Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Doi frați din Sibiu dezvoltă o afacere cu yacht-uri în Croația

Doi frați din Sibiu dezvoltă o afacere cu yacht-uri în Croația

Le-a plăcut dintotdeauna sportul, iar în urmă cu 10 ani și-au luat permisul de navigație. Imediat după aceea, au prins gustul vacanțelor pe mare și au devenit căpitani pe yacht-uri. Însă, nu s-au oprit doar la asta. Anul trecut și-au cumpărat primele ambarcațiuni, au deschis o școală de skiperi și de atunci sibienii și nu numai pleacă în croaziere cu vasele lor. Vorbim despre Gabi și Dorin Ritivoiu, gemenii sibieni care te trimit în excursii de lux în lumea întreagă, la prețuri accesibile. Totodată, ei sunt primii din țară care și-au deschis firmă de charter în afara țării cu capital românesc.

Gabi și Dorin au copilărit la Sibiu. Încă de mici le-a plăcut sportul, iar acum 10 ani, un prieten le-a zis că-și pot face permis de navigație la Dej. Nu au stat mult pe gânduri și imediat după obținerea permisului au plecat cu barca în Turcia. Încercând să dea peste un skipper, deoarece ei nu aveau prea multă experiență în ale navigației, au dat peste un brașovean. Între timp, s-au împrietenit și împreună cu el și cu un alt prieten din Cluj au pus pe picioare Vogue Yachting,în Croația. Pe lângă asta, au și propria școală prin care formează căpitani de vase, deci oferă permise de navigație.

„Excursie de lux, accesibilă pentru toată lumea”

Însă, până să ajungă să aibă propria afacere, au navigat pe diferite ambarcațiuni închiriate, cu diferite grupuri de turiști. La început, și-au chemat familia și prietenii, care după ce au prins gustul, au venit tot mai des.

„Prima dată, am mers în excursie numai cu băieți din Sibiu. Ne-a plăcut, ne-am îndrăgostit de treaba asta și am început să ne ducem prietenele, prietenii și am navigat. Bărcile acestea se închiriază în regim de charter și din al doilea an, am început noi să mergem ca skipper, adică un fel de căpitani. Și am tot mers ani la ani cu prieteni din Sibiu. Vestea s-a dus de la unul la altul. Mergeam pe perioada verii, în funcție de cât de mult puteau fiecare, două-trei săptămâni. Ba în Turcia, Grecia sau Italia. Am cam văzut toate mările, după care, în 2016 am decis să cumpărăm primele ambarcațiuni, primele trei bărci, noi nouțe, de opt persoane”, povestește Gabi. Acum, au în total șase bărci, dintre care două sunt catamarane
Ambarcațiunile pe care le-au cumpărat, povestesc cei doi, sunt de fapt niște veliere. Un fel de yachturi mai mici, dar care îți asigură tot confortul necesar unei excursii pe care să nu o uiți prea curând.

vogue yachting croaziere (6)

„Sunt patru cabine duble. Ai aragaz, frigider, internet, aer condiționat, încălzire. E o excursie de lux, accesibilă pentru toată lumea. Cam asta este ideea. Prețul nu este foarte mare, undeva în jur de 500-600 euro pe săptămână de persoană. Avantajul e că în fiecare zi vezi alte locuri, acostezi în altă parte. Te oprești, pui ancora într-un golf, faci baie. Avem două jeetsky-uri, de dai cu banana, faci ski nautic. În fiecare zi descoperi o altă locație”, spune Dorin.

„Ai parte de lux, până la sălbăticie, relaxare și liniște”   

Bărcile sunt puse pe diferite site-uri și se închiriază ca de pe Booking. De acolo, fie agenția, fie persoana respectivă își rezervă o ambarcațiune.

