Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Reședința mitropoliților nu va mai fi monument istoric. O latură s-a fisurat în două

Reședința mitropoliților nu va mai fi monument istoric. O latură s-a fisurat în două

Procedura de clasare ca monument istoric a clădirii situată în Sibiu și cunoscută sub numele de Reședința mitropoliților nu a mai fost finalizată pentru că așa a decis un fost ministru al Culturii. Clădirea care a fost propusă a deveni monument istoric încă din 2010 are acum o latură fisurată în două, dar și o nouă clădire arhierească în imediata apropiere. Despre care clădire Ministerul Culturii spune că face verificări și care, potrivit informațiilor neoficiale, va deveni noua reședință a mitropoliților Ardealului.

Ridicată în anul 1900 pe un teren achiziționat încă de pe vremea fostului mitropolit Andrei Șaguna, clădirea în discuție se află în mijlocul unui parc de 10.000 de mp, situat în Sibiu, pe strada Transilvaniei, la nr. 38. Valoarea arhitecturală a clădirii folosită drept reședință a mitropoliților Ardealului a fost remarcată de specialiștii Direcției pentru Cultură Sibiu, care au propus în 2010 clasarea acesteia ca monument istoric de importanță națională. Propunerea primit aviz favorabil de la Comisia națională a monumentelor istorice reunită în ședința din 24 martie 2010, în ciuda opoziției reprezentanților Mitropoliei Ardealului, care au arătat că pentru reabilitarea acelei clădiri – mai ales dacă este clasată ca monument istoric – este nevoie de sume mult prea mari.

Ministrul ”și-a asumat”

Comisia națională a monumentelor istorice a dat aviz favorabil demarării procedurilor de clasare considerând că atât clădirea, cât și parcul în mijlocul căreia este ridicată Reședința mitropoliților întrunesc toate condițiile necesare unui astfel de demers. Potrivit legislației în vigoare, ca urmare a acestui aviz, reprezentanții Direcției pentru cultură Sibiu aveau la dispoziție un an calendaristic pentru a finaliza procedurile necesare.

Pe parcursul acestui an, relațiile între inspectorii Direcției și reprezentanții Mitropoliei s-au răcit, aceștia din urmă refuzând accesul în clădire pe motiv că aceasta este în pericol de a se prăbuși. Mai mult, ușa și geamurile de la parter au fost zidite, accesul în fosta reședință mitropolitană pentru realizarea de fotografii necesare procesului de clasare fiind imposibil.

resedinta mitropolitilor 4

Cu toate acestea, dosarul a fost finalizat, ultimul pas rămas fiind cel al publicării în Monitorul Oficial a ordinului de ministru prin care clădirea situată în Sibiu, pe strada Transilvaniei la nr. 38, este declarată monument istoric de categoria A (importanță națională). Ordinul de ministru nu a mai fost, însă, niciodată publicat în Monitorul oficial. „În anul 2015, procedura de clasare nu a fost finalizată prin asumare de către Ministrul Culturii”, se arată într-un răspuns solicitat de Turnul Sfatului și semnat de Ștefan Gamureac, director Direcției Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerului Culturii. Motivul acestei decizii nu a fost făcut public, iar fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, nu a putut fi contactat.

Decizia de clasare ca monument istoric a clădirii a fost atacată în contencios administrativ de către reprezentanții Arhiepiscopiei Sibiu, dar instanțele nu s-au pronunțat încă pe această speță. După cum arată și reprezentanții Ministerului, Legea privind protejarea monumentelor istorice prevede că, în cazul unui proces, până la pronunțarea unei hotărâri rămasă definitivă și irevocabilă, „asupra bunului imobil în cauză se aplică regimul juridic al monumentelor istorice“.

O nouă reședință

Încă de la demararea procedurilor de clasare, reprezentanții Mitropoliei nu s-au arătat mulțumiți de decizie. „Nu înțelegeți, acolo, la cinci metri de casă este un fund de vale și am inițiat o serie de studii de specialitate pentru a vedea care este starea de fapt. Acolo trebuie investiți foarte mulți bani”, declara mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, pentru Turnul Sfatului, în vara lui 2010.

Suma mare de bani invocată de mitropolit se datorează și unor intervenții realizate înainte de 1989, când clădirea a fost trecută în proprietatea statului în urma naționalizării. Din cauza instabilității unor ziduri, administrația locală de la acea vreme a decis să umple tot subsolul clădirii cu beton armat, în speranța că această soluție va stopa degradările. Betonarea subsolului nu a dat rezultatele dorite, iar acum consolidarea clădirii mai poate fi făcută doar prin îndepărtarea stratului imens de beton, operațiune considerată de reprezentanții Mitropoliei mult prea costisitoare raportat la rezultatele obținute.

„Reședința este în patrimoniul nostru și nu avem niciun interes să o demolăm. Dar acolo vom pune și o biserică”, mai anunța ÎPS Streza în 2010. Biserica nu a mai fost construită, dar, în schimb, a fost ridicată o nouă clădire de cu demisol, parter și mansardă și o amprentă la sol de 382 de mp. Clădirea este aproape finalizată la exterior și va folosi drept reședință a mitropolitului Ardealului, potrivit informațiilor obținute de Turnul Sfatului. Solicitați să comenteze destinația acestei clădiri, oficialii Mitropoliei nu au răspuns, deocamdată.

noua resedinta a mitropolitilor Noua clădire arhierească din parcul Reședinței mitropoliților

La obținerea autorizației de construire pentru noua clădire, reprezentanții Arhiepiscopiei Sibiului au declarat că valoarea inițială a investiției este de 389.035 de lei. Eliberarea acestei autorizații a fost scutită de taxe.

Ministerul spune că face verificări. Cam degeaba

Noul clădire ridicată cu scopul de a deveni casă pentru mitropoliți se află la câțiva metri de reședința în paragină și are la bază o autorizație de construire emisă de Primăria Sibiu în martie 2014. Terenul pe care a fost edificată construcția a fost dezmembrat din cei aproximativ 10.000 de mp ai parcului aferent vechii reședințe, operațiune considerată în afara legii de către reprezentanții Ministerului. „În anul 2016 și 2017, Direcția județeană pentru Cultură Sibiu ne-a transmis informații noi, din care a rezultat că terenul cu grădină propus spre clasare a fost dezmembrat, iar pe locul grădinii a fost construit un imobil nou. (…) În prezent, Direcția județeană pentru Cultură Sibiu identifică în ce condiții au fost realizate lucrări noi la imobilul în cauză“, se mai arată în răspunsul Ministerului Culturii.

Verificările amintite de Minister sunt tardive, din moment ce chiar Direcția pentru cultură Sibiu este cea care a dat aviz favorabil ridicării noii construcții în umbra Reședinței mitropoliților.

resedinta mitropolitilor 2

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

Ionica

Acum 6 ani

Acolo a fost Casa Pionierilor pe timpuri ... Pacat ca si-au batut joc de asa o cladire superba ! Iar cladirea noua are o arhitectura discutabila ... alaturarea cu o cladire istorica este urata . Sper sa nu mai construiasca in jur si alte imobile/blocuri . Ce s-ar intampla daca toate cladirile de patrimoniu ar fi lasate in paragina sa se distruga singure ?! Cineva trebuie sa raspunda !
Raspunde

cetatean

Acum 6 ani

cum sa distrugi un monument: dai tiglele jos, lasi oameni strazi inauntru sa dea foc sau sapi la fundatie sa crepe. apoi ne intrebam de ce nu avem turisti in oras, ce sa vada ? uite asa ne distrugem istoria orasului. pacat ca nu ia nimeni masuri, iar cei care trebuie sa ia masuri sunt implicati si ei, a x parte.
Raspunde

sasofilu

Acum 6 ani

cine are interes sa traga un bloc de 10 + 2 etaje acolo?
Raspunde

interesul

Acum 6 ani

Cine se tot opune clasificarii ca si monument istoric? iata cine....
Raspunde

alzara1918

Acum 6 ani

Ruşine .Ruşine .Ruşine . Unul din puţinele clădiri publice ridicate de români în Sibiul austro - ungar urmează să se prăbuşească la Centenarul Unirii . Asta da, trădare şi TOATE autorităţile(?) tac ,cu ochii la voturile mânuite de IPS Laurenţiu . #Rezist ?
Raspunde

///

Acum 6 ani

Astia n-au rusine!
Raspunde

Odin

Acum 6 ani

Dupa zeci de ani de neglijare in sfarsit cartelul bor isi vede visul cu ochii!
Raspunde

Dinu

Acum 6 ani

****n-au bani de renovat cladirea dar au bani de o biserica noua. Daca ar exista Dumnezeu v-ar trazni mafiotilor!
Raspunde

un crestin

Acum 6 ani

halal apreciere a muncii si valorilor inaintasilor din partea Mitropoliei. "bun" exemplu! Andrei Saguna se invarte in mormant probabil.
Raspunde

Sofian

Acum 6 ani

Nu se mai invarte nici acolo. E impartit in bucatele...bucatele...si saguna (tot de hotul de streza)
Raspunde

Bulibasha

Acum 6 ani

Am locuit intre 1962 si 1964 in ,la aceea vreme Casa Pionierilor.Care la acel timp era si sediul scolii de cantori.Intre 1971 si 1975 am fost inscris la cercul de ceramica,respectiv Cineclub.Cladirea impreuna cu parcul si cladirile anexe erau o oaza de liniste si creativitate la acea vreme.Apoi Casa Pionierilor a fost mutata la fosta scola 17 si in cladire a intrat cooperatia mestesugareasca.Iar dupa 89,popii au vazut oportunitatea in pozitia centrala a cladirii,si au hotarat sa o lase in paragina,pana se prabuseste de la sine si pot vinde pamantul pentru probabil dezvoltatori imobiliari.Nu le ajunge ca nu platesc impozite si incaseaza zi de zi bani la negru.Si politicienii sunt mana in mana cu popii.Asa se pot manipula masele de creduli.Romania de dupa 45 e o Romanie a coruptiei si nesimtirii.Si noi toti suntem responsabili de acest lucru.In 89 am ratat ocazia de a da Romaniei o cale democratica si am ales sa acceptam marsavia si coruptia.Poate generatiile viitoare vor fi in stare sa repare greselile pe care,noi cu totii le-am facut,din lene sau din interes propriu.Noi toti am acceptat si incurajat coruptia si marsavia.
Raspunde

dap

Acum 6 ani

un monument istoric nu poate fi inchiriat pe bani grei
Raspunde

profu

Acum 6 ani

BOR-ul trebuie obligat sa renoveze toate bisericile vechi conform planurilor originale. Nu sa construiasca alte cladiri. Sa plateasca impozite , sa taie chitante pe toate sumele incasate. Traiesc in huzur cu salarii de 14.000 lei, cu limuzine, haine scumpe, agentie de turism, spalatorie, hotel, televiziune, radio, sume imense alocate de la buget... Cate spitale se construiau din banii pentru minunata catedrala a neamului... Dar de, cine manipuleaza babele la vot?
Raspunde

Ionica

Acum 6 ani

Sa fie obligati sa aiba case de marcat ca orice alta companie ! Sau banii sa fie colectati doar in "cutia milei" .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Laryssa VL

Acum 6 ani

Sa o darame!!! Foarte bine ce face intaistatatorul nostru! Este o cladire construita de strainii necredinciosi sasi si unguri! Nu avem nevoie de asa ceva pe sfantul nostru pamant romanesc din mosi stramosi!
Raspunde

PaceFacatorul de la Varsovia

Acum 6 ani

Din pacate patrupezii lingatorii de moaste,cu drept de vot, sunt majoritari;covirsitor.Stiu asta si PSD-istii si PNL-ilstii asa ca nu va mai conumati inutil saliva.''Coliba'' ,mai devreme sau mai tirziu,o sa pice partial.Se va expertiza si se va recomanda calduros demolarea.Pochii,respectuosi maximal ai legilor mirene,vor duce la indeplinire recomandarea.Dixit!PS:Fain BCA!E de 30?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus