Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Lucrările la Biserica Azilului se amână a doua oară. Totul e OK, dar nu sunt bani

Lucrările la Biserica Azilului se amână a doua oară. Totul e OK, dar nu sunt bani

Anul trecut, Consiliul Județean a făcut un proiect care se urmărea atragerea de fonduri europene pentru reabilitarea Bisericii Azilului și transformarea ei într-un spațiu destinat evenimentelor culturale socio-educative. Prin proiectul autorităților județene, se dorea obținerea de fonduri nerambursabile, în valoare totală de 7,06 milioane de lei, cu tot cu TVA. Demersul a picat din cauza unor probleme cu actele de proprietate.

În acest an, deputatul FDGR Ovidiu Ganț a cerut Secretariatului de Stat pentru Culte bani pentru renovarea acoperișului bisericii, iar răspunsul a lăsat puțin loc de speranță. ”Documentația parohiei este completă, respectând prevederile art.3 din OG nr. 82/2001 și art. HG 1470/2002. Conservarea, consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a lăcașurilor de cult care sunt clasate drept monumente istorice reprezintă o preocupare constantă a Secretariatului de Stat pentru Culte, alocând anual sume consistente în acest sens. Întrucât solicitarea de sprijin financiar pentru reabilitarea/reparația acoperișului Bisericii Azilului din Sibiu a fost transmisă în data de 18 septembrie, Secretariatului de Stat pentru Culte va acorda sprijin financiar pentru obiectivul mai sus menționat, după cea de-a doua rectificare bugetară din acest an, dacă aceasta va fi pozitivă”, se arată în răspunsul primit de deputat de la secretarul de stat Victor Opaschi.

A venit și rectificarea bugetară, este pozitivă pentru Secretariatul de Stat pentru Culte, însă banii primiți sunt destinați doar pentru salariile preoților. Secretariatul de Stat pentru Culte a primit la rectificarea bugetară din această lună 181,9 milioane de lei, dar doar pentru salariile personalului clerical.

Construită în secolul al XIII-lea ca prima biserică a locuitorilor vechiului Sibiu, după cum scrie pe o plăcuță amplasată pe clădire, Biserica Azilului a fost menționată documentar pentru prima dată în 1292. Atunci, biserica Ordinului cruciaților Sf. Spirit (Bruderschaft von Heiligen Geist) a amenajat aici primul spital de pe actualul teritoriu al României. Totodată, în exteriorul Bisericii Azilului se află și cel mai vechi clopot din Sibiu, care datează din 1509. Clădirea este clasată drept monument istoric de importanță națională (clasa A), se află în proprietatea Consiliului Județean Sibiu care în 2010 a transmis-o în administrarea Arhiepiscopiei Sibiului.

Clădirea Bisericii Azilului este monument istoric de importanță națională, se află în proprietatea Consiliului Județean și în administrarea Arhiepiscopiei Sibiu din vara lui 2010.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Gyuntar dela Ooy

Acum 6 ani

No-ape, aiasta-i viziune manajeriala pura! Zace-sa ca, ce potz face az' lasa pe mane, ca poa' sa caza shi-ai "rezolvat" problema!....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus