Vineri,
19.04.2024
Partial Noros
Acum
2°C

Halucinanta birocrație. Sibiul a fost expropriat fără să știe și cu sume de 15 ori mai mici

Halucinanta birocrație. Sibiul a fost expropriat fără să știe și cu sume de 15 ori mai mici

Din cele mai bine de șapte hectare de teren cumpărate de Consiliul Județean Sibiu pentru a susține producția de biodiesel, o parte au fost expropriate de Compania de drumuri pentru modernizarea DN14, Sibiu – Mediaș - Sighișoara. Exproprierea a fost realizată acum mai bine de trei ani, dar autoritățile județene n-au fost anunțate. Iar pentru terenurile cumpărate cu 1,44 lei/mp în 2006 și care acum se vând cu 9,1 lei mp, autoritățile centrale au decis că plătesc 61 de bani pentru fiecare metru pătrat. Dincolo de această poveste stă o birocrație care l-ar fi făcut invidios și pe Kafka.

Cei 72.000 de mp de teren în discuție au fost cumpărați acum mai bine de zece ani de Consiliul Județean Sibiu de la mai mulți proprietari, cărora le-a plătit câte 1,44 lei pentru fiecare metru pătrat. Terenurile, împărțite în nouă parcele diferite, sunt situate pe teritoriul comunei Ațel și urmau a reprezenta aportul în natură al CJ Sibiu pentru constituirea firmei Biodiesel Transylvania SA, societate ce ar fi trebuit să producă din rapiță combustibili ecologici. Proiectul combustibililor produși ecologic nu s-a mai concretizat, dar terenurile au rămas, fiind intabulate pe numele județului Sibiu în vara lui 2007.

Dar de o parte din aceste terenuri a avut nevoie și Compania de administrare a infrastructurii rutiere (CNAIR, la acea vreme sub acronimul CNADNR), care semna, la începutul anului 2011, contractul de modernizare a DN14. Lucrările au demarat greu din cauza lipsei de finanțare, iar în cele din urmă cei de la Strabag s-au apucat de lucru pe banii lor, urmând să îi recupereze de la CNAIR ulterior. Lucrările au fost finalizate în 2014 (între timp au și ieșit din garanție), în primăvara cărui an în Monitorul Oficial al României – cel cu numărul 342/2014 – era publicată Hotărârea de Guvern care consfințea exproprierea a mai bine de 17 ha ocupate în urma modernizării drumului care leagă Sibiul de Sighișoara.

Birocrație de ani întregi

La șase ani de la demararea lucrărilor pentru modernizarea DN14 și la trei ani de la finalizarea acestora, autoritățile județului află că au fost expropriate. Vestea a venit după ce pe adresa instituției județene a venit încheierea de carte funciară care consfințea transferul dreptului de proprietate de teren din curtea județului Sibiu în cea a Statului Român. Exproprierea, după cum se arăta în încheierea de carte funciară, era realizată în baza Hotărârii de Guvern publicată în Monitorul Oficial, dar și în baza deciziei de expropriere a CNADNR (actuala CNAIR) emisă în august 2014.

Autoritățile județene au scris Companiei de drumuri, cerând explicații pentru modul în care au fost expropriați fără a fi notificați. ”Datele de identificare ale proprietarilor cuprinse în HG 359/2014, cât și în decizia de expropriere nr. 876/2014 nu erau cele corecte, întrucât persoanele fizice pe numele cărora au fost emise cele două acte și-au pierdut calitatea de proprietari în anul 2006, când au fost încheiate cele nouă contracte de vânzare-cumpărare cu CJ Sibiu. Se impune corectarea acestora, inclusiv prin emiterea unei hotărâri de guvern suplimentare”, au cerut sibienii în corespondența purtată cu CNAIR.

Corespondența a fost purtată pe parcursul a doi ani (2016 și 2017), autoritățile de la București răspunzând că datele au fost furnizate de Primăria Ațel. Și că, oricum, mai urmează câteva ședințe ale Comisiei pentru verificarea dreptului de proprietate sau a altui drept real. Care Comisie, în august anul acesta, a invitat reprezentanții CJ Sibiu să prezinte dovada dreptului de proprietate asupra terenurilor folosite pentru modernizarea DN14. ”La data întrunirii comisiei, reprezentantul Consiliului Județean Sibiu – domnul administrator public – a prezentat în original, spre vedere, cele nouă contracte de vânzare – cumpărare încheiate în 2006, prin care CJ Sibiu a dobândit dreptul de proprietate asupra celor nouă parcele situate în extravilanul localității Ațel, extrasele de carte funciară a celor nouă parcele, precum și hotărârea de CJ de atestare a imobilelor la domeniul privat al județului Sibiu”, se arată într-un raport al instituției județene. Însă prezentarea acestor acte n-a avut nici un efect, din moment ce cei de la Strabag – în calitate de reprezentanți ai CNAIR -, secondați de o echipă de avocați au arătat că lipsește o hârtie. Mai precis ”o hotărâre de consiliu județean cu privire la mandatarea unei persoane care să semneze procesul verbal al Comisiei pentru verificarea dreptului de proprietate sau a altui drept real”.

Birocrația se mută în instanța

Cum ședința pe tema exproprierilor pentru DN14 la care au fost invitați și reprezentanții CJ Sibiu a fost ultima, autoritățile județene au decis să nu mai adopte nicio hotărâre pentru împuternicirea vreunei persoane care să semneze procese-verbale. În schimb, au decis să adopte o hotărâre prin care să își exprime dezacordul referitor la sumele primite în compensare (0,61/lei pe mp). ”Potrivit ofertelor de vânzare având ca obiect terenuri extravilane aflate pe raza teritorială a județului Sibiu, regăsite pe site-urile unor agenții imobiliare din Sibiu, prețurile de vânzare se situează în jurul sumelor de 9,10 lei/mp”, se arată în raportul care însoțește hotărârea referitoare la exprimarea dezacordului.

Această hotărâre a fost adoptată în septembrie 2017. Următorul pas este cel al procedurii de contestare în instanță a hotărârii de stabilire a despăgubirilor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Albastru

Acum 6 ani

Ați văzut câți competenti pe metru pătrat? Doar nu era un metru de teren sa uite de el, niște Leneși, niște incompetenți , niște piloși si-au dat concursul la realizări mărețe in minus. Plecați tovarăși de la județ ați stat destul pe scaune si ați luat bani nemunciți.
Raspunde

...

Acum 6 ani

"Exproprierea a fost realizată acum mai bine de trei ani" - cine era prsedintele cj in acea perioada sa dea cu subsemnatul la dna
Raspunde

Logica elementară

Acum 6 ani

Cei de la Guvern au greșit când redactat hotărârea de expropriere, au corectat ulterior greșeala etc. Nu e chiar așa de halucinant când funcționarii ăia fac documente pentru sute de exproprieri odată. E halucinant ce s-a întâmplat pe plan local. Ești consiliu județean, mare instituție publică, ești proprietar de teren lângă DN14 și toată lumea din județ știe că CNADNR lucrează la DN14. Ar cam trebui să îți pui niște întrebări și să verifici situația propriilor terenuri, chiar dacă nu ai primit nicio notificare de la minister. Nu are legătură cu birocrația sau expertiza, e un simplu caz în care logica bunului simț ar fi trebuit aplicată de niște funcționari de la CJ.
Raspunde

GEO

Acum 6 ani

cine a eliberat autorizatia de constructive ? consiliul judetian.deci au stiut din start ca e un fals in proprietatea terenului necesar constructiei drumului. cine a semnat autorizatia si toti cei din portofoliul de semnaturi au partea lor de vina.
Raspunde

costica

Acum 6 ani

Succesul este rezultatul atitudinilor, iar atitudinile nu sunt altceva decât deprinderi de gândire. O asemenea deprindere nu este un instinct, ci o reacţie provocată prin repetare. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea ”Născut pentru succes”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: pacurarucostica1963@gmail com
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus