Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Micile afaceri. Ziua bancheri, după masa agricultori care livrează în Sibiu

Micile afaceri. Ziua bancheri, după masa agricultori care livrează în Sibiu

Locuiesc în Șura Mare și lucrează la bancă în Sibiu. Chiar dacă serviciul le aduce satisfacții financiare, acesta nu vine la pachet și cu mâncare gustoasă. De dorul mâncării din copilărie, Tiberiu și Adina Oeșdean au început anul trecut să cultive legume și fructe. Totodată, sunt primii și, deocamdată, singurii cultivatori de pepeni din zonă. Și pentru că nu au vrut să țină doar pentru ei, livrează în Sibiu de două ori pe săptămână de la roșii și ardei, până la morcovi și ceapă.

Tiberiu și Adina au 35 de ani și lucrează în domeniul economic de când au terminat facultatea. Chiar dacă le place foarte mult ceea ce fac, au resimțit lipsa gustului adevărat al mâncării. Și asta datorită legumelor din comerț, care sunt tot mai departe de realitate.

legume gustoase (13 of 32)

A crescut cu „gustul” de la țară

Tiberiu este originar din Jidvei. Facultatea l-a adus la Sibiu, iar la scurt timp după aceea și-a găsit de lucru, într-o bancă. El a fost învățat încă de mic învățat cu munca câmpului și totodată a gustului pe care trebuie să le aibă legumele și fructele. Și cum soția lui era din Șura Mare, s-au stabilit aici.

Pe terenul de 3000 de mp. pe care soția lui l-a moștenit au început să pună diferite legume. Între timp, Tiberiu a mai achiziționat teren și au aplicat pentru un proiect pe fonduri europene.

legume gustoase (2 of 32)

Lucrând ca analist, ajungeau tot mai multe dosare pe fonduri europene prin mâna lui. Așa i-a venit ideea că ar putea încerca și el.

„Și am zis de ce să nu fac și eu că doar teren aveam. Am depus un dosar pe fonduri europene și anul trecut a fost primul an în care am cultivat roșii, morcovi, pepeni, ceapă și capia.”, spune Tiberiu. Însă, cea mai mare provocare, pe lângă găsitul semințelor a fost să facă față „gurilor rele” care-i spuneau că pepenii nu se fac aici.
legume gustoase (20 of 32)

„Lumea mi-a zis că nu se fac. I-am întrebat dacă au încercat, îmi ziceau că nu. Am încercat să fac ceva ce nu era. Și toată lumea era împotrivă. Și soacra mea mi-a zis la fel. Anul trecut, am pus prima dată. După ce au ieșit așa timid, am săpat în jurul lor și lumea pe când au început să se vadă fructele zicea că sigur nu-s copți. Dar nu eșa. Într-adevăr, nu sunt uriași, dar sunt dulci. Noi am început să livrăm numai pe la 1 octombrie. Mulți ne acuzau că i-am adus din Oltenia și nu credeau că sunt din Șura Mare”, povestește Tiberiu.

Munca câmpului, „te relaxează”

Astfel, din 1 octombrie, anul trecut, și-au făcut o pagină de Facebook prin intermediul cărora lumea poate da de ei și poate comanda legume. Însă, până atunci, le duceau colegilor de la bancă.

legume gustoase (4 of 32)

„Încerc să găsesc oameni care să gătească și care să aprecieze gustul. Nici nu se compară cu gustul legumelor din supermarket. Eu crescând la țară am fost învățat cu un gust și acum încerc să-l reproduc”.

legume gustoase (26 of 32)

Chiar dacă este mult de muncă, Tiberiu reușește să împace și banca și agricultura. Ba mai mult, pentru el, cultivarea legumelor este un fel de relaxare.

„După 8-9 ore în bancă de stres, după ce mergi în grădină, te relaxezi, ajungi la ritmul în care trebuie să fie viața. Lucrez la bancă până la 17:00, iar după aceea o iau pe câmp. Chiar mi-a spus o femeie de aici mai bătrână care mă vedea că merg mereu spre câmp: Măi copile, nu ești de pe aici, nu? Să știi că ești sigurul tânăr pe care îl văd că o ia spre câmp, nu spre oraș. Iar lucrul acesta parcă m-a motivat într-un fel”, spune el.
legume gustoase (14 of 32)

În momentul de față, mai au spre vânzare pepeni cu 2 lei/kg, roșii cu 2 lei/kg, morcovi  cu 3 lei și ceapă cu 2 sau 3 lei, în funcție de tipul acesteia. Cea albă e 2 lei, iar cea roșie 3 lei. Comenile se pot face pe pagina de facebook Legume gustoase

legume gustoase (25 of 32) legume gustoase (24 of 32) legume gustoase (16 of 32) legume gustoase (15 of 32) legume gustoase (11 of 32) legume gustoase (8 of 32) legume gustoase (7 of 32) legume gustoase (6 of 32) legume gustoase (27 of 32) legume gustoase (26 of 32)

legume gustoase (5 of 32) legume gustoase (32 of 32) legume gustoase (31 of 32)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

6 comentarii

docki

Acum 6 ani

bravo Tibi, Tot inainte!
Raspunde

ger

Acum 6 ani

Felicitári tocmai din Bavaria!
Raspunde

dancp2

Acum 6 ani

FELICITARI SI NUMAI DE BINE OAMENI HARNICI!!!!!
Raspunde

Dana

Acum 6 ani

Bravo domul Tibi
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

Poate ca, noi, comunitatea locala adica restaurante mai mari sau mai mici am putea sa i sprijinim comandand de la ei. Si sunt sigur ca nu sunt numai ei cultivatori locali. Oricum felicitari pt energia fizica si financiara pe care o investesc acolo...Nu suntem multi cei care am putea duce serviciu, agricultura si familie... Apropos, nu i cunosc dar sunt mandru ca sunt sibieni!!!
Raspunde

rosu

Acum 6 ani

Si regatzenii ce mai vand? Io zic sa faca fiecare ce stie mai bine: unii cu banca, altii cu pepenii, cu rosiile si cu ce mai stiu valcenii sa cultive. Ce ati zice daca s-ar apuca pepenarii de tranzactii bancare si de politica? De fapt, stai, ca la Bucale s-or apucat deja...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus