Locuiesc în Șura Mare și lucrează la bancă în Sibiu. Chiar dacă serviciul le aduce satisfacții financiare, acesta nu vine la pachet și cu mâncare gustoasă. De dorul mâncării din copilărie, Tiberiu și Adina Oeșdean au început anul trecut să cultive legume și fructe. Totodată, sunt primii și, deocamdată, singurii cultivatori de pepeni din zonă. Și pentru că nu au vrut să țină doar pentru ei, livrează în Sibiu de două ori pe săptămână de la roșii și ardei, până la morcovi și ceapă.
Tiberiu și Adina au 35 de ani și lucrează în domeniul economic de când au terminat facultatea. Chiar dacă le place foarte mult ceea ce fac, au resimțit lipsa gustului adevărat al mâncării. Și asta datorită legumelor din comerț, care sunt tot mai departe de realitate.
A crescut cu „gustul” de la țară
Tiberiu este originar din Jidvei. Facultatea l-a adus la Sibiu, iar la scurt timp după aceea și-a găsit de lucru, într-o bancă. El a fost învățat încă de mic învățat cu munca câmpului și totodată a gustului pe care trebuie să le aibă legumele și fructele. Și cum soția lui era din Șura Mare, s-au stabilit aici.
Pe terenul de 3000 de mp. pe care soția lui l-a moștenit au început să pună diferite legume. Între timp, Tiberiu a mai achiziționat teren și au aplicat pentru un proiect pe fonduri europene.
Lucrând ca analist, ajungeau tot mai multe dosare pe fonduri europene prin mâna lui. Așa i-a venit ideea că ar putea încerca și el.
„Și am zis de ce să nu fac și eu că doar teren aveam. Am depus un dosar pe fonduri europene și anul trecut a fost primul an în care am cultivat roșii, morcovi, pepeni, ceapă și capia.”, spune Tiberiu. Însă, cea mai mare provocare, pe lângă găsitul semințelor a fost să facă față „gurilor rele” care-i spuneau că pepenii nu se fac aici.
„Lumea mi-a zis că nu se fac. I-am întrebat dacă au încercat, îmi ziceau că nu. Am încercat să fac ceva ce nu era. Și toată lumea era împotrivă. Și soacra mea mi-a zis la fel. Anul trecut, am pus prima dată. După ce au ieșit așa timid, am săpat în jurul lor și lumea pe când au început să se vadă fructele zicea că sigur nu-s copți. Dar nu eșa. Într-adevăr, nu sunt uriași, dar sunt dulci. Noi am început să livrăm numai pe la 1 octombrie. Mulți ne acuzau că i-am adus din Oltenia și nu credeau că sunt din Șura Mare”, povestește Tiberiu.
Munca câmpului, „te relaxează”
Astfel, din 1 octombrie, anul trecut, și-au făcut o pagină de Facebook prin intermediul cărora lumea poate da de ei și poate comanda legume. Însă, până atunci, le duceau colegilor de la bancă.
„Încerc să găsesc oameni care să gătească și care să aprecieze gustul. Nici nu se compară cu gustul legumelor din supermarket. Eu crescând la țară am fost învățat cu un gust și acum încerc să-l reproduc”.
Chiar dacă este mult de muncă, Tiberiu reușește să împace și banca și agricultura. Ba mai mult, pentru el, cultivarea legumelor este un fel de relaxare.
„După 8-9 ore în bancă de stres, după ce mergi în grădină, te relaxezi, ajungi la ritmul în care trebuie să fie viața. Lucrez la bancă până la 17:00, iar după aceea o iau pe câmp. Chiar mi-a spus o femeie de aici mai bătrână care mă vedea că merg mereu spre câmp: Măi copile, nu ești de pe aici, nu? Să știi că ești sigurul tânăr pe care îl văd că o ia spre câmp, nu spre oraș. Iar lucrul acesta parcă m-a motivat într-un fel”, spune el.
În momentul de față, mai au spre vânzare pepeni cu 2 lei/kg, roșii cu 2 lei/kg, morcovi cu 3 lei și ceapă cu 2 sau 3 lei, în funcție de tipul acesteia. Cea albă e 2 lei, iar cea roșie 3 lei. Comenile se pot face pe pagina de facebook Legume gustoase
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Șura Mare , Mircea Baniciu , ferma animale , pepeni , legume , Adina Oeșdean , Pentru Sibiu , afacerea pampers , stiri sibiu , Banca Mediașului
Vizualizari: 9712
Ultimele comentarii
Acum 10 ore
MB
Acum 10 ore
Claudiu
Acum 10 ore
Liberal autentic
Acum 10 ore
Neli Oproiu
Acum 10 ore
Bobo