Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Cât de pregătite sunt școlile din Sibiu de începutul noului an școlar

Cât de pregătite sunt școlile din Sibiu de începutul noului an școlar

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu au prezentat în această dimineață, în cadrul ședinței lunare a Colegiului Prefectural, stadiul la zi al pregătirilor pentru debutul noului an școlar.

Conform conducerii ISJ Sibiu, deși sistemul de învățământ din România a fost bulversat în ultima perioadă de numeroase schimbări, majoritatea școlilor sibiene își vor aștepta elevii în condiții bune.

”Cu toate schimbările și bulversările recente, totuși în județul Sibiu școlile sunt pregătite de începutul noului an școlar”, au declarat reprezentanții Inspectoratului.
Concret, în județ, în sistemul de învăţământ funcţionează  un  număr de 314 de unităţi şcolare, dintre care cu personalitate juridică - 143 şi structuri separate - 171. Toate aceste entităţi posedă în acest moment autorizaţie sanitară de funcţionare.
”Din acestea, 98 unităţi cu personalitate juridică posedă autorizaţia de securitate la incendiu, 45 de unităţi şcolare cu P.J. neavând această autorizaţie, după cum urmează: 11 unităţi școlare cu P.J. din municipiul Sibiu, patru unități școlare cu P.J. din municipiul Mediaș, două unități școlare cu P.J. din Rășinari şi câte o unitate şcolară cu P.J. din Agnita, Avrig, Copşa Mică, Sălişte, Tălmaciu, Miercurea Sibiului, Târnava, Ațel, Bazna, Bîrghiș, Brădeni, Dîrlos, Gura Râului, Ighișu Nou, Laslea, Loamneș, Ludoş, Marpod, Mihăileni, Moşna, Orlat, Roşia, Şelimbăr, Șeica Mare, Şura Mică, Tilişca şi Vurpăr. Au documentația depusă și sunt în curs de obținere a acestei autorizații un număr de 26 de unități școlare cu personalitate juridică”, se arată în raportul prezentat la Prefectură.
În urma centralizării datelor din teritoriu, în toate unităţile şcolare din județ se desfăşurau zilele acestea lucrări de igienizare în 243 clădiri, de reparaţii în 174 clădiri, reabilitări în trei clădiri şi au fost construite două noi clădiri – Grădinița Nr. 1 Sibiu, structură a Școlii Gimnaziale Nr. 1 Sibiu și Grădinița Bazna, structură a Școlii Gimnaziale Bazna. Ultimele lucrări au ca dată estimativă de finalizare ziua de vineri, 08.09.2017.

Pentru perioada de iarnă, la unităţile şcolare unde încălzirea se realizează cu combustibil solid (lemn), necesarul este acoperit în proporţie de aprox. 80%.

În atenţia M.E.N şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu se află monitorizarea rezolvării canalizării şi alimentărilor cu apă în unităţile de învăţământ, acolo unde nu există sisteme centralizate la nivel de localitate (fose septice sau microstaţii de epurare, respectiv, puţuri forate), dar şi refacerea/înlocuirea instalaţiilor electrice, sanitare şi dotarea cu sisteme centralizate de încălzire (centrale termice). În vederea eficientizării cheltuielilor privind utilităţile se doreşte anveloparea termică a clădirilor prin analiza indicatorilor termici şi finanţarea unor lucrări de izolare termică a construcţiilor şi înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie cu geam termopan pentru eliminarea pierderilor energetice ale clădirilor.

”Subliniem faptul că clădirile în care funcţionează unităţile de învăţământ sunt, conform  Legii nr. 1 / 2011, proprietatea Consiliilor Locale, acestea având obligaţia alocării sumelor din bugetul local/de stat pentru  întreţinerea şi reparaţia lor, precum şi pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu”, se arată în raportul citat.
Cât privește manualele, acestea sunt rezolvate în mare măsură, singurele probleme majore fiind la clasa a V-a, unde din cauza contestațiilor de la București se speră că cel mai devreme elevii le vor primi doar în luna noiembrie.

Cât privește asigurarea conducerii școlilor, în Bazna spre exemplu, nu există în acest moment nici director de școală și nici director adjunct. Inspectoratul Școlar spune că s-au făcut eforturi, dar nu s-au găsit oameni potriviți.

”Numirea în funcțiile de directori și directori adjuncți s-a realizat prin concurs, în două etape, astfel:

-              prima etapă s-a desfășurat în perioada octombrie-decembrie 2016, în conformitate cu OMECS 5080/2016 pentru aprobarea metodologiei privind organizarea și desfășurarea concursului privind ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar, cu modificările și completările ulterioare; în urma concursului au fost ocupate 95 funcții de director și 26 funcții de director adjunct;

-              a doua etapă s-a desfășurat în perioada iulie 2017, în conformitate cu OMEN 3969/2017 pentru aprobarea metodologiei privind organizarea și desfășurarea concursului privind ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar, cu modificările și completările ulterioare; ; în urma concursului au fost ocupate 30 de funcții de director și 9 funcții de director adjunct;

Pentru ocuparea celor 19 funcții de director și a celor 15 funcții de director adjunct rămase vacante se vor aplica prevederile adresei MEN nr. 1836/ DGMP /04.08.2017 și a notei nr. 6419 din 04.08.2017, emisă de către ISJ Sibiu”.

Reamintim că săptămâna trecută inspectorul-șef Ștefan Firu a fost demis prin fax de ministrul educației, acesta anunțând că va da în judecată ministerul.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus