X
mihalache dudu copsa mica

Protest inedit. Primarul din Copșa pleacă pe jos la București

Problemele generate de proiectul de apă și canalizare din Copșa Mică l-au determinat pe primarul orașului, Tudor Mihalache, să apeleze la ultima soluția: un marș pe jos, până la București, pentru a-și face cunoscute problemele.

În 2 octombrie și-a planificat să ajungă la Palatul Cotroceni, pentru a vorbi cu Președintele Klaus Iohannis, iar în 3 octombrie va ajunge la guvern și Ministerul Mediului. În total, primarul va face pe jos  327.8 kilometri.

Marșul va începe luni, din Copșa Mică, iar marți, 19 septembrie, primarul va susține o conferință de presă la sediul Consiliului Județean. De aici va pleca spre Tălmaciu, iar pe această distanță va fi însoțit de viceprimarul Sibiului, Răzvan Pop.

Copșa Mică este aproape de faliment după ce finanțarea de la Ministerul Mediului pentru apă și canal a fost oprită, iar administrația locală a fost data în judecată de constructor pentru lucrările neplătite. Suma depășește bugetul localității, iar situația financiară a localității este extrem de proastă, aproape de faliment. ”Am fost de multe ori în Capitală pentru a încerca să rezolv problema Apei. Mii de kilometri degeaba, pentru că guvernele noastre n-au înțeles cât de importantă este apa potabilă în secolul XXI, mai ales când trăim într-o comunitate europeană. Oricine poate înțelege dacă e ceva imposibil, dar nu este.  Este frustrant să trăiești cu senzația că guvernele și structurile sale depun eforturi tocmai pentru a împiedica normalul.  De aceea, acum voi face din nou acest drum, dar nu cu mașina sau cu trenul, ci pe jos, într-un pelerinaj pentru ca autoritățile să ne permită să avem o viață normal”, anunță Tudor Mihalache.

Problema apei

Povestea lucrărilor neplătite în Copșa a început în urmă cu 11 ani, când Ministerul Mediului a girat un proiect de alimentare cu apă a localității. După ce România a intrat în Uniunea Europeană, Ministerul Mediului a oprit finanțarea. ”Astfel, România semnează acordul cu Europa și devine al 26 stat european, dar proiectele pornite nu mai sunt de actualitate, așa că guvernul următor stopează finanțarea lor. Administrația din Copșa a făcut toate demersurile normale pentru a debloca situația, depune zeci de kilograme de documente, cereri, plângeri, petiții. Anticamera la ministere devine ceva normal, firmele angrenate în proiecte cheamă în judecată primăria și impun penalități, primăria cheamă în garanție Ministerul Mediului, cel care a cauzat penalitățile. Și pierde!”, spune primarul.

Acum, orașul Copșa Mică cumpără apă brută dintr-o sursă care aparține tot ministerului, iar prețul este cel impus de lege: 50 de lei pentru 1000 de metri cubi. Mai mult, administratorul acelui baraj (ABA Mureș) dorește să impună un tarif de 6 ori mai mare pentru niște servicii pe care nu le prestează: pentru o apă brută neconformă (care pute). Barajul nu este întreținut și sursa de apă nu este în zona de protecție. ”Pentru aceste pretenții absurde ne judecăm în instanța. Încercăm imposibilul, cum ar fi să trecem apa de proastă calitate printr-o stație improprie, pe care am moștenit-o de la defuncta societate metalurgică din oraș  și o folosim. Evident că, pentru că nu avem stație și de epurare tot acelasi minister prin acelasi administrator ne amendează lunar pentru deversările în Târnavă. Ca totul să fie perfect pentru autorități, e posibil să pierdem în instanță cu ABA Mures! Și să avem și cea mai scumpă apă nepotabilă din România. Apoi plătim datorii pe care nu le-am făcut noi, plătim deversări pentru că nu am finalizat proiectul și … cumpărăm cea mai scumpă apă!”, spune Tudor Mihalache.

Evenimentele de pe traseu vor putea fi urmărite pe pagina de facebook El Camino – Pelerinajul de Bucharest, https://www.facebook.com/dreptullaapadreptullaviata/, începând de luni, 18.09.2017.

Traseul marșului:

Copşa Mică, Axente Sever, Şeica Mare, Ruşi, Slimnic, Şura Mare, Sibiu, Şelimbăr, Veştem, Colonia Tălmaciu, Tălmaciu, Boiţa, Câineni, Grebleşti, Boişoara, Titeşti, Poiana – Salatrucu, Văleni, Bujoreni, Verneşti, Valea Danului, Curtea de Argeş, Zigoneni, Băiculeşti, Stejari, Măniceşti, Gălăşeşti, Rogojina, Budeasa Mare, Piteşti, Viişoara, Topoloveni, Leordeni, Crânguri de Sus, Gura Foii, Găeşti, Mătăsaru, Costeştii din Deal, Fusea, Titu, Lunguleţu, Slobozia Moară, Tărtăşeşti, Chitila și Bucureşti.

 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

16 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   ...

   ora exacta la ce? la tot felul de probleme si de ilegalitati, de chestii ilogice, etc….ai citit articolul sa vezi cate probleme au creat orasului copsa mica si locuitorilor acestui oras belitii aia de la bucuresti? de multe ori nu inteleg de ce p..la mea ardealul si bucurestiul mai fac parte din aceeasi tara. bucuresteni jegosi.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Andrei

  Irena, Copsa Mica este oras. Despre capitala careia ii platim de la stat pentru gigacaloria subventionata la încălzire pentru ca nu sunteti in stare sa va montati centrale de apartament vorbim? Mai gandeste-te inainte sa arunci comentarii aiurea.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ionel

  Cand stii ca ai primit o finantare si nu-i legal sa-ti dea inca o finantare ptr acelasi proiect (de ce n-au ajuns banutii din prima finantare bag seama ca numa primaru stie ….. ca doar el a depus proiectul) drumul pe jos pana la capitala se numeste prostie sau …… campanie electorala! Prinde la prosti, majoritari in Copsa Mica!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Moș Crăciun

   Citește cu atenție articolul, orasul a contractat lucrarea dar decontarea facturilor se făcea de către guvern direct în conturile constructorului, guvern care la un moment dat nu a mai plătit….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact