Până zilele trecute nu mâncasem niciodată la restaurantul Perla Păltinișului, deși auzisem de el. Știam că acum un an sau doi o mulțime de turiști s-au îmbolnăvit după ce au mâncat aici, eveniment încheiat cu scandal, DSV, OPC, DSP etc. Judecând după parcarea arhiplină pe care am găsit-o sâmbătă la prânz, acea problemă e de domeniul trecutul și a fost demult uitată.
Prima impresie este una pozitivă. Perla Păltinișului nu cred că este chiar o perlă, dar arată frumos. Terasa înconjurată de brazi, răcoarea din timpul caniculei, aerul curat, liniștea, sunt toate atuuri foarte bine exploatate. Cine nu-și dorește să se bucure de așa ceva? Te poți considera norocos dacă în weekend găsești o masă liberă afară și nu trebuie să aștepți după ea.
Eu am fost norocos că am avut rapid unde sta, însă tot am așteptat vreun sfert de oră să primesc meniul. Timp în care m-am uitat împrejur. E foarte aglomerat și chelnerii par să nu facă fața. Când în sfârșit a observat cineva că mai este o masă ocupată de clienți noi, am primit un singur meniu la patru persoane. ”Chiar nu mai am niciunul, mă scuzați!”.
Lista mâncărurilor se bazează pe ciorbe și preparate din carne pur românești. Fără prea multe briz-brizuri importate, multă carne, tocane și fripturi. Nimic impresionant, dar nici nu te faci de râs. Eu am comandat un gulaș și un fel de pomana porcului sau tochitură, cu mămăligă, brânză și ou ochi deasupra. La masă s-au mai comandat și alte produse, precum ciorbă de fasole cu afumătură sau specialitate ”Perla Păltinișului”, un fel de carne împănată cu cașcaval și servită cu sos de brânză. Apoi am stat mai bine de 30 de minute.
Când în sfârșit au sosit, am constatat că ciorbele sunt lungite. În cea de fasole au fost doar o mână de boabe și doua bucățele carne. Gulașul e mai mult supă, adică are găluște, are cartofi și legume, are trei cubulețe de carne, însă trei sferturi din blid e zeamă. Și nu acesta e cel mai neplăcut aspect. La ciorba de fasole s-a solicitat și ceapă roșie, la recomandarea chelnerului. Clasic. Am primit ceapă roșie veche, ținută în soare și uscată.
Avea un miros acru de stricat. Când i-am arătat-o, chelnerul a avut o reacție cel puțin ciudată. I-am zis că ceapa nu arată și nu miroase bine, iar el a zis ”Ok!” și a făcut un gest din mână ca și cum totul este în regulă. Nici măcar un ”Ne cerem scuze!”, ”Ne pare rău!”, ba chiar nici ”Vă aduc alta proaspătă!”. Nimic. E totul ok. Dacă nu vă place sunteți liberi să plecați, e coadă de oameni care abia așteaptă să vă ia masa.
Apoi iar am stat vreo 20 de minute. În total, era deja o oră de când spusesem ce dorim să mâncăm. Despre felul doi nu sunt foarte multe de spus. Tocana ardelenească a avut de toate, specialitatea casei e bună, însă nu vorbim despre mâncăruri nemaivăzute sau ieșite din comun. Dimpotrivă, sunt lucruri aproape banale.
Papanașii în schimb sunt foarte buni. Sunt fierți, nu prăjiți, așa cum se face în 90 la sută din cazuri. Prin urmare sunt moi și calzi, nu uscați sau uleioși. ”Eu v-am spus că avem papanași, nu gogoși prăjite”, se mândrea un alt chelner, către un client aflat la o masă vecină. Are dreptate.
Prețurile la Perla Păltinișului sunt puțin mai mari decât media în centrul istoric al Sibiului, dar nu exagerate. O ciorbă costă între 12 și 16 lei, un fel principal în jur de 30 de lei, papanașii sunt 16 lei, un suc 7 lei și așa mai departe.
Concluzia mea e că pentru ce am mâncat nu merită așteptarea și atitudinea chelnerilor. Priveliște frumoasă găsești în zeci de alte restaurante în Păltiniș, cu mâncare la fel de banală.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: restaurant sibiu , Paltinis , Turnul Sfatului , Perla Păltinișului , cronica de restaurant , mancare sibiu , stiri turnul sfatului , restaurant paltinis , stiri sibiu
Vizualizari: 7785
Ultimele comentarii
Acum 35 minute
Alex
Acum 52 minute
Florin
Acum 53 minute
Sandrino Arhitecti
Acum 1 oră
Till Eulenspiegel
Acum 1 oră
Ionutz Vl