Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
15°C

Ține Sibiul curat! Ce spun specialiștii despre reciclarea plasticului (P)

Ține Sibiul curat! Ce spun specialiștii despre reciclarea plasticului (P)

Problema deșeurilor de plastic este atât una de natură economică, dar mai ales una de mediu, atrag atenția specialiștii în domeniul reciclării deșeurilor. Problemele de mediu generate de plastic au efecte pe termen foarte lung, deoarece estimările arată că descompunerea plasticului poate dura sute și chiar mii de ani.

În România, la circa doi metri cubi de reziduuri menajere se găsesc în medie patru kilograme de resturi de polietilenă. O tonă de polietilenă recuperată duce la economisirea de circa opt tone de petrol. Iar dintr-o tonă de polietilenă reciclată se pot produce 6.000 de mp de folie polietilenă netransparentă sau 3.000 de saci pentru ambalaje, calculează specialiștii români în domeniul managementului deșeurilor. În Ghidul pentru colectarea selectivă a deșeurilor, editat de Agenția de protecție a mediului Sibiu, se arată că reciclarea plasticului duce la reducerea consumului de apă și reduce generarea de dioxid de carbon, fiecare tonă de plastic reciclat duce la economisirea unor cantități cuprinse între 700 și 800 de kg de petrol brut. De la 1 noiembrie 2016, în județul Sibiu a fost demarat proiectul colectării selective. Reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu, coordonatori ai acestui proiect, îndeamnă sibienii să respecte mediul înconjurător și să recicleze în mod corect deșeurile de plastic.

Se colectează selectiv (în pubela/recipientul de culoare galbenă): - recipientele din plastic pentru băuturi (PET) și cele ale produselor lactate. Recipientele produselor cosmetice și ale detergenților, caserole de plastic și polistiren, veselă de plastic, pungi de plastic necontaminate de resturi menajare; - recipiente din plastic pentru alimente: - ambalaje din plastic de tip folie; Sursa: Agenția de protecție a mediului Sibiu
Specialiștii Agenției arată că nu pot fi reciclate masele plastice folosite ca recipiente pentru uleiuri tehnice, precum și sticlele folosite la ambalarea sosurilor, uleiurilor etc. Totodată, recomandarea reprezentanților ADI Eco, dar și a specialiștilor, este aceea de a plia PET-urile înainte de a fi depuse în containere, pentru a salva spațiul de depozitare.

În cadrul proiectului de colectare selectivă implementat în Sibiu, la fel ca și în alte părți ale lumii, ambalajele de metal (cutiile de conserve, dozele de băuturi etc) se depun tot în containerul destinat deșeurilor din plastic.

Ce înseamnă reciclarea unei sticle de plastic? Din 10-15 PET-uri reciclate se poate confecționa un tricou; 25 de sticle de PET pot fi transformate în ”vătuiala” unei haine pentru iarnă; Din 50 de PET-uri se poate face un pulover; Reciclarea unei sticle de plastic duce la economisirea unei cantități de energie suficientă pentru asigurarea funcționării unui bec de 60 de W timp de șase ore. Sursa: Agenția de protecție a mediului Sibiu
Faptul că plasticul este extrem de dăunător mediului este recunoscut și de către autoritățile române. Tocmai din acest motiv, de la 1 iulie 2018 va fi interzis importul pungilor de plastic în țara noastră. Recomandarea ADI Eco Sibiu este ca, alături de colectarea selectivă a deșeurilor, să folosiți sacoșe de pânză sau biodegradabile.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus