Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Video. Peste 400 de răniți în Catalonia, în ziua referendumului. Confruntări violente între votanţi şi poliţia spaniolă

Video. Peste 400 de răniți în Catalonia, în ziua referendumului. Confruntări violente între votanţi şi poliţia spaniolă

Aproximativ cinci milioane şi jumătate de catalani au fost chemaţi duminică la vot, într-un referendum pentru independenţa faţă de Spania organizat de autorităţile regiunii, dar Guvernul de la Madrid consideră iniţiativa neconstituţională, luând  măsuri împotriva desfăşurării plebiscitului. La deschiderea secţiilor, oficialii catalani au declarat că oamenii pot vota la orice secţie, nu doar la cea la care sunt arondaţi, iar în faţa unor centre de vot au avut loc violenţe între Poliţia spaniolă şi alegătorii catalani.

Ada Colau, primarul Barcelonei, a anunţat că cel puţin 460 de persoane au fost rănite în urma confruntărilor violente dintre alegători şi Poliţia spaniolă, în ziua în care în regiunea catalană are loc un referendum pe tema independenţei, informează Mediafax.

Carles Puigdemont, liderul regiunii catalane, a criticat autorităţile spaniole, afirmând că fac uz de forţă în mod ”nejustificat, disproporţionat şi iresponsabil”, aspect ce conferă o ”imagine îngrozitoare a Spaniei” pe plan extern.

Cel puţin 38 de oameni au fost răniţi după ce Poliţia spaniolă a tras gloanţe de cauciuc pe o stradă din Barcelona. Potrivit martorilor, poliţiştii spanioli au folosit şi gaze lacrimogene.

Susţinătorii independenţei catalane au ridicat baricade în jurul secţiilor de vot pentru a împiedica forţele Poliţiei Naţionale să îşi îndeplinească misiunea de a opri procesul electoral.Într-un mesaj postat pe Twitter, Ada Colau, primarul oraşului Barcelona, a cerut demisia premierului spaniol Mariano Rajoy pentru că a trimis forţele de ordine să acţioneze în Catalonia. Liderul regiunii catalane, Carles Puigdemont, a declarat în faţa reporterilor că ”violenţele nu îi vor opri pe catalani să voteze”.

Vicepremierul spaniol, Soraya Saenz de Santamaria, a precizat că Poliţia ”a acţionat cu profesionalism şi într-un mod echilibrat”. Ministerul spaniol de Interne a precizat că 11 poliţişti se numără printre răniţi.

foto Guliver/GettyImages

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nenea, nimic nou sub soare. Si cand te gândești ca sunt si-aici multi care doresc secesiunea Ardealului, te înflori la ce nivel de "inteligenta" au ajuns...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus