Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Studiu de piață: Anul trecut s-au construit de două ori mai multe locuințe în Șelimbăr și Cisnădie decât în Sibiu

Studiu de piață: Anul trecut s-au construit de două ori mai multe locuințe în Șelimbăr și Cisnădie decât în Sibiu

Un studiu de piață ce are la baza datele statistice ale INS arată că în 2016 în Sibiu s-au finalizat de două ori mai puține locuințe decât în Șelimbăr sau în Cisnădie. Situația se încadrează într-un fenomen național care arată că se construiește mult în zonele periferice ale marilor orașe.

Peste jumătate din locuinţele livrate anul trecut în cele mai mari şapte pieţe rezidenţiale locale (54%) au fost în proiecte amplasate în localităţile limitrofe marilor oraşe, potrivit unui raport întocmit de către compania de consultanţă imobiliară Coldwell Banker România pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică, cele mai disproporţionate raporturi fiind în Bucureşti, Timişoara şi Sibiu, unde numărul locuinţelor noi livrate în localităţile limitrofe este dublu faţă de cel al locuinţelor livrate în interiorul oraşelor.

Cele mai dezvoltate localităţi limitrofe marilor oraşe din punct al numărului de proiecte rezidenţiale finalizate şi în construcţie sunt Chiajna, Popeşti – Leordeni şi Bragadiru, în cazul Bucureştiului, Floreşti în cazul Cluj – Napocăi, Giroc şi Dumbrăviţa în cazul Timişoarei şi Şelimbăr şi Cisnădie în cazul Sibiului.

Din cele 27.273 de locuinţe finalizate anul trecut în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Sibiu şi Braşov, doar 12.417 (46%) sunt amplasate în interiorul oraşelor, iar 14.856 (54%) sunt în localităţile limitrofe.

Cele mai disproporţionate raporturi se întâlnesc în Bucureşti, Timişoara şi Sibiu, pieţe rezidenţiale unde numărul locuinţelor livrate în localităţile limitrofe este dublu comparativ cu cel al locuinţelor predate în interiorul oraşelor.

Studiul arată că discrepanţa dintre numărul de locuinţe finalizate în marile oraşe şi în localităţile limitrofe a fost vizibilă şi în perioada 2013 – 2015 şi se va menţine şi în acest an, deşi numărul de locuinţe livrate în interiorul oraşelor este în continuă creştere, în contextul dezvoltării segmentului middle – market.

”Dezvoltarea localtăţilor limitrofe marilor oraşe s-a petrecut firesc, ca urmare a cererii existente pe segmentul mass – market. Existenţa unor parcele mari de teren, la preţuri semnificativ mai reduse faţă de cele din interiorul oraşelor, a permis dezvoltatorilor să construiască locuinţe pretabile acestei cereri. Reverimentul economic din ultimii ani s-a concretizat şi în dezvoltarea segmentului middle – market, caracterizat prin amplasament în interiorul oraşelor şi de regulă suprafeţe mai mari comparativ cu cele ale locuinţelor vechi. Deşi unii dezvoltatori au construit adevărate mini-oraşe în localităţile limitrofe, probleme generale de infrastructură continuă să reprezinte principala provocare a dezvoltării limitrofe din România”, comentează Gabriel Voicu, director New Homes Division în cadrul Coldwell Banker România, citat de zf.ro.
O altă localitate care a cunoscut o dezvoltare semnificativă este Floreşti, în imediata apropiere de Cluj – Napoca. Astfel, în ultimii zece ani au fost finalizate peste 16.300 de locuinţe în Floreşti, comparativ cu 12.400 în Cluj – Napoca.

În Constanţa au fost finalizate anul trecut 1445 de locuinţe, cu puţin peste 100 comparativ cu numărul locuinţelor livrate în localităţile amplasate în imediata apropiere a oraşului, Năvodari fiind din acest punct de vedere cea mai dezvoltată localitate.

Şi în cazul Iaşiului, localităţile limitrofe au atras un număr similar de livrări cu cel din interiorul oraşului, cea mai dezvoltată localitate limitrofă fiind Miroslava, cu 960 de locuinţe finalizate în 2016, comparativ cu aproximativ 1500 în interiorul oraşului.

Braşovul este singurul oraş din cele mai mari şapte pieţe rezidenţiale din România unde numărul de locuinţe finalizate în oraş este net mai ridicat comparativ cu cel din localităţile limitrofe: aproximativ 1300 comparativ cu 163 în împrejurimi, Sînpetru fiind cea mai dezvoltată localitate limitrofă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Ionut Vl

Acum 6 ani

Ei sunt multumit cu ce miam luat aicea avand an vedere alte aspecte ale vieti la sibiu.am dat m-ai putin decat am luat pe pamantul din brezoi ahahaha. Dar altele sunt problemele care nu le vede nimeni anume ca de dimineata era decat gheata pe drum mia fost destul.de greu sa merg cu tractiune spate printre loganistii..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus