X
21706605_1524588644246970_1469932640_o

Cronică de restaurant în Orlat. Alo! Piața Mică, se aude?

Conacul Maria Theresa s-a deschis de prin luna iunie și îl puteți găsi destul de ușor, pentru că se află în mijlocul comunei Orlat. Hai că-i simplu. Peste drum de școală. Aici a funcționat până prin 90 o fabrică de procesare a laptelui. Dar cum nu mergea să-i spună locului Restaurant IAS Orlat, au săpat puțin mai adânc în istorie. Pe locul unde funcționează acum complexul turistic era în perioada Imperiului Habsburgic Regimentul de grăniceri. Și cum perioada de glorie a Imperiului s-a consumat în timpul conducerii Mariei Theresa, așa i-a rămas numele: Conacul Maria Theresa. ”Numele conacului marchează un moment istoric important pentru aceste locuri, dar nu reprezintă un obiectiv de promovare a personalității istorice”, anunță proprietarii pe site-ul stabilimentului.

Din proprie experiență vă spun că cel mai ușor, mai comod și mai relaxant ajungi aici prin Valea Aurie, pe drumul ce duce spre Poplaca. Miroase a toamnă, drumul e foarte bun (mulțumiri CJ Sibiu – președinte Ioan Cindrea), iar dacă reușești să te șerpuiești printre bicicliști și căruțe, totul e minunat. Sau, și mai bine, puteți da o tură până acolo cu bicicleta.

Am ajuns într-un sfârșit de săptămână în care oamenii de aici sărbătoreau vinul. Mă rog, mustul. Așa că meniul a fost extrem de redus: supă cremă de dovleac, bob gulaș, sărmăluțe cu mămăliguță, pastramă de oaie cu mujdei și mămăligă și antricot de vită ci cartofi și salată verde, iar ca desert, doar balmoș și plăcintă cu prune. De nici pomeneală de minunatele ”cratițe” cu niște bunătăți cum n-a văzut pământul, așa cum ni s-a descris meniul de către cunoscătorii care ne-au recomandat restaurantul.

Odată ajunși, prima impresie e bună. Curtea largă, totul proaspăt renovat, senzație de secol XVIII mijlociu. Și mai bine e când te întâmpină chelneri cu zâmbetul pe buze. Asta e o raritate în Sibiu. Am avut parte de cea mai bună servire la un restaurant în Sibiu în ultimii zece ani.

Pentru început, am cerut cam tot ce aveau în meniu, mai puțin pastrama.

21706807_1524588574246977_581615522_o

Am început, așadar, cu supă-cremă de dovleac, o delicatesă de toamnă care nu ne-a dezamăgit. Aromă impecabilă, nealterată de te miri ce vegeta, poate puțin cam nesărată, dar asta e o chestiune de gust, ușor reparabilă direct în farfurie. Mult mai rău e cu mâncarea exagerat de sărată, pe care am gustat-o în multe dintre restaurantele locale și căreia chiar nu mai ai ce să-i faci.

La supă am apreciat și gustul, dar și consistența perfectă. Bucățile mici de dovleac rămase pe ici, pe colo, în bol au fost o recompensă, iar semințele de dovleac presărate deasupra, un răsfăț.

21641264_10214389860884711_1860346173_n

Nu am mâncat toată supa, pentru că m-aș fi putut sătura cu ea. Așa că am zis să las loc și pentru felul doi. Sarmale cu mămăliguță și smântână. Proastă alegere. Mi-a părut rău după supa delicioasă de când am tăiat cu furculița prima îmbucătură. De ce se împrăștie carnea în farfurie?! Păi, simplu: are prea mult orez și prea puțină grăsime animală. Nu știu la curtea vieneză a împărătesei Maria Tereza cum s-or fi gătit sarmalele, dar la mama, în Ardeal, nu există sarmale fără o halcă sănătoasă de carne grasă, de carne împănată cu slănină și de costiță afumată în mijloc de varză. N-ai să vezi așa ceva la conac, așa că, dacă vrei niște sarmale adevărate, mai bine o suni pe mama.

21698087_1524588510913650_206978584_n

Antricotul de vită a fost pe de altă parte bine pregătit, poate puțin cam ars, dar cartofii cu rozmarin au fost o încântare. Iar sosul alb cu ciuperci a venit la momentul potrivit. Tot la capitolul lucruri bune, trebuie semnalată salata de ruccola cu castraveți și roșii. Nimic ”fancy”, dar răcoros ca un început de toamnă.

21844359_1524587984247036_82872189_o

Gulașul a fost și el exact ce trebuia să fie, poate doar puțin picant pentru cei care s-au obișnuit cu gulașul românesc. Dar dacă vrei să ajungi cu gustul la originea lui din pustă, pe cel de aici trebuie să-l încercați, nu credeți toate prostiile din centrul Sibiului, pentru că nu are absolut nicio legătură.

După-amiaza petrecută aici ne-a ușurat de aproape 200 de lei, însă și masa a fost pe măsură. Ca să vă faceți o impresie vă spun doar că supa cremă a costat 18 lei, gulașul – 39, sărmăluțele – 34, antricotul cu tot cu salată – 48 de lei. Pe lângă asta s-a mai adunat o butelcuță de must, o limonadă și două sticle de apă.

Ne-am simțit aici ca niște turiști picați din avion/autocar/tren. Oamenii sunt extrem de drăguți, prompți și cu zâmbetul pe buze, lucru pe care nu-l mai găsești nicăieri în Sibiu. Nu ne-a luat nimeni pe sus, că vin coreeni și nu mai au mese libere, ba dimpotrivă, au ținut să ne arate locul: terenuri de tenis, piscină, căsuțe de vacanță și un impresionant beci cu sală de conferințe. Concluzia: de mers, dar în zi de salariu.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

18 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Opensky

  NICIODATA ACOLO
  Din pacate am fost si eu odata, si alta data au fost si niste prieteni de ai mei. Din pacate a fost – putin spus – o dezamagire totala. Este adevarat: asezare foarte frumoasa si chelneri amabili. Dar mancare foarte prosta iar pretul exagerat de scump.
  Imi pare rau, dar niciodata nu o sa merg acolo si nici il voi recomanda. Imi pare rau, dar asta este.

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Patron Maria Theresa

  Chiar am citit mai multe articole ale Dvs. din acest “ziar”, in legatura cu maancare, beuturi si restaurante. Pe unele le-am apreciat iar pe altele nu. Citind si comantariile de la ele mi-am dat seama ca nu au legatura cu realitatea. Asa si la noi. Preturile prezentate nu sunt corecte, servirea la masa aceea a fost atat de buna pentru ca am crezut ca primim niste laude fara pareri personale irelevante iar chestia cu ziua de salariu banuiesc ca se referea la salariul din presa, ca in rest si un somer ar putea manca la noi doua feluri, desert si beutura fara sa le simta. O zi buna!

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  €€€€€€

  Foarte Maria Theresia & habsburgic design-ul….poate Wien dupa cataclism musulman 😆
  A auzit si patronul de vreo Marie, dar stai, ca nu prea seamana a Ruby

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Alzara 1918

  “Antricot de vită bine pregătit ,poate puţin cam ARS ” este în deplnătatea consonanţei inculturii locale : Theresia ,nu Theresa , cel puţin pentru sibieni !

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  claudius

  si eu am fost acolo. dezamagire totala . lipsa peisajului isi spune cuvantul. ce sa vad ? ziduri ? daca ma uit peste gard ..in dreapta vad cimitirul (asta asa…sa imi cada bine mancarea) ..prost amplasat. Pacat de banii investiti, o afacere ratata ! Pe mine nu ma relaxeaza zidurile unei cladiri, vreau peisaj ..vreau sa vad munte…vreau verde…nu ziduri. De preturi, nu are rost sa comentez…mai scump in Orlat ca in Milano.

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Dan

  Domnule cronicar,dar referitor la curatenia din toaletele restaurantelor in care mancati,nu aveti nici o opinie?nu le-ati utilizat sau nu au un interes ptr domnia dvs si doar amenajarile interioare sau exterioare conteaza?

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  m

  Io imi aminteam altceva, asa ca am dat o cautare pe google. Drumul a fost finalizat in sept.2012, la nici 3 luni dupa ce si-a intrat in functie cindrea. Lucrarile au fost incepute in 2010, in plin mandat bottesch.
  Cindrea a taiat panglica, probabil.

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  orlatean

  Cica “au sapat mai adanc in istorie si au aflat ca acolo a fost Regimentul de graniceri” Au sapat pe dracu, habar nu au de istoria satului. Sediul regimentului de graniceri se afla in cladirile unde in present se afla Centrul de plasament. Unde este crasma asta de doi bani a fost fabrica de lapte deci de unde se simte atmosfera de mijloc de secol XVIII??.
  Nu am inteles din titlu ce trebuie sa auda Piata Mica? Ca trebuie sa scoti 10 euro pentru o amarata de mancare?

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Cronică de restaurant
 • Contact