X
targ imobiliar redal expo (14)

Sibiul imobiliar: locuințele se vând „de pe plan”, iar prețurile au depășit pragul de 1.400 de euro/mp

La fel ca acum zece ani, când locuințele erau cumpărate încă din faza de proiect, piața imobiliară din Sibiu, Cisnădie și Șelimbăr tot de la faza de proiect se negociază. Prețurile le-au ajuns și chiar depășit pe cele din vârful crizei imobiliare, dacă ne raportăm la moneda unică europeană: de la 700 de euro în sus, pentru un metru pătrat. Dacă ne raportăm la leu, însă, prețurile au sărit cu aproximativ 40% peste cele practicate de dezvoltatorii imobiliari în perioada bulei imobiliare din 2007 – 2008.

În chiar vârful bulei imobiliare încheiată în România de criza din 2009, prețurile apartamentelor în municipiul Sibiu aveau o medie de aproximativ 700 de euro/mp. Cele mai multe oferte includeau varianta de finisare ”gri avansat” (tinci pe pereți, șapă autonivelantă pe jos, calorifere, gresie și faianță), iar termenele de predare erau stabilite – de cele mai multe ori – la un an de la semnarea contractelor (promisiunilor) de vânzare-cumpărare.

Zece ani mai târziu, piața imobiliară s-a extins și mai mult în Cisnădie, a ”cotropit” mult din Șelimbăr și a ajuns să ceară cel puțin aceleași prețuri în euro ca și în perioada bulei imobiliare. Acum zece ani, însă, mulți dintre jucătorii de pe piață profețeau un sfârșit abrupt, sugerând că prețurile sunt nerealist de mari.
Însă dacă un metru pătrat avea în jurul lui 2007 un cost de achiziție mediu de aproximativ 2.400 de lei (un euro era echivalentul a aproximativ 3,4 lei), aceeași suprafață de locuință este vândută acum la un preț care pornește de 3.200 de lei (la un curs de 4,58 de lei pentru un euro).

În Sibiu și Șelimbăr, prețurile apartamentelor pornesc de la aproximativ 800 de euro pentru un metru pătrat, mai ieftine fiind locuințele construite în zona Cartierului Arhitecților, de pe teritoriul orașului Cisnădie. Și mai important: apartamentele se vând direct de pe plan, ofertele care să includă locuințe gata intabulate fiind atât de puține încât nici nu merită luate în considerare, fiind excepții. Cel puțin acestea sunt concluziile ofertelor care pot fi regăsite la expozanții care participă la Târgul imobiliar, construcții și amenajări Sibiu 2017.

Sibiu: de la 800 de euro/mp, cel puțin

În City Residence, cartier aflat în curs de construire dincolo de Podul Gării, pe terenul fostei fabrici Retezat și o parte din cel al fostei fabrici Balanța, prețul unui apartament cu două camere (38 sau 48 de mp utili) pornește de la 37.000 de euro, sumă în care este inclus și un loc de parcare. Apartamentele cu trei camere au suprafețe de 68 – 70 de mp, prețul cu care sunt scoase la vânzare pornind de la 62.500 de euro. În acest ansamblu rezidențial sunt oferite spre vânzare și penthouse-uri, care măsoară de la 79 de mp în sus și mai beneficiază și de cel puțin 58 de mp de terasă. Cu un loc de parcare inclus (fie sub, fie suprateran), un astfel de apartament are un preț de pornire de la 75.000 de euro, gradul de finisaj fiind cel de ”gri avansat”.

Tot în Sibiu, unul din cele mai mari cartiere aflate în construire este cel botezat Kogălniceanu, pe locul fostei fabrici Metalcar. 23 de blocuri cu un total de aproximativ 400 de apartamente sunt proiectate aici. În construcție sunt patru blocuri, primele urmând a fi finalizate în toamna anului viitor. Prețurile locuințelor diferă de la etaj la etaj. Astfel, pentru un apartament de 72 de mp, cu un balcon de cel puțin 11 mp, prețul cerut este de 63.250 de euro (TVA 5%, inclus). Spre diferență de majoritatea celorlalte oferte, prețul solicitat este pentru stadiul de finisaj denumit ”la cheie”.

Calea Dumbrăvii e ”noul lux”

În Țiglari, în zona Cartierului Tineretului, tocmai a început construirea unui ansamblu denumit Deventer. Deocamdată sunt în execuție primele două din mai multe blocuri proiectate, termenul de predare pentru apartamentele din aceste prime două blocuri fiind august 2018. Ansamblul promite loc de joacă în mijloc și loc de parcare pentru fiecare apartament, prețul locuințelor pornind de la 35.500 de euro (două camere, 44 de mp) și, respectiv, de la 55.000 de euro (trei camere, 70 de mp).

În spatele magazinului Kaufland de pe strada Alba Iulia din Sibiu există un alt proiect imobiliar, denumit Tak Residence. Este vorba de un bloc cu subsol, garsoniere și apartamente de două sau trei camere, bloc aflat deocamdată în faza de proiect. Locuințele scoase la vânzare au termen de predare sfârșitul lui 2018, începutul anului 2019.

Cele mai mari prețuri sunt păstrate, însă, în Sibiu, pentru zona Calea Dumbrăvii. Prin intermediul agenției Oglan Imobiliare, aici sunt scoase la vânzare apartamente al căror preț pornește de la 1.400 de euro pentru un metru pătrat. Oferte de apartamente pe Calea Dumbrăvii au apărut după ce dezvoltatorii imobiliari au început să demoleze casele de la stradă, pentru a le înlocui cu blocuri cu trei etaje și unul retras, după cum permite noul plan urbanistic general.

Șelimbăr: chiar și 1.000 de euro/mp

În Șelimbăr, pe strada Doamna Stanca (zona de blocuri dintre Kaufland și Dedeman) este în curs de execuție ansamblul celor de la Con Confort: 150 de apartamente, în blocuri cu parter, șase etaje și etaj retras. Oferta de aici cuprinde mai multe tipuri de apartamente de două sau trei camere, cu suprafețe care pornesc de la 39 sau 48 de mp utili, la care se mai adaugă balcoane de opt până la 14 mp. Prețurile pornesc de la 36.500 de euro pentru cele două camere sau de la 44.200 de euro, pentru apartamentele cu trei camere. Termenul de finalizare a apartamentelor este sfârșitul anului viitor. ”Am început de o lună rezervarea apartamentelor și avem deja astfel de locuințe rezervate”, arată reprezentanții proiectului imobiliar.

Tot în Șelimbăr, dar în zona străzii Pictor Brana, Primera Residence propune locuințe din gama premium în ceea ce privește izolarea termică (izolare cu vată bazaltică, tâmplărie premium etc.). Pentru un apartament cu două camere, suprafață de 55 de mp și cu un loc de parcare inclus, prețul cerut este de 55.000 de euro.

Cele mai mici prețuri rămân pe Calea Cisnădiei

Happy City este numele dat unui proiect imobiliar din zona Căii Cisnădiei, care prevede atât ridicarea de case înșiruite, cât și de blocuri de locuințe. În cazul caselor, prețurile pornesc de la aproximativ 89.000 de euro, cu tot cu TVA, pentru o casă de 150 de mp, cu o curte a cărei suprafață variază între 85 și 300 de mp.
Pentru apartamente, prețurile pornesc de la 38.900 de euro pentru un metru pătrat, cu TVA inclus, bani pentru care este oferit un apartament cu două camere și o suprafață de 50 de mp. Apartamentele cu trei camere și o suprafață de 90 de mp se vând cu 72.000 de euro. Prețurile includ și un loc de parcare.

Tot pe Calea Cisnădiei, dar într-o zonă mult mai apropiată de Sibiu (la 100 de metri de benzinărie, după cum este explicația dată de reprezentanții investiției) un apartament cu două camere și 44 de metri pătrați util are un preț care pornește de la 32.000 de euro. Apartamentele sunt în blocuri cu trei niveluri și cu loc de parcare aferent. „S-au vândut deja destul de multe, avem deja liste de așteptare întocmite, dar proiectul se va extinde în continuare“, arată reprezentanții ansamblului Hermann Residence.
Neoficial, reprezentanții proiectelor imobiliare de pe Calea Cisnădiei recunosc faptul că în discuțiile cu potențialii clienți abordează și problema traficului, care la orele de vârf transformă zona în cea mai aglomerată din împrejurimile Sibiului. Potențialii clienți, însă, sunt convinși să treacă, deocamdată, peste aceste inconvenient cu două argumente: pot alege să vină în Sibiu ocolind pe traseul Cisnădie – DN1 – Șelimbăr. „Sau mai trebuie să se gândească la faptul că își cumpără o casă pentru toată viața. Iar căile de comunicare cu Sibiul și Șelimbărul tot se vor înmulți o dată”, mai arată reprezentanții unui dezvoltator imobiliar din Cartierul Arhitecților.

Majoritatea dezvoltatorilor prezenți la TIS2017 vorbesc despre faptul că piața imobiliară din Sibiu este una în care oferta de locuințe, chiar și ”de pe hârtie” este mult mai mică decât cererea.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

42 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   scepticul

   Prin anii 1985-1986 se zvonise ca Ceausescu vrea sa demoleze casele cochete si ingrijite de pe Calea Dumbravii si sa construiasca in locul lor blocuri. N-a facut-o, nu se stie din ce motive. Uite, ce n-a reusit carmaciul aiu reusit neocomunistii si rechinii de azi… nu mai ziceti nimic de comunism, cei de acum sunt de 10 ori mai rai … Macar aia nu erau asa de lacomi…

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

     sibianul realist

     .Ma-ndoiesc ca erau case conspirative asa la vedere… Si-apoi dupa o vreme conspiratorii se muta in alta locatie… Asa ca explicatia asta nu prea tine…

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Calin

  Dezvoltatorii sunt de parere…PAI CE DRACU SA ZICA?? e logic ca sunt mana in mana pentru si la ..mai mare..Ca doar nu o sa zica altceva. Mafie mai mare nu am vazut ca in zona de imobiliare. Preturi de la o agentie la alta mai mari si cu 20%, doar doar dau de un prost..si mai am si alte argumente. O mizerie. Habar nu au nici ei ce vand, dar nici nu se obosesc..daca au cu cine sa faca bani. Nu au habar de istoricul cladirilor vandute, nu au o garantie, nu au specialisti in constructii, ei stiu numai de acte de intabulare. 80% din agentii vand fara sa stie ce vand: NU AU un rezitentist, nu au habar de structura casei, nu stiu de anexele facute pe neveu…e jale cu acordul autoritatilor.Adaca tot vinzi la sume de sute de mii de euro, tu ca agentie, ce atributii/raspunderi ai..in afara de a scoate un banal CF>?? Mi-e greata..Am studiat piata de 3 ani de zile si..fereasca..de ce specimene asa zis…agenti imobiliari fac oferte. Si toti vor 2-3% comision:))

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   @care, cum

   nu erau fortarete, dar nici niste case pe care le admira toata lumea si se uita cu jind la ele… Si-apoi nu eu am lansat ideea cu casele conspirative… am spus doar ca nu prea sta in picioare explicatia asta… o fi avut Ceausescu alt motiv, ca n-a fost prost degeaba.. .La urma urmei a condus tarisoara noSTRA 24 sw ani…

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Goe

  Stateam si ma gandeam: chiar daca un om ar trai in medie 160 de ani costul unei locuinte ar putea fi achitat probabil cam in 80 ca doar de cele mai multe ori prima casa e si ultima pentru cei mai multi.

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Vax

  Ha-ha-ha!!!
  Intr-un articol despre un targ organizat de Aldea, primul proiect mentionat este City Residence, dezvoltat de ….Aldea!!!:))
  Preturi de la 1000 euro/mp pentru apartamente in Lazaret.Bune si frumoase , dar sa vedem cine vi le cumpara…
  Se vede de la o posta disperarea organizatorilor , targul e un mare fiasco, plin de plimbareti fara un van in buzunar, de o calitate foarte slaba, nu este niciun expozant serios, doar speculanti.

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Gyuntar dela Ooy

  Bah “dezvoltatorilor” ce vretz voi sa vindetz aicii, in Mongolia sa numiesc Yurte shi statu’ mongol organizează in iele tabere de supraviețzuire pentru tinerii ce vor sa cunoască modul de viatza al stramoshilor!…

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  jean

  maghernite, locuinte sociale noi pt fraieri! Luati de-aci … incet incet intrecem bucurestiul! Hai ca se poate in jegul asta de sibiu, se poate sa-i depasim pe toti la preturi!

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  loredana

  Orice alta agentie sa alegeti oameni buni,dar NU ALEGETI sa colaborati cu agentia OGLAN IMOBILIARE-MAI ALES CU IONEL un mare tepar ,care stiti ce face va prezinta un imobil,dati avans la proprietar si apoi pune din nou aceeasi locuinta la vanzare pentru care ati facut acte si ati dat avans la notar.GRIJA MARE:NU OGLAN IMOBILIARE SI NU NOTAR BUCSA.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Ionel Oglan

    Asa este, Oglan (in Turcia se citeste Olan) este nume turcesc si inseamna baiat, sau baiatul lui tata. Dar confirm ca sunt roman 100%. Totusi cred ca un stra-stra-strabunic a fot turc. :))) O zi cu bucurii sa ai 😉

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Oglan Ionel

   Sunt Ionel Oglan – OGLAN IMOBILIARE si vreau sa precizati concret cum v-am “tepuit” eu ca si agent imobiliar. Mi-ati platit vreun leu mie? Ati semnat contract de vanzare-cumparare pentru ceva si nu ati primit proprietatea respectiva? Aveti curaj sa facem totul oficial cu date de contact pentru aceste acuzatii nefondate? Sau scrieti aceste acuze mincinoase din dorinta de a face rau? D-na Ramona…astept raspuns din partea dvs. Cred ca si urmaritorii acestor postari, unii dorminici de cancan, astepta detalii. Stiti bine realitatea…

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Mariea Anca

   Buna ziua. Imi pare foarte rau daca a-ti avut o experienta neplacuta cu Oglan Imobiliare, dar tin sa va contrazic deoarece eu mi-am cumparat apartamentul prin intermediul lor si pot spune ca profesionalismul este punctul lor forte pe piata imobiliara. Toata echipa este foarte bine formata si oamenii astea chiar stiu ce vand si cum sa vanda, si te ajuta cu informatii aditionale. La un moment dat ajungi sa ii privesti ca pe niste prieteni si nu colaboratori. Bravo Oglan Imobiliare pentru ajutor si pt profesionalism.

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Duh Imobiliar

  Dezvoltatorule imobiliar, fa blocuri cat mai inghesuite! Spatiu verde nu-i nevoie sa lasi pentru ca neo-sibianul cumpara orice! Isi ia credit pe 30 de ani pentru apartament, dar nu stie unde va parca masina peste 2 ani cand se muta toti locatarii in blocul lui. Trebuie sa-i zici ca sigur gaseste loc de parcare ca pun botul usor. Tu fa blocul… regula cu 1.5 locuri de parcare/apartament e pentru fraieri! Chiar daca nu-ti reuseste partea estetica, da-l cu lavabila alba… mor neo-sibienii dupa vopseaua alba proaspata.

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  loredana

  Propun celor de la protectia consumatorului si ANAF sa faca o vizita celor de la agentia OGLAN IMOBILIARE si la cabinetul notarului BUCSA,care face numai magarii.sa infunde puscaria

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  loredana

  Nu conteaza de ce etnie este numele OGLAN,important este – sa nu va faceti mari sperante intr-o foarte buna colaborare cu ei.ceea ce va prezinta este una si finalul cu totul si cu totul altul.Eu am lucrat cu ei si de aceea transmit mai departe,MARE GRIJA VIITORI CUMPARATORI.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Ionel Oglan

    D-na “Loredana” (in realitate Ramona T.) este proprietara casei respective. Era pe punctul de a nu mai putea cumpara din cauza neintelegerilor aparute intre ea si vanzator. Eu nu doar ca am ajutat-o sa cumpere, ci am incercat sa aplanez si conflictul aparut. Tot eu am anuntat-o care este intentia vanzatorului si am militat in favoarea ei. Eu chiar nu inteleg frustrarea ei.
    Care este vina agentului pt ca ei nu se intelegeau?
    Care este vina agentului pt ca vanzatorul dorea sa-i restituie dublul arvunei si sa vanda casa altei persoane?
    Exista o vorba adevarata: Pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti. :(

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Ionel Oglan

   Oglan Ionel sunt. Socant este ca “Loredana” care in realitate se numeste Ramona, locuieste in casa vanduta de Oglan Imobiliare. Si locuieste in acea casa datorita faptului ca Ionel de la Oglan Imobiliare a sunat-o pe “Loredana” la ora 22.00 si i-a spus ca proprietarul doreste sa vanda altcuiva casa pentru ca nu se intelege cu “Loredana” ca sunt foarte dificili cumparatorii si sa promovez casa la vanzare. Altfel Ionel (subsemnatul) putea vinde casa altui cumparator pe care il avea in momentul respectiv, dar a preferat sa intermedieze pe langa vanzare si aplanarea conflictelor…dovada ca este proprietar pe acea casa. Sunt socat…asta da RECUNOSTINTA. Daca cineva spune ca l-am tepuit sunt dispus sa stau fata-n fata cu el. O zi cu bucurii sa aveti…inclusiv “Loredana”.

 15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Bianca

  Eu am cumparat prin Oglan imobiliare si am fost extrem de multumita, oamenii au fost profi si sinceri cu mine. Am gasit ce cautam rapid si la un pret rezobabil. Mi-am fost de un real ajutor.

 16. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ionel Oglan

  Oglan Ionel sunt. Socant este ca “Loredana” care in realitate se numeste Ramona, locuieste in casa vanduta de Oglan Imobiliare. Si locuieste in acea casa datorita faptului ca Ionel de la Oglan Imobiliare a sunat-o pe “Loredana” la ora 22.00 si i-a spus ca proprietarul doreste sa vanda altcuiva casa pentru ca nu se intelege cu “Loredana” ca sunt foarte dificili cumparatorii si sa promovez casa la vanzare. Altfel Ionel (subsemnatul) putea vinde casa altui cumparator pe care il avea in momentul respectiv, dar a preferat sa intermedieze pe langa vanzare si aplanarea conflictelor…dovada ca este proprietar pe acea casa. Sunt socat…asta da RECUNOSTINTA. Daca cineva spune ca l-am tepuit sunt dispus sa stau fata-n fata cu el. O zi cu bucurii sa aveti…inclusiv “Loredana”.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Oglan Ionel

    Nu va pot spune cum am aflat, dar va confirm ca azi am discutat la telefon cu dansa. A recunoscut si a promis ca va repara lucrurile pt ca altfel voi apela la un avocat. Interesant este ca dansa a cumparat casa cam acum 1 an, daca nu ma insel…si doar acum face valva. Mie nu mi-a zis nimic pana azi. Vanzatorul m-a rugat sa pun casa din nou la vanzare pt ca nu se intelegea cu ea si ii da dublu arvunei inapoi. Dar inainte de a pune casa la vanzare, am sunat-o si i-am zis ce sa faca. Plus ca eu l-am rugat pe vanzator sa nu vanda la altcineva. Dovada ca azi este proprietar pe casa respectiva.

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

     Ionel Bulan/ Baiatul lui mta

     Ce aere de securist ai , agentul lui peste, “nu va pot spune cum am aflat” , vei fi agentul 007 si nu stim noi…
     Prost e cine-si face de lucru cu agentiile, niste desculti si niste flamanzi care habar n-au de nimic, dezvoltatorii seriosi au oamenii lor angajati pe vanzari si nu colaboreaza cu specimene ca voi.
     Ia verifica , agentule cu spume, sunt tot Ramona???
     Deja tremur!!!

 17. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 18. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  a-e

  Costul pe metru patrat al unui apartament nou este de cca 450 – 600 euro FINISAT. 600 euro pentru cei excesiv de pretentiosi. Preturile solicitate de vanzatori sunt nejustificat de mari. Unii sunt smecheri, altii sunt fraieri.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   M_ _e

   Daca costul/ mp este intre 450-600 euro, nu e normal sa ceara 600-900 euro ??
   Sau vrei sa iti vanda sub pretul de cost sau fara profit doar pt ca tu esti somer si neadaptat??
   Inca unul cateva sarit gardul din gradina lui Dumnezeu….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact