X

Summit UE în cort

Alin Bratu

În 2007, hai să zicem că nu eram pregătiți. Ne-au cam luat din scurt și n-am apucat decât să renovăm câte ceva prin centru. S-a pavat tot ce s-a putut pava, s-a dat și o lavabilă, iar zidul cetății a fost îndreptat. N-a mai fost nici buget și nici vreme s se facă un spațiu de Doamne-ajută în care să ne etalăm noi capacitățile organizatorice. Așa că s-a recurs la cea mai ușoară metodă: un cort. Celebrul cort de două milioane de euro care a fost amplasat la Cazarma 90.

Trist este că în continuare, din 2007 până acum, zece ani mai târziu, nu s-a pus o cărămidă în plus. În 10 (zece) ani nu s-a întocmit un proiect pentru noul teatru și centrul de conferințe care ar fi trebuit să schimbe fața Sibiului. Încă se mai vorbește despre cum va arăta, deși celebrul concurs de proiecte încă nu s-a desfășurat. Casa de Cultură a Sindicatelor, cum-necum funcțională în 2007, acum stă închisă. Oricum, să ajungi să te lamentezi în 2017 că un spațiu de spectacol construit de comuniști nu funcționează și dă peste cap toată viața cultural-artistică a orașului e foarte trist.

În cadrul discursului despre starea UE, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat că la Sibiu urmează a fi organizat un summit în cadrul căreia să fie decise viitoarele direcții ale construcției europene. Foarte mulți sibieni au mustăcit la aflarea știrii. ”Pe bune? Și unde se vor întâlni?” Probabil că în Piața Mare, dacă nu va ploua… Sau în cort. Dacă-l vor găsi…

În Sibiu, mai mult decât în alte părți, bancurile cu ardelenii care se mișcă extrem de încet sunt extrem de valabile. Există o lentoare care te îngrozește. Măcar dacă lucrurile ar fi făcute lent, dar bine. Dar nici măcar asta nu e valabilă. Aproape totul se mișcă încet și de cele mai multe ori, prost. Vorbim aici de drumuri, de reabilitări, de urbanism și așa mai departe.

Ne-am plâns zeci de ani că n-avem bani. Ne-am înfoiat pieptul și am proclamată că dacă am avea buget, am rupe norii. Acum există și buget, există și posibilitatea accesării fondurilor europene. Norii nu sunt rupți deloc.

Sibiul din 2017 arată mai prost decât Sibiul din 2007. Și nici nu sunt perspective. Deocamdată.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

12 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  George

  Aline, primaria scartie din toate balamalele. Lucrurile merg din inertie. Orasul asta nu este condus. Primarita nu lasa pe nimeni sa aiba nici o initiativa. Nu accepta idei sau sfaturi de la nimeni. Culmea este ca mai si crede ca este un primar exceptional. Din pacate lipsa de viziune, de perspectiva, a readus Sibiul la nivelul anilor 2000. Am pierdut din nou startul. Clujul, Brasovul, Timisoara, ba chiar si Alba Iulia ne-au luat fata. Asteptam de mult o schimbare. Niste proiecte mari care sa ne scoata din amorteala. Foarte trist este ca nici pentru viitorul apropiat nu se intrevede nimic!!!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   sey than

   Asa e, cu tot respectul pentru tanti Astrid, nu se misca un deget pentru nimic. Numai vorbe in presa si praf in ochi. Stiu ca multi nu l-au agreeat si inca nu-l agreeaza, dar mi-e dor de Klaus :-)

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Omg

   Timisoara si Clujul sunt orase mari , centre universitare , Brasovul e orasul in care investesc miticii ca acolo isi sciupa semintele in weekend, iar Alba Iulia e un sat unde nu poti sa mananci o ciorba…
   Compari mere cu pere, totusi in privinta unei sali de conferinte ai dreptate…

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  €€€€€€

  Zice ungurul cel ”rapid” cu burtica :)
  Pana una-alta avem o futuica-tabloid plina de greseli gramaticale, iar cand frau Fodor se perinda prin ”studio”, eram toti mielusei. Mielusei ca e doamna, sa nu o deranjam. Inainte de doamna, e PRIMAR, peste destule probleme.

  Cel fara de pacat sa arunce piatra !

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Bâzdâcul Fermecat

  Sibiul, eterna comuna umflata de preasuficientii semidocti autohtoni, cu fatade in cadere libera, mizerie de nedescris in centrul istoric, chelneri sub orice critica, preturi de Munchen, dar taranisme de Casolt si Vaideeni…

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  stai calm

  Sa inteleg ca vrem o cupola de 1000 de persoane care sa incapa odata la un discurs sau cum? Au mai fost evenimente in Sibiu si unitatile de cazare cu sali de conferinta au colaborat f. bine ptr. a le acoperi. Nu a ramas nimeni la usa….Ia mai intrebati pe la hoteluri cam ce gen de conferinte au acoperit si cam cati participanti au fost, in total, in oras!

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  rosu

  Ma mir ca nimeni nu vede adevaratul pericol in organizarea “summitului”,
  care dupa mine tine de securitate. Vor putea autoritatile sa protejeze orasul impotriva violentelor din partea “demonstrantilor” care sunt impotriva UE?
  Amintiti-va ce or facut la Hamburg, in iulie.
  Prilejul a fost altul, insa activistii sunt de fiecare data aceasi.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    rosu

    Cat de naiv esti? In 2011, la Brüssel s-or adunat vre-o 20000.
    Cine e impotriva UE? Ai auzit de Brexit? De Partij voor de Vrijheid a lui Wilders, in Olanda? De Marine le Pen? De FPÖ, in Austria?
    Sa nu mai vorbim de “activistii autonomi”, care cu orice ocazie cauta batute cu politia.
    Exact asta am vrut sa semnalez: nimeni nu vede pericolul ca centrul Sibiului, care sigur va fi spoit cu acest prilej, sa fie devastat.

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Andrei

  Avem prin centru unele cladiri care pot fi amenajate special pentru acest summit. Sigur se gaseste o solutie, chiar daca ar fi vorba de a schimba temporar sediul vreunei institutii…
  E un eveniment prea important ca sa ne plangem ca-l avem, mai ales ca li se datoreaza exact celor de la FDGR aceasta alegere a Sibiului pentru Summit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact