X
paciente spital caz urgenta

Sibiancă grav bolnavă plimbată dintr-un spital în altul: „O lăsăm să moară”

„Este inadmisibil ca un om care și-a plătit până la vârsta de 59 de ani toate taxele către stat să fie refuzat cu nesimţire”, „nu mi se pare normal că dăm banii bisericilor în loc să ne ocupăm de sistemul de sănătate” sunt cuvintele unei sibience revoltate după ce mama ei aflată în stare gravă a făcut „naveta” de la un spital la altul. De la Sibiu la Tîrgu-Mureș, Cluj și București, de la stat la privat. Și totul pentru că sistemul de sănătate din România este îngropat în birocrație. În acest caz, singurul lucru pe care medicii l-au mai putut zice a fost „o lăsăm să moară”. Din fericire, femeia a ajuns într-un final să fie operată, la București, iar acum se simte bine.

„O lăsăm să moară”, așa își începe sibianca Raluca Mihuleț postarea pe Facebook prin care povestește situația revoltătoare prin care a trecut mama ei. „Postarea asta nu e pentru mama, ci pentru oamenii care trec prin așa ceva şi nu îşi permit să fie trataţi la privat, pentru oamenii nevoiţi să facă împrumuturi la bancă pentru a supravieţui, pentru oamenii care rămân datori, dar în viaţă şi pentru cei care sunt lăsaţi să moară. Postarea asta este pentru a atrage atenția asupra unui sistem de sănătate defect, bolnav, politizat și criminal”, scrie ea.

„Toți refuzau cazul”

Ea povestește pe larg cum, la sfârșitul lunii august, mama ei a simțit o durere la picioare și după ce i s-a spus că Serviciul de Urgență nu are nicio mașină disponibilă, a găsit o ambulanță privată. Așa a ajuns la Polisano, unde o aștepta un medic. „Ajunşi acolo i s-au făcut analize şi CT şi a fost excluse cauzele neurologice. A urmat un consult făcut de medicul cardiolog iar diagnosticul a fost de tromboza de aorta terminală şi artere iliace comune cu ischemia membrelor inferioare. Aorta era blocată complet şi era nevoie să fie operată de urgență, dar la Polișano chirurgii care se puteau ocupa de caz erau în concediu. Cu ocazia asta am aflat că la Sibiu nu există chirurg care să opereze aşa ceva. Aşa că doamna doctor cardiolog s-a pus pe dat telefoane ca să o putem transfera în Târgu Mureş”, descrie femeia.

Însă, cei de la Tîrgu -Mureș i-au refuzat transferul pe motiv că nu au proteza necesară pentru bypass. De aici, au sunat la Cluj, unde iar s-a lovit de un refuz, deoarece „Târgu Mureş e obligat să preia cazurile din Sibiu şi ar trebui mai întâi să refuze în scris cazul. Iniţial, managerul de la Târgu Mureş a refuzat atât să o preia (deşi cei de la Polisano s-au oferit să trimită ei proteză necesară), cât şi să refuze în scris. Au urmat ore întregi de certuri între managerii de la spitalele de urgenţă Târgu Mureş şi Cluj şi doamna doctor cardiolog, care a luptat până la lacrimi, la propriu. În jur de ora 11, văzând că nu poate rezolva nimic, doamna doctor ne-a spus că singura opţiune ar fi să sune la 112, în speranţa că odată preluată de UPU lucrurile s-ar mişca altfel”. De la Polisano, pacienta a fost mutată la Spitalul de Urgență Sibiu, unde au mai trecut vreo două ore de așteptări. Doctorii de la Urgență sunau în continuare la Tîrgu-Mureș și București, însă toți refuzau cazul.

„La Bucureşti, am fost refuzaţi pe motiv că era doar un singur chirurg disponibil care avea deja programată o intervenţie chirurgicală şi oricum operaţia ar fi necesitat minim doi. Am fost sfătuiţi, neoficial, să o urcăm în maşină şi să plecăm cu ea, că nu au cum să ne refuze. Riscul era să moară pe drum, dar la fel de riscant era şi să aşteptăm. Mama era momentan pe heparină şi era monitorizată. Am decis să aşteptăm până dimineaţa şi să încercăm, din nou, cu o ambulanţă privată să o ducem în alt oraş. Aşa că a fost internată pe secţia de cardiologie la Sibiu. A doua zi dimineaţă, duminică, la ora 8, medicii care au monitorizat cazul au reluat telefoanele cu spitalele. Între timp eu am sunat la spitalul privat Monza, din Bucureşti”, povestește sibianca.

„O lăsăm să moară”

Un medic de acolo părea dispus să discute cu medicul curent despte starea pacientei. „Auzeam de la medici: <<s-a ajuns la nivel înalt – se ceartă managerii între ei şi am sunat şi la Arafat>> – de parcă pe noi ne încălzea cu ceva chestia asta. Cred că după încă jumătate de oră a ieşit medicul care ne-a spus că atât spitalul Monza cât şi Târgu Mureş au acceptat să preia cazul. Târgu Mureş a transmis următoarele: <<e cam târziu, pacienta trebuia operată ieri>> (ieri, când o refuzau fără drept de apel!) `o aducem aici şi dacă se poate opera o trimitem la Cluj, dar dacă noi considerăm că nu mai e nimic de făcut o trimitem înapoi şi o lăsăm … O lăsăm să moară! >>”, mai scrie ea.

„Asta e tot ce face statul român”

Astfel, pacienta a ajuns la Spitalul Monza din București, au fost informați estimativ cât ar costa intervenția, dar nu mai era cale de întoarcere. În astfel de cazuri, sănătatea nu mai are preț. A fost transferată cu elicopterul de Urgență și spune tânăra „asta e tot ce a făcut statul roman pentru un om care și-a plătit contribuţiile întotdeauna, timp de ani întregi”.

Într-un final, femeia de 59 de ani a fost operată și chiar dacă intervenția a fost una grea, și-a revenit spectaculos. Chiar dacă a trecit prin ore de chin, fata pacientei mulțumește medicilor care au fost alături de ea. „Mulţumim pe această cale doamnei doctor cardiolog Cristina Leatu şi personalului de la Polisano, domnului medic chirurg Calin Popă, celorlati medici şi personalului medical de la Spitalul Monza, mulţumim medicilor de la cardiologie din Sibiu, care s-au zbătut cât au putut în sistemul ăsta şi nu în ultimul rând doctorului şi prietenului nostru Mihai Rusu care a fost alături de noi pas cu pas, la orice oră, şi care a dat telefoane şi ne-a îndrumat”, mai scrie tânăra în postare.

„Nu mi se pare normal că dăm banii bisericilor în loc să ne ocupăm de sistemul de sănătate”

Sibianca menționează că mama ei nu era fumătoare și nici nu a făcut vreun exces, având o viață sănătoasă. “<<Deci nu şi-a făcut-o cu mâna ei>> . Nu mi se pare normal că nu se face nimic şi nu mi se pare normal că ne-am obişnuit oarecum cu anormalitatea asta. Nu mi se pare normal că dăm banii bisericilor în loc să ne ocupăm de sistemul de sănătate. Noi am avut norocul să fim trataţi cu respect de către medicii cu care am intrat în contact direct. Probabil ni se citea disperarea pe fețe şi toată lumea a încercat să facă ceva. Dar m-am gândiţ, involuntar, până şi la ce se întâmplă dacă nu o duceam prima dată la privat?! Ținând cont de condiţii din spitalul de urgenţă Sibiu oare cât de repede reuşeau să pună un diagnostic corect? Și oare ni se spunea care este cel mai bun tratament? sau conştienţi de problemele sistemului era totul măturat sub preș?”, a spus pentru Turnul Sfatului Raluca Mihuleț.

Foto: Facebook Raluca Mihuleț

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

9 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Mitropopolitu'

  Catedrala Mantuirii Neamului Nost’ inca mai are nevoie de prosti….Tocmai ce facuse un nou transfer (de bani) Firuta de la Ilfov catre grandomania bisericii ortodocse…cata dreptate are Raluca Mihulet, iar noi stam nepasatori si-l primim pe Zoro cu botezul, ii umplem buzunarele cu banii la nunti, botez, inmormantari, altii mai slabi ( de minte ) ii mai cheama pe la vreo festanie de casa noua, masina, sura, cotet….

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  periscop

  Nu bisericile înghit banii sistemului de sănătate. Ci chiar… personalul medical, căci oricât de mult s-ar mări bugetul Ministerului Sănătății, majoritatea banilor ar fi direcționați pentru creșterea salariilor…

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   ...

   banii se mai duc si pe renovari ale spitalelor la suprapret, prin achizitii de aparatura medicala la preturi de x ori mai mari, aparatura care dupa ce e achizitionata va sta depozitata pentru ca nu are cine sa lucreze cu ea, etc…

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   popa

   pai gresesti ca esti prost. de ce sa dai bani la cersetorii aia sasi umfle burtihanurile si sasi cumpere masini luxoase? tu nu ai minte sa gandesti un pic?

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact