X
festival mancare romi

Romii și-au făcut propriul burger, „mai bun ca la americani”

Un nou festival marca Dorin Cioabă a apărut în centrul orașului – Festivalul Gastronomic al Rromilor – Ediția I a adus în Piața Mică o nouă invenție – mâncare Fast-Food în stil țigănesc.

Primul festival de mâncare al romilor din Sibiu a adus în Piața Mică tarabe cu mâncare cu specific țigănesc, dar nici corturile cu șosete, căciuli și haine tradiționale nu au lipsit din peisaj. Oamenii au avut de gustat de la tradiționalii mici și cârnați, până la preparate recent inventate, pe care regele autoproclamat al romilor le-a pregătit pentru sibieni.

festival mancare romi festival mancare romi

Romii au scos la vânzare mâncăruri felurite, al căror miros se simțea de la intrarea în zona festivalului – cârnați de casă, kaizer de casă afumat și tobă de casă „fără euri”. Așa a ajuns și un moldovean să mănânce mici în lipie.

„Nici nu știam de festival. Suntem în trecere prin Sibiu și am venit să vedem Podul Minciunilor. Am simțit miros de mâncare și am venit să vedem ce e. Bun, bun. Mâncăm mici în lipie. N-am mai văzut așa ceva până acum”, povestea turistul.

La capitolul îmbrăcăminte, ca la târg, tarabele au avut șosete flaușate, 4 perechi la 10 lei, șaluri din cașmir la 25 de lei și chiar diferite modele de ii, papuci de casă și căciuli pufoase.

festival mancare romi festival mancare romi

Fast-food romani

Timp de o jumătate de oră, la una din tarabele festivalului, familia Cioabă a pregătit mâncare fast-food. Mai exact, au gătit romburger (hamburger „reinterpretat”) și colarom (Coca Cola cu esență de rom), alături de o porție de colompirea (cartofi prăjiți cu un ingredient secret). Regele romilor însuși a pus mâna pe șorț și nu doar că a dat indicații, dar chiar a și gătit alături de familia lui. Ca să-i convingă pe oameni că fast-food-ul lui e mai bun decât orice au mâncat până acum, Cioabă le-a dat chiar pe gratis să guste din „delicii”.

„Am vrut să facem un alt fel de fast-food, cu ingrediente speciale romani. Am reinterpretat puțin așa burgerul. E mult mai bun decât cel normal. Burgerul nostru special conține rânză, carne de vită, carne de porc, ceapă, condimente, sare, piper. Avem și jamboane pentru un mega-romburger”, arată Mara Cioabă.

festival mancare romi

Rombugerul a fost vedetă printre vizitatorii de etnie rromă.

„E foarte bun romburgerul. Mâncarea noastră este întotdeauna mai bună decât cea din alte părți. Uite și ăsta (arată către burger-ul țigănesc) este mult mai gustos decât cel de la americani”, a spus o degustătoare de etnie rromă.

„Are alt gust, are ingrediente specifice comunității noastre”, a spus un altul.

Și pentru că mâncare fără muzică și dans nu există, festivalul gastronomic a avut și un eveniment puțin mai neobișnuit – invitații speciali ai lui Dorin Cioabă au fost