X
DCIM100MEDIADJI_0029.JPG

Pe urmele sașilor între Cârța și Cincșor. Se inventariază obiectele din șapte biserici fortificate

Până la sfârșitul lunii septembrie, Asociația Renascendis va derula proiectul „Resturi și rosturi. Pe urmele sașilor între Cârța și Cincșor”. Prin acesta se urmărește inventarierea completă a obiectelor cu valoare istorică și artistică păstrate în parohiile evanghelice din Cârța, Bruiu, Gherdeal, Șomartin (jud. Sibiu), Cincu, Toarcla și Cincșor (jud. Brașov). Astfel, vor fi identificate, cercetate, documentate și inventariate piese de orfevrărie sau lemn, cositoare, textile vechi, piese de mobilier bisericesc, elemente de decor, cărți și documente existente în cele șapte biserici fortificate incluse în proiect.

O mare parte din aceste obiecte nu au mai fost cercetate sau chiar sunt complet necunoscute atât specialiștilor, cât și publicului larg. Adesea aflate în stare de conservare precară, multe riscă să fie distruse sau să dispară din cauză că nu li se cunoaște valoarea.

„Realizarea unei inventarieri complete și actuale a acestor obiecte este o necesitate, având în vedere că inventarele parohiale care se păstrează sunt vechi sau incomplete, iar pentru multe obiecte s-a pierdut evidența odată cu diminuarea dramatică a comunităților săsești din Transilvania. Proiectul își propune documentarea și salvarea acestor obiecte de patrimoniu, introducerea lor în circuitul științific și, pe cât posibil, în cel turistic, dar și valorificarea lor pentru comunitățile locale”, transmit organizatorii.

Fișele detaliate ale tuturor acestor obiecte, însoțite de fotografii, vor fi publicate online pe portalul www.resturisirosturi.ro, care contribuie totodată și la promovarea turistică a celor șapte obiective vizate, incluzând informații despre ele, o hartă cu trasee între locații și posibilitatea de a programa online vizitele.

Gherdeal

Biserica Gherdeal

Tot în cadrul proiectului vor fi tipărite și hărți turistice în limbile română, engleză și germană cu zona cercetată și va fi realizată o expoziție de fotografie cu imagini realizate în timpul documentării pe teren.

O altă componentă importantă a proiectului este cea educativă, de transformare a patrimoniului în mijloc de învățare și de integrare a culturii săsesti în viața comunităților actuale. Pentru aceasta, proiectul prevede realizarea unei cărți de colorat pentru copii cu o selecție din obiectele cercetate, care va fi folosită în cadrul unor ateliere interactive organizate pentru elevii din satele incluse în proiect.

Cincu (usa interior)

Cincu (usa interior)

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

4 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Cami Dragasani

    M-ati inebunit cu sasalaii vostrii! Nu mai poti sa respiri ca-s peste tot! Trebuie sa ne iubim romani intre noi si sa rezistam tuturor strainilor care n-e fura tara si bogatile! Romanii inseamna iubire de tara si datina strabuna! Sa ne lase cu bunurile lor si sa plece! Avem istoria noastra cu care sa ne mandrim si avem de ce! Romanii unitiva-ti!

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact