Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Modificări la legile justiţiei care vizează statutul magistraţilor şi organizarea judiciară

Modificări la legile justiţiei care vizează statutul magistraţilor şi organizarea judiciară

Pachetul de modificări prezentat astăzi de ministrul Justiției se referă doar la trei legi: Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor (nr. 303/2004), Legea privind organizarea judiciară (nr. 304/2004), Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (nr. 317/2004).

„Nu vorbim astăzi nici despre grațiere, nici despre amnistie, nici despre abuzul în serviciu sau neglijența în serviciu, nici despre foaia de parcurs pentru a respecta hotărârea CEDO”, a precizat Toader citat de digi24.ro.

Cele mai multe propuneri de modificare se referă la Legea CSM, pentru că sunt propuneri tehnice, a precizat Toader.

MJ propune majorarea vechimii necesare pentru promovarea în funcție:

- 7 ani de activitate efectivă ca judecător pentru a promova la Tribunal sau la Tribunalul specializat.

- 7 ani de activitate efectivă, la procurori, pentru a ajunge la Parchetul de pe lângă Tribunal sau Parchetul de pe lângă Tribunalul specializat.

- 8 ani de activitate efectivă pentru a promova în funcția de procuror al DIICOT sau DNA.

- 10 ani vechime efectivă pentru a ajunge judecător la Curtea de Apel, respectiv procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel.

- 15 ani vechime efectivă pentru a ajunge procuror la Parchetul de pe lângă ICCJ.

- 18 ani vechime efectivă pentru a promova judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție.

La condiția vechimii se adaugă toate celelalte condiții prevăzute în lege.

MJ mai propune modificarea mandatelor funcțiilor de conducere, de la 3 ani la 4 ani. Este vorba atât de funcțiile de conducere pentru judecători, cât și pentru procurori.

„Propunem ca, pe viitor, funcțiile de conducere să aibă un mandat de 4 ani. Fac o cuvenită precizare, sunt niște principii de ordin constituțional care spun că mandatele în curs nu sunt afectate de modificări”, a precizat Toader.

Potrivit sursei citate, dacă modificările propuse de Tudorel Toader vor fi acceptate de Parlament, procurorul general și procurorul-șef al DNA și DIICOT vor avea mandate de 4 ani. De prelungire, nu vor beneficia însă Laura Codruța Kovesi și Augustin Lazăr.

În privința posibilității ca un procuror să treacă în funcția de judecător și invers, MJ menține posibilitatea, cu aprobarea CSM, dar nu oricum, ci doar la nivel de Judecătorie, respectiv Parchet de pe lângă Judecătorie. Cu alte cuvinte, trecerea va fi posibilă doar la începutul carierei unui procuror/judecător.

Numirea judecătorilor și procurorilor șefi

Ministerul Justiției propune ca președintele ICCJ să fie numit de către președintele României, ca și în prezent, dar propunerea o va face Secția pentru judecători a CSM.

Spre diferență, procurorul general, procurorul-șef al DNA și procurorul-șef al DIICOT vor fi numiți de Secția pentru procurori, la propunerea ministrului Justiție. Atenție, în prezent procurorii-șefi sunt numiți de președintele României, la propunerea ministrului Justiției și cu avizul CSM.

Toader explică diferența de tratament în ceea ce privește numirea prin faptul că „procurorii sunt subrdonați ierarhic, judecătorii nu sunt subordonați ierarhic”.

Magistrații pensionari să nu mai fie reîncadrați și să nu mai rămână în locuințele de serviciu Toader s-a referit și la menținerea drepturilor locative de către moștenitorii fostului magistrat.

După legea în vigoare, magistratul poate rămâne în locuința de serviciu după ieșirea la pensie, iar după deces, moștenitorii rămân beneficiari. MJ propune ca dreptul de a închiria o locuință de serviciu să înceteze în momentul încetării contractului de muncă. Cu alte cuvinte, la ieșirea la pensie, magistratul părăsește locuința de serviciu.

De asemenea, MJ propune abrogarea textului de lege care permite reîncadrarea unui magistrat ieșit la pensie în funcția de judecător sau procuror, cu avizul CSM.

„La 49 de ani se pensionează (...). Nu sunt de acord cu astfel de reîncadrări (...) Tânăr și util sistemului era și când s-a pensionat”, a declarat Toader.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

procuror politic

Acum 6 ani

Practic se pune controlul justitiei sub cizma politica, in cazul acesta psd-ista, fix ca si in comunism. Felicitari, din nou, celor care au stat acasa in ziua votului, generatie care doeste sa vada comunismul cu ochii ei!
Raspunde

Jakob

Acum 6 ani

Jeg imputit si sluga fatarnica a imputitului de Dragnea. Astia trebuie linsati pe loc!!!!!
Raspunde

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nenea, ei vedeți, si cand am spus-o, chiar aici daca nu ma-nsel, ca mai bun ar fi fost Tudor Toderel, toti ati sărit sa ma mușcați de dos...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus