X
tiberiu croitoru

Povestea celui care a dat numele ISU Sibiu. Și a fiului său

Sângele apă nu se face. În cazul lui Tiberiu Croitoru, zicala poate fi interpretată în cel mai propriu mod. Sângele tatălui său a curs la revoluție, după ce a încasat mai bine de 10 gloanțe, în timp ce era în misiune. Sângele tatălui său curge și prin venele sale, dincolo de aceeași uniformă de pompier, care aleargă pe aceleași holuri, în aceleași misiuni de salvare.

Nu numai numele, sângele și meseria îi leagă, la aproape 28 de ani de la Revoluție. Chipurile lor sunt aproape identice. Bustul din fața ISU Sibiu, care aduce aminte de Dumitru Croitoru, este o replică a chipului fiului. “Când i-am dus fotografia tatălui meu, sculptorul mi-a spus: am nevoie de o poză a tatălui, nu a ta”, povestește Tiberiu Croitoru.

tiberiu croitoru_tatal

Momentul morții tatălui

Dumitru Croitoru era pompier când a început Revoluția din 1989. În 22 decembrie a fost trimis în misiune la sediul Miliției, vizavi de Academia militară, după ce, cu o zi înainte, revoluționarii incendiaseră mai multe mașini. Croitoru conducea o echipă de tineri pompieri, a căror menire era să stingă eventualele incendii care ar mai fi apărut. Erau în fața sediului Miliției, când a început să se tragă. Erau în uniformă. Asta nu l-a salvat pe Dumitru. A stat să-și adune echipa și să îi trimită pe toți în clădire, la adăpost. A fost prins sub rafalele de gloanțe. Peste 10 gloanțe a încasat, în plin și a murit pe loc.

Uniforma ciuruită se află expusă, astăzi, la Muzeul Național al Pompierilor din București. “Era uniforma pe stil vechi, de culoare kaki. Am urât uniforma aia”, spune Tiberiu Croitoru.

tiberiu croitoru 1

Rana neînchisă

Tiberiu Croitoru avea doar 16 ani la Revoluție și spune că tatăl său îi era cel mai bun prieten. Moartea sa a venit ca o lovitură de topor asupra familiei și l-a lăsat fără reper. Ani buni, nici n-a vrut să audă de pompieri. Apoi, trecutul s-a întors la el. “Ne împărtășeam aproape totul. Colegii lui au venit și ne-au spus, în primă fază, că este rănit, au încercat să ne protejeze. Dar până la urmă au trebuit să ne spună adevărul, că a căzut la datorie. Am avut un șoc, aveam doar 16 ani. Era un moment de cotitură în viața mea de adolescent, eram înainte de treapta a II-a de liceu. Dar până la urmă, momentul ăsta m-a întărit. Poate tatăl meu, de acolo, de sus, m-a întărit”, povestește fiul lui Dumitru Croitoru.

Urmărit de personalitatea puternică a tatălui, care își iubea meseria necondiționat, Tiberiu și-a urmat destinul și a intrat în rândul pompierilor. Era deja angajat la ISU Sibiu, în 1996, când conducerea instituției l-a anunțat că își dorește ca Inspectoratul să poarte numele “Dumitru Croitoru”. Titulatura a primit girul și semnătura Președinției României. “E o mândrie, să știi că unitatea în care el a lucrat îi poartă numele. A rămas ceva. A rămas ceva din el”, spune fiul căpitanului.

Astăzi, Tiberiu Croitoru intră zilnic în sediul ISU, trecând pe lângă bustul tatălui său și pe lângă fotografia lui. Dar spune că trecutul nu îl bântuie. Îl împlinește.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

2 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    jean

    De ce nu au pus numele ISU Sibiu ceva de genu: “col Dragomir, calaul Sibiului”
    Cred ca se potrivea mai bine, stiau si romanii cine a fost criminalul civililor, militienilor si pompierului Croitoru! Armata garnizoanei Sibiu, i-a ciuruit pe toti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact