastica, peste 1.3 milioane se numesc Maria, aproximativ 250.000 Mariana, 50.000 poartă numele Marinela, iar peste 30.000 Mioara. În cazul bărbaţilor, în România trăiesc peste 310.000 de Mariani şi aproximativ 100.000 de Marini.

Tradiţii populare

În această zi, Maica Domnului a adormit şi a înviat, simbolizând astfel învierea muritorilor de rând atinşi de către Divinitate. De aceea, în popor, această sărbătoare mai este numită şi „Paştele verii“. Un alt motiv pentru care Adormirea Maicii Domnului a fost numită astfel se datorează, probabil, şi faptului că în ajunul acestei sărbători, seara, creştinii ortodocşi se întâlnesc la biserică pentru a cânta „Prohodul Maicii Domnului“, felul în care acesta se cântă fiind identic cu „Prohodul“ din Săptămâna Mare. De asemenea, în dimineaţa zilei de 15 august, femeile merg la biserică şi împart struguri, prune şi faguri de miere, iar apoi, după slujba religioasă, acestea merg în cimitir şi tămâiază mormintele rudelor, scrie Ziarul de Iași.

O altă tradiţie este aceea în care ciobanii coboară oile de la munte, iar în zonele de munte bărbaţii îşi schimbă pălăria cu căciula. De aici şi zicala populară, e drept, cam licenţioasă: „A trecut Sfânta Marie, te-ai c**at în pălărie“. De azi se interzice şi scăldatul în apa râurilor „spurcate“ de cerb, sau dormitul pe prispă. O altă tradiţie de Adormirea Maicii Domnului este şi purtatul plantei numită „năvalnic“ de către fetele nemăritate. Se spune că această plantă ar avea puterea de a aduce peţitori. Tot în această perioadă se poate vedea cum va fi toamna. Dacă în apropierea zilei Sfintei Mării înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi lungă. De pe data de 15 august, în lumea satului tradiţional se deschide sezonul nunţilor, care durează până la intrarea în Postul Crăciunului. Pentru agricultori, de pe 15 august, de la Sfânta Marie Mare, şi până pe 8 septembrie, de Sfânta Marie Mică, era cea mai prielnică perioadă pentru semănăturile de toamnă, iar în această zi, dar şi în perioada următoare, se adună plantele de leac.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

GionMecEnro

Acum 6 ani

''Un alt motiv pentru care Adormirea Maicii Domnului a fost numită astfel se datorează, probabil, şi faptului că în ajunul acestei sărbători, seara, creştinii ortodocşi se întâlnesc la biserică pentru a cânta „Prohodul Maicii Domnului“, felul în care acesta se cântă fiind identic cu „Prohodul“ din Săptămâna Mare''??? You cannot be seroius!
Raspunde

GionMecEnro

Acum 6 ani

Cum Ziarul de Iasi nu poate explica ilustratia,luati de aici:''In icoana Adormirii Maicii Domnului, Fecioara Maria este reprezentata stand intinsa pe pat, in mijlocul Apostolilor, in vreme ce Hristos primeste in brate sufletul Maicii Sale, simbolizat printr-o figura mica de copil imbracat in alb. Deasupra acestei scene, Maica Domnului este asezata pe tron intr-o mandorla pe care ingerii o poarta spre ceruri, reprezentare care vine sa intareasca si mai mult Inaltarea sa la ceruri.In unele icoane, momentul sosirii miraculoase a Apostolilor, adunati "de la marginile pamantului, pe norii cerului" (Condac, glas 2), este infatisat in partea de sus, in cer.Scena cu Antonie, evreul care s-a apropiat de patul funerar al Maicii Domnului, cu gandul de a-l rasturna, apare in majoritatea icoanelor Adormirii. Potrivit Traditiei, cand acesta a pus mana pe pat, un inger i-a taiat amandoua mainile "fara de veste odata cu orbirea i s-au taiat si mainile ce au ramas lipite de pat..." (Acatistul Adormirii, condac 4).'' Putea lipsi un evreu rau intentionat in afacerea asta? Nu!
Raspunde

Tex

Acum 6 ani

Giomecenro...inca nu-mi dau seama daca faci misto de sarbatoarea asta sau nu?! Ce-i drept evreii rau intentionati ne-au adus unde suntem azi si "francmasonii" iluminați si restul! :)
Raspunde

GionMecEnro

Acum 6 ani

You cannot be seroius!
Raspunde

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nenea, ati omis sa le menționați pe cele care sunt Submarin...
Raspunde

Ion Ion ot Ionești

Acum 6 ani

bre aline, stai de-o parte de explicații de astea ”științifice”, că nu le ai...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus