X
namol foto ocna sibiului - lacurile naturale

Care sunt bolile de care te vindecă nămolul de la Ocna Sibiului?

Vară de vară, lacurile de la Ocna Sibiului sunt vizitate de zeci de mii de turiști, majoritatea aflați și în căutarea unor remedii pentru diferite afecțiuni. Iar acei turiști care se ung din cap până în picioare cu nămolul de la Ocna asta caută, remedii. Doctorii avertizează, însă, că aceste tratamente trebuie aplicate cu precauție.

Nămolul se găseşte din belşug în lacul botezat Balta cu nămol, care s-a format într-o excavaţie în acoperământul straturilor de sare de la Ocna. De altfel, cele mai importante lacuri de aici s-au format ca urmare a surpării vechilor galerii de exploatare a zăcămintelor de sare. Cel mai adânc lac, Ocna Pustie, are o adâncime maximă de 130 de metri, iar cel mai sărat lac – Brâncoveanu – are o salinitate la suprafaţă cuprinsă între 310 şi 400 de grame la litru (spre comparaţie, apa Mării Negre are o salinitate de 22 de grame la litru).

De la reumatism la afecțuni respiratorii

Proprietăţile curative ale apei de la Ocna Sibiului au început să fie exploatate după 1820, din 1948 staţiunea devenind una cu caracter permanent. „Oamenii vin la Ocna Sibiului în special pentru afecţiunile aparatului locomotor, reumatismale: artroze cu diverse localizări, afecţiuni post traumatice ale aparatului locomotor, unele afecţiuni dermatologice, ginecologice şi respiratorii“, arată dr. Mariana Varodi, specialist în recuperare, medicină fizică şi balneologie.

Ea arată că pentru afecţiunile respiratorii sunt indicate cure de aerosoli, cu plimbări pe marginea lacurilor dimineaţa şi seara, iar pentru afecţiunile locomotorii sunt indicate băile în lacurile sau piscinele cu apă sărată, împachetările cu nămol cald sau tratamentele cu nămol rece, asociate cu băile de soare.

Cu toate acestea, împachetările cu nămol sunt contraindicate anumitor categorii de pacienţi, prin urmare medicii cer să le fie consultată opinia înainte de a da buzna în Balta cu nămol. „Înainte să facă astfel de lucruri, oamenii ar trebui, totuşi, să ceară şi sfatul medicului deoarece sunt şi multe contraindicaţii. De multe ori, la Ocna Sibiului vin şi oameni în vârstă cu afecţiuni ale aparatului cardiovascular, cu tumori, cu infarct ori accident vascular, iar cei cu astfel de afecţiuni îşi pot face mai mult rău cu astfel de împachetări“, arată dr. Mariana Varodi.

E bun și pentru prevenție

Nămolul de la Ocna Sibiului are o culoare neagră lucioasă şi o granulaţie extrem de fină, peste 58% din compoziţia chimică a acestuia fiind substanţe minerale: anioni sulfurici, fosforici, bicarbonici, iod, brom, clor şi cationii de sodiu, de potasiu, fier, magneziu, mangan, aluminiu şi calciu. Pe baza proprietăţilor fizice şi chimice, nămolul este recomandat pentru vasodilataţia intensă cu îmbunătăţirea circulaţiei locale şi generale, stimularea metabolismului tisular, restabilirea echilibrului mineral, dar şi pentru efecte sale biostimulante, emoliente şi antialergice. „Nămolul e bun şi pentru prevenţie. E bine să venim la Ocna Sibiului şi înainte de a suferi de anumite afecţiuni, când căutăm o minune“, mai sfătuieşte dr. Mariana Varodi.

Sursa foto: Ocna Sibiului – lacurile naturale sărate

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

5 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  e-manuela

  Buna! Nenea, bine-ar fi fost daca vindeca si de ignoranta, aroganta si superficialitate… Atunci si Sibiul, poate, ar fi arătat astfel…

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Bilă

   „ DRACULE” , ești mai prost ca dracu.
   Și animalele cunosc ”proprietățile ” curative ale unor ape sau nămoluri.
   Poți să observi vaci și boi ( ca tine) care merg intenționat să stea în astfel de nămoluri și ape,
   Și romanii ( care au trăit acum (2000-3000) de ani) cunoșteau aceste proprietăți curative și de vindecare ale apelor sărate sau nămoloase.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Adrian

  Vreau și eu să încerc efectele namolului. Am probleme cu un genunchi și la umăr . Dacă îmi puteți face niște recomandări privind tratamentul și cazarea. Mulțumesc anticipat .

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Nicolae

  Suntem binecuvantati ca romani cu toate darurile naturale de la dumnezeu, nu trebuie decat sa le pastram, generatiilor visitare si sa multumim, domnului pt ele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact