Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Ține Sibiul curat! Care sunt deșeurile de plastic care trebuie colectate în pubela galbenă (P)

Ține Sibiul curat! Care sunt deșeurile de plastic care trebuie colectate în pubela galbenă (P)

Sub sloganul ”Separă deșeurile în 2 timpi și cinci culori”, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu continuă campania de conștientizare a importanței separării deșeurilor reciclabile în funcție de tipul lor.

După ce, în prima parte, campania a vizat conștientizarea populației cu privire la deșeurile biodegradabile (care trebuie aruncate în recipientele de culoare maro, urmând a fi folosite pentru producerea compostului), reprezentanții autorităților locale îndeamnă populația să respecte și regulile de selectare a deșeurilor reciclabile din plastic.

Misiunea este simplă, arată reprezentanții ADI Eco Sibiu, ai cărei reprezentanți vin în sprijinul cetățenilor cu informații despre tipurile de deșeuri care pot fi colectate separat, în funcție de culorile echipamentelor de colectare selectivă. ”Separaţi deşeurile chiar la locul unde se produc: în casă, la birou sau pe stradă! Mergeţi la punctul de colectare selectivă din apropierea locuinței sau la pubelele pe care le aveți în curte şi depuneţi-le pe categorii, urmând culoarea containerului“, spun reprezentanții Asociației de Dezvoltare intercomunitară Eco Sibiu.

Pubela galbenă: pentru deșeurile din plastic și metal

În cadrul campaniei de conștientizare a cetățenilor asupra importanței colectării selective, reprezentanții ADI Eco Sibiu au declarat luna septembrie drept luna culorii galben, culoarea pe care o au recipientele destinate deșeurilor de plastic și a celor de metal. ”Orice alt deșeu care este aruncat în pubela sau containerul galben poate compromite întreg deșeul reciclabil care a fost colectat corect“, arată reprezentanții Asociației.

Exemple de deșeuri din plastic, care se reciclează utilizând pubele galbenă? • Pungi și folii de plastic • Sticle de plastic • Jucării • Cutii de plastic • Ambalaje din plastic (de la mâncare sau cosmetice) • Ligheane • Ghivece • Tăvițele de polistiren și veselă de plastic de unică folosință, puțin murdară • Cutii de lapte și sucuri • Cutii de la alimente, cosmetice, detergenți și produse de curățat, confecționate din plastic
Totodată, în recipientele galbene amplasate pe domeniul public, sibienii sunt îndemnați să colecteze și deșeurile de metal, precum cutii de conserve, doze de băuturi, folii de aluminiu și alte cutii de metal.

Reprezentanții ADI Eco îndeamnă sibienii să colecteze separat într-un mod responsabil. Astfel, este recomandată strivirea sau aplatizarea deșeurilor, pentru a fi pliate și, astfel, pentru a avea un volum redus. Deșeurile din plastic trebuie să fie cât mai curate și uscate.

Reprezentanții ADI Eco Sibiu mai atrag atenția asupra faptului că în aceste pubele destinate recipientelor din plastic și metal nu se colectează cutii de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, baterii uzate și acumulatori, deșeuri medicale (de exemplu seringi folosite) sau deșeuri de echipamente electrice sau electronice. Pentru aceste tipuri de deșeuri, operatorul desemnat pentru activitatea colectare și transport, SC Soma SRL, organizează periodic campanii de colectare dedicate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

cssdx

Acum 6 ani

oare dupa ce model au facut astia tomberoanele cu "gaura" aia asa mica :))
Raspunde

Cititescu

Acum 6 ani

M-as fi asteptat ca articolul de mai sus sa informeze cititorii ca BATERIILE UZATE, cu exceptia celor de tip auto, pot fi depuse in containerele special destinate din magazinele care comercializeaza astfel de produse si care. din cate stiu, au obligatia sa le preia.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus