X

România oligarhică contra României justițiare

Gavril Dejeu

O astfel de nouă fază a luptei dintre cele două Românii era în totul previzibilă. Rezultatul confruntării era (este) de asemenea previzibil : politica va sufoca (din nou) justiția. Pe ce îmi bazez raționamentul? Pe câteva argumente abstrase din modul cum evoluează evenimentele.

Constatăm că de fapt – și fără excepții notabile – în această perioadă postdecembristă, deja devenită un capitol de istorie, politicul și-a adjudecat plenar economicul. Din această simbioză s-a născut adevărata forță care și-a pus amprenta pe devenirea României, anume oligarhia politico-economico-financiară, care deține toate pârghiile de putere. Ea, această oligarhie, și-a adjudecat tot odată și pulsul social, prin stăpânirea și utilizarea măiastră a quasi totalității mijloacelor și metodelor manipulatorii în masă. Întregul proces s-a născut și s-a derulat prin nesocotirea sau contrafacerea brutală a legilor, prin  încălcarea celor mai elementare norme de morală și de bun simț. Rezultatul : polarizarea scandaloasă a societății și edificarea unui stat mafiot, esențialmente fundat pe corupție.

Odată cu aderarea la Uniunea Europeană s-a încercat o breșă în această monstruoasă construcție prin intermediul justiției. Se cunosc obstacolele adesea insurmontabile întâmpinate din partea cui credeți? Ei bine, simplu, din partea acestei OLIGARHII, care, atacată prin scoaterea la lumină a adevărului și punerea în dificultate a împricinaților, reacționează furibund. Este momentul critic pe care-l trăim acum, cu un rezultat satisfăcător pentru ei și care nu se va lăsa prea mult așteptat.

De ce va pierde justiția bătălia? Simplu, pentru că nu este cine să o apere, iar singură nu poate face față. Credeam la un moment dat într-o atitudine solidară și monolitică a întregului corp judiciar pe linia imparțială a promovării și respectului actului de justiție. Iată că mai nou, „dracul” și-a vârât coada și printre ei. Vin semnale în acest sens tocmai de la vârful ICCJ, de la unii magistrați ( vezi cazul judecătoarei Ana Maria Dascălu care se retrage din completul de judecată tocmai în pragul pronunțării sentinței în cazurile Dragnea și Tăriceanu) sau din zone până acum socotite ferme și incoruptibile ca CSM și substructurile acestuia. De, școliți în ale manipulării, oligarhii știu pe ce butoane să apese pentru a corupe inclusiv caractere socotite până acum ferme.

Președintele este animat de bune intenții în apărarea justiției și a statului de drept dar este depășit în competențe de Parlament și Curtea Constituțională, ambele aflate la cheremul oligarhiei. Era, până mai deunăzi, speranța în influența și intervenția forurilor europene. Mai nou, liderii oligarhici afișează emfatic o detașare, o nepăsare la opiniile sau observațiile partenerilor. Se vede treaba că interesul este atât de mare încât sunt dispuși să pună la bătaie însăși poziția țării în context european sau în parteneriatul strategic cu Statele Unite.

Ce ar mai rămâne ar fi reacția opiniei publice, a societății civile. Credeam la un moment dat – cu prilejul odioasei ordonanțe – că va fi forța revelatoare în măsură să stăvilească, să penalizeze comportamentul haiducesc al arogantei oligarhii. Se pare că a fost  ea înseși decalibrată de populism și discordie căci, deși este vădit că modificările preconizate la legile justiției sunt mult mai periculoase decât Ordonanța 13, reacția opiniei publice și a societății civile este mai mult decât palidă. Într-adevăr, asistăm la un fenomen unic în felul său, dar de o gravitate fără precedent pentru viitorul țării : o detașare a intereselor cetățenilor de interesele țării. Suntem flatați cu pensii și salarii, cu suculente stimulente sociale, nepăsându-ne de faptul că acestea nu se bazează pe venituri din economie (care nu este a noastră), ci din împrumuturi care amanetează viitorul țării. Deja se spune, pe ici pe colo, că nu mai sunt bani nici din împrumuturi. Nu cred de pildă că ar fi vorba de o gafă a compartimentului financiar din MAN; mai sunt și alții care se plâng că nu mai sunt bani.

Are acest fapt legătură cu justiția? Are! Priviți, stimați cititori, la averurile fabuloase adunate în curțile oligarhice pe căi și mijloace necinstite pe care justiția vrea să le scoată la lumină. Nu ar fi cazul ca odată să venim la normalitate? Nu ar fi cazul ca justiției să i se permită să-și facă datoria ca într-un adevărat stat de drept? Nu este clar ca bună ziua că fără o justiție imparțială și independentă nu se poate miza pe un viitor mai bun?

Este adevărat că odată la 4 ani ne putem spune cuvântul la urne. Dar odată alese forurile ( partide, parlament, guverne) trebuie urmărite și verificate cum își fac treaba. Dacă își încalcă promisiunile, obligațiile, trebuie somate, iar în caz de neconformare, înlăturate.

Sunt indicii dintre cele mai serioase că dacă strada nu va pune piciorul în prag, justiția și odată cu ea și România, vor capota încă odată în fața oligarhiei mafiote. Dovada, curând, în această toamnă.

 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

O opinie

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    dilema

    Aveti perfecta dreptate dar de la cine sa asteptam mantuire? Societatea romaneasca este impratita intre disperati si obtuzi iar prima categorie incepe sa prefere o tara cu regim democratic deja incercat decat sa mai lupte pentru democratia de aici…toti mai multi pleaca din tara si ramane clar categoria a doua care cand se va trezi, daca se va intampla minunea, nu stiu ce o sa mai poata face……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Opinii
  • Contact