„Oricine are o licenţă de navigare, poate conduce această ambarcațiune. E un fel de carnet de șoferi pentru bărci. Cine are, poate închiria ambarcațiunea și, împreună cu familia, prietenii sau oricine vrea, navighează. Călătoresc, iar în fiecare noapte rămân în altă localitate. Dar, dacă îți place la cinci stele all inclusiv, nu e neapărat pentru tine, deși am avut și oameni de la All Inclusive care s-au îndrăgostit și au venit în fiecare an. Este un concediu diferit, activ, în care descoperim multe lucruri noi, castele, cetăți. Călătorim mult pe insule în care nu prea ai acces decât cu barca. Ajungi și la restaurante în care nu poți să ajungi decât pe apă. Într-o săptămână ai parte de lux, până la sălbăticie, relaxare și liniște. Te poți trezi dimineața într-un golf în care nu mai este nimeni în afară de tine și îți prepari micul dejun și sari să faci o baie într-o apă verzuie. Te autogospodăreşti”, explică Gabi.
Corporatiștii sau cei care vin din medii foarte stresante, găsesc un refugiu într-o astfel de excursie. „Dacă ai chef să nu vezi oameni, nu vezi oameni. Dacă vrei petreceri, te duci în insulele în care se organizează petreceri și mai repede opt dimineața nu se termină.

vogue yachting croaziere (8)

Yachting-ul este un sport foarte bun pentru team building pentru că pe o barcă trebuie să fii unit, dacă ai chef să faci ceva poți să te implici. Oricine poate conduce barca aceea, chiar dacă nu are permis căci legea permite acest lucru atâta timp cât skipper-ul este pe barcă”.

„Toată lumea are impresia că sunt scumpe”

De când au descoperit croazierele pe mare, cei doi nu au mai pus piciorul în vreun hotel. Cu atât mai puțin să beneficieze și de serviciul All inclusive. Locurile pe care poți să le vezi călătorind pe mare și apoi acostând în diverse porturi sunt pentru gemeni mai mult decât și-ar putea dori.

„Este o excursie luxoasă, dar pentru oameni activi, cărora le place să călătorească. Dacă vrei lângă tine un ospătar cu papionul, nu ești clientul potrivit. De multe ori, se întâmplă ca atunci când ești pe uscat să vezi yacht-urile pe mare și să te întrebi cum e. Ei bine, acum e altceva. Toată lumea are impresia că sunt scumpe, toată lumea are impresia că are rău de mare, dar nu este adevărat. Nu mergem în condiții vitrege. Gândim trasee astfel încât să fim protejați de insule sau de alte forme de relief pentru a călători în siguranță. Nu este o excursie de aventură extremă. Este pentru oricine. Pleci dimineața la cât vrei, iei micul dejun, fie în portul insulei, fie își pregătești tu ceva”, mai spune Gabi.
„La Marea Neagră nu prea ai ce vedea”

Cele mai multe trasee pe care le propun sunt în Croația, unde au și baza Vogue Yachting. Țara este una ofertantă, deoarece are multe insule. Din acest motiv, spun ei, activitatea aceasta nu ar funcţiona chiar atât de bine la noi în țară.

„Am fost printre primii care am început cu <<skipăreala>> și suntem primii care avem firmă de charter în afara țării cu capital românesc. Nu mai are nimeni încă. Mai sunt care au investit la Marea Neagră. Dar, din păcate la Marea Neagră nu prea ai ce vedea. Te poți duce până în Bulgaria sau spre Deltă și apoi să te întorci, maxim până la Gura Portiței. Asta este cam tot ce poți face. În schimb, în Croația, ai peste 1000 de insule. Ai coaste, ai sute de localități care sunt foarte aproape una de alta. Dacă pleci de acolo și vrei să te oprești, la cel mult o oră de oriunde ai fi găsești un port în care să intri, să acostezi și să vizitezi orașul, ceea ce nu se întâmplă la Marea Neagră. Avem trei marine la tot litoralul nostru, mai sunt câteva pe la bulgari, dar distanțele sunt considerabile mai mari”, explică Gabi.
Pentru ei, yachting-ul este mai mult decât o pasiune, este un stil de viață. „Cine se îndrăgostește de asta, e pe viață. Foarte puțini dintre cei care au fost au spus că nu li se potrivește”, concluzionează cei doi.

vogue yachting croaziere (3)

Când au început, acum 10 ani, „puteai număra pe degete românii care fac asta. Acum se pune în discuție undeva spre sute dacă nu mii de permise de navigație. Doar 300 de români au făcut anul trecutul cursul cu noi. E o activitate full season, dacă ai ambarcațiuni. Plus că primăvara și toamna se pregătesc și se fac mici lucrări de întreținere”.

vogue yachting croaziere (12) vogue yachting croaziere (10) vogue yachting croaziere (4) vogue yachting croaziere (7) vogue yachting croaziere (5)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

klaus

Acum 6 ani

Domnisoara Madalina, Am rugamintea sa recititi primul fragment si sa-l corectati.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus