X
foto mediafax

Revenirea lui Pomohaci în preoție se va judeca la Sibiu de către Consistoriul Mitropolitan

Apelul lui Cristian Pomohaci care a contestat excuderea sa din rândul preoților a fost admis de către Mitropolia Ardealului, care va judeca cazul în maxim o lună.

Fostul preot Cristian Dorin Pomohaci a fost caterisit în ședința Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei în data de 27 iulie 2017. Acesta a uzat de dreptul de contestare a hotărârii de caterisire, depunând apel, în termen legal, la Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului.

Potrivit unui comunicat al Mitropoliei Ardealului, în conformitate cu prevederile Regulamentului Autorităților Canonice Disciplinare și al Instanțelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, cererea de apel împreună cu dosarul de fond, care a stat la baza emiterii hotărârii de caterisire, au fost studiate de către inspectorul eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului. După analizarea elementelor de formă și de fond, s-a constatat că cererea întrunește condițiile de admisibilitate, iar, la propunerea scrisă a inspectorului eparhial, Mitropolitul Ardealului a dispus înscrierea cererii de apel în registrul de judecată al Consistoriului Mitropolitan..

De la data înscrierii cererii de apel, în termen de maxim 30 de zile, va avea loc ședința de judecată a Consistoriului Mitropolitan, se mai arată în comunicatul amintit

Consistoriul Mitropolitan, ca „instanță disciplinară și de judecată pentru recursurile clericilor de mir din eparhiile sufragane mitropoliei sancționați cu destituirea din slujirea clericală, pentru apelurile împotriva hotărârilor de caterisire” [art. 55 (1) din Regulament], este format exclusiv din preoți: 1 președinte, 4 membri titulari, 2 supleanți și 1 grefier, aprobați de Sinodul Mitropolitan pentru un mandat de 4 ani.

Hotărârea luată de membrii Consistoriului va fi supusă aprobării Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, iar apoi, după aprobare, poate fi contestată cu recurs la Consistoriul Superior Bisericesc [art. 155 (2) din Regulament].

foto Mediafax

Citește și Pomohaci contestă excluderea din preoție. ÎPS Streza decide dacă va aproba sau nu apelul acestuia

Citește și: Florin Călinescu despre prezența lui Pomohaci la Jina: Religia e cea mai profesionistă unealtă de spălat creiere

Citește și:  VIDEO Jina: Fanii lui Pomohaci l-au protejat la urcarea și coborârea de pe scenă

Citește și Preotul Pomohaci cere autosuspendarea din preoţie. Acesta invocă motive medicale

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

11 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ileana Ilarie

  Trebuie sa se faca dreptate marelui duhovnic si parinte al romanilor! Trebuie sa inceteze aceste lovituri straine asupra maimarilor neamului nostru! Va iubim parinte!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   (-)

   Subscriu, parafrazând prostii care-si dau cu parerea pe aici. Si daca e sa i se faca dreptate, sa i se faca pana la capăt, punându-l “capra” ca sa i-o taga “țapul”….

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ionescu

  Apelul este admisibil. Se va rejudeca. Mare minune sa nu fie reabilitat si repus in functie. Suntem in secolul xxi, mileniul 3, trebuie si biserica sa se schimbe, sa nu ramana la nivelul perioadei fanariote. Un mitropolit deschis spre nou asa cum este IPS Laurentiu Streza, cred ca va face dreptate.
  Biserica trebuie sa isi schimbe felul de a tratata lucrurile daca vrea sa mai aiba adepti, daca nu vor fi ei de ei. Sa nu se ajunga ca in occident unde bisericile sunt goale, muzee, biblioteci sau mai rau supermarketuri…

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  i

  la Alba nu a dus nici un fel de proba, dar a contestat la Sibiu – asta spune multe! https://pressone.ro/secta-pomohaci/ Ajungea omul vineri în sat, dar popa îl programa să-i citească marțea sau miercurea viitoare, spune Petru Matei. Nu se mai întorcea creștinul acasă, că venea de la Vaslui, de la Constanța sau cine știe de unde, rămânea aici. Stătea în gazdă la acoliții lui Pomohaci.

  Și acolo, ca oamenii, mai stăteau și ei de vorbă: că de ce-a venit la Pomohaci, ce necazuri are, ce a visat, ce a pățit el sau vreo rudă de-a lui… Îi trăgeau de limbă. Totul i se raporta în secret lui Pomohaci. Și când el îi deschidea cartea amărâtului de străin, închidea ochii și zicea că vede aia, că vede aia, adică tot ce fraierul vorbise cu gazda…

  Și uite așa s-a dus vestea că Pornohaci e clarvăzător, dar nu e nimic, hai să fim serioși. Nu mai suntem în Evul Mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact