X
Urs-brun-Ursus-arctos-3-760x400

Mai mulți urși observați la marginea Sibiului. Autoritățile au fost alertate

În ultima vreme tot mai mulți urși au fost observați la marginea Sibiului și primul gând au tuturor este să nu se repete povestea cu ursul împușcat după ce a fost hăituit prin oraș. Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu a înregistrat zeci de cazuri în care oamenii au intrat în contact cu urșii sau au existat pagube. În 2017 s-a cerut, în mai multe rânduri, aprobare de la București pentru a fi împușcate exemplare de urs cu potențial periculos.

În weekend-ul trecut, în timpul unei partide de vânătoare privată desfășurată în zona Pădurea Dumbrava-Rășinari, participanții au putut observa nu mai puțin de nouă urși. La câțiva kilometri de oraș. Printre exemplarele observate se numără și două femele însoțite de pui, o întâlnire cu acestea fiind foarte periculoasă pentru om.

Vânătorii care au văzut animalele spun că niciodată nu li s-a întâmplat să ia contact cu atât de mulți urși într-o singură partidă. Temându-se de potențialul pericol, aceștia au depus în cursul zilei de luni o sesizare la Consiliul Județean.

Faptul că în ultima vreme există un număr mare de animale sălbatice la marginea Sibiului este confirmat și de primarul comunei Rășinari. Acesta spune că în zona dintre comuna pe care o conduce și municipiul Sibiu au fost observați foarte mulți porci mistreți, dar și urși.

”Și noi avem fond de vânătoare, dar el este spre Rășinari, nu spre Sibiu. În zona Pădurii Dumbrava am văzut și am fost informat că există mulți mistreți. I-am văzut și eu trecând drumul care vine de la Sibiu spre Rășinari. De mistreți am avut și reclamații de pagube pe culturile oamenilor, în Luncă și zona Căliniș, în special. Reclamații am avut și legate de apariția urșilor, însă în sat la noi. Acum, eu nu știu dacă e același animal văzut și înspre Sibiu, sau e altul. Nu pot să știu. Am avut multe reclamații că au ajuns în grădinile oamenilor, inclusiv recent”, a declarat Bucur Bogdan, primarul din Rășinari.

Administratorul fondului de vânătoare de la Rășinari este Ocolul Silvic Rășinari iar reprezentanții acestuia spun că în ultima goană, desfășurată recent, au văzut o ursoaică cu trei pui în timpul unei vânători la mistreți.

Procedural, în momentul în care cetățenii observă urși prea aproape de localitate, fac sesizare la reprezentanții Ocolului Silvic și aceștia organizează o goană pentru a speria animalul și a-l îndepărta de populație. Anul acesta au avut loc mai multe astfel de acțiuni.

Reprezentanții Consiliului Județean Sibiu au confirmat pentru Turnul Sfatului că în cursul zilei de luni au primit o sesizare cu privire la apariția mai multor urși, însă până miercuri după-masă nu se luase decizia implementării unor măsuri concrete sau sesizarea altor instituții abilitate.

Directorul Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu, Stelian Naicu, spune că în ultimele săptămâni instituția a primit o serie de sesizări legate de urși, însă din mai multe zone ale județului. Spre exemplu, săptămâna trecută, localnicii din satul Tălmăcel au găsit într-o dimineață un urs dormind într-un element de construcție a fântânilor. Oamenii chiar au apucat să fotografieze ursul înainte de a-l speria și alunga.

În momentul în care Agenția pentru Protecția Mediului primește o sesizare legată de apariția unor urși, se întrunește o comisie din care fac parte reprezentanți ai primăriei, persoana păgubită sau martorul, reprezentanți ai Agenției de Mediu, ai Direcției Agricole și ai Gărzii Forestiere. Aceștia evaluează dovezile, pagubele, declarațiile oamenilor și formulează un punct de vede pe care îl înaintează gestionarului fondului de vânătoare, care în baza acestei rezoluții poate solicita de la București derogare pentru împușcare.

Stelian Naicu a declarat că anul acesta au existat mai multe astfel de solicitări. Comisia s-a întrunit, până la sfârșitul lunii septembrie 2017, de șapte ori, de fiecare dată luând în discuție mai multe plângeri.

Sursa foto

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

20 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  mai civilizati

  Mai multi vanatori au sesizat ca sunt multi ursi pe langa Sibiu….Oare ce nu suna in regula in acest enunt? Daca autoritatile au fost alertate, sa fac bine sa patruleze ptr. paza cetatenilor si sa nu fie incidente cu pui de ursi patrunsi in oras…..

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  zzz

  singura solutie o reprezinta reimpaduririle de urgenta (alo, Holzindustrie Schweighofer?!)
  animale ajung aici, atat de aproape de zonele locuite, pt ca habitatul lor este restrans, degradat, distrus

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  un sibian anti vanatori

  In loc sa puneti IAR mana pe arme ca niste primate speriate … mai bine stati voi toti la o masa si scoateti enduro si ATV-uri din paduri si opriti si exploatarile forestiere !
  Astfel ursul, care principial nu are nici o treba cu omul o sa ramana in padurea LUI, pt ca e destul de destept sa stea departe de oameni.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Un simplu om

   Da clar, sa scoatem si drumurile de printre copaci si oamenii care merg pe munti cu rucsacu, sa mearga cu sosoni de puf, sa nu sperie fauna. Sa stea toata lumea-n casa la meci, sa bea bere si sa sparga semnite, sau mai bine, sa se apuce toata lumea de droguri. Sau sa ucidem toate animalele ca asa nu se vor mai apropria de oras speriate de zgomotul motorului cu combustie interna. Animalele sunt stresate de oamenii cu motorete si de aia se suie pe case. Animalele nu se apropie de oras ca nu gasesc mancare din motive cauzate de stramosii lui homo sapiens, ci din cauza fenomenului si rasei enduro. Sunt foarte sigur ca proprietarii de vile din paduri sunt mult mai deranjati de fenomenul enduro decat ursii. Iar vanatorii mor de plictiseala ca nu mai prea impusca nimic, ca nu mai prea au ce, decat niste amarati flamanzi, dar cu un pretext bun.

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Mihai

  Ar trebui rariti (a se citi impuscati)… Un singur urs are nevoie de un teritoriu de vanatoare foarte mare. 9 ursi…. sunt evident MULT prea MULTI….

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Raspandache

  Deci… alertă că vânătorii p..ii au văzut urși în pădure, în timpul unei partide de vânătoare?! Dar ce vroiau să vadă, fofoloance? Plm, ăia caută motive să poată împușca la liber urși, sunt amatori de trofee interzise. Ce e asa anormal că sunt urși în pădure, încât să devină știre la Turnul Sfatului? Cât mai luarăți și de la ăștia jurnaliștii lu’ pește prăjit?

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ursul

  Asta e doar un alt articol platit (precum apar periodic in Tribuna) de ******** de vanatori, niste barbari care treziti in sec 21 (avand mentalitati de ev mediu) sunt acum ofuscati ca nu mai pot vana ursi, ca au nevoie de derogari.
  Si astfel inventeaza tot felul de povesti vanatoresti cum ca ne invadeaza ursii. Wake up!
  Puneti armele in cui, obisnuiti-va cu ideea, lasati animalele in pace si haideti si voi in sec 21.

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Manea

  Astia care nu sunteti vanatori, ati vazut vreodata ursi in padurea dumbrava? Eu am tot trecut pe acolo si am vazut doar oi si caini.
  Oare cei de la partida de vanatoare privata nu cauta doar motiv sa impuste niste ursi?

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Radeti voi Radeti

  Nu am nimic cu ursii, dar autoritatile ar trebui sa mearga in teren sa cerceteze sa verifice…
  Pe la uzina de apa sau mai zarit ursi.

  Si eu merg des in zona dar si cand e inhatat careva atunci sa vedeti…

  Mai bine i-ar tranchiliza si sa fie trimisi catre Valcea,

  Tot se depopuleaza zona si vin oamenii catre Sibiu.

  Acolo nu au pe cine ataca :-)…

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Nemilosu

  Tăiați pădurile, futu-vă-n diuză. Apoi puneti vânătorii să impuște urșii.
  Legile pt. tăieri să le faca Schweighofer & Freunde, iar legile pt. vănătoare să le facă vânătorii.
  Să nu mai lăsați nimic din Valea Moașei și Valea Sibielului.

  Da-v-aș MUE (Marea Uniune Europeana) cu carabina la toți “responsabilii”

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  trei

  Pai vin baietii de la Politie (ca Militie nu pot spune din respect pt Militia lui Ceausescu) si ii impusca imediat, ii calca cu masina, gasesc ei o varianta adaptata vremurilor moderne!

  Si aia inca mai sunt in Politie ? Acei purtatori de uniforma inca sunt la butoanele politiei nationale! Asta-i tara !

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   ...

   pai nu mai pot cetatenii sa fure cinstit un lemn din padure ca, hopa ursul! adica au reusit sa imblanzeasca politisti, judecatori, primari (cel putin in saliste), cu padurarii-s frati la profit si tocmai cand treburile mergeau ca unse…ii deranjeaza ursii. ce tara dom’le!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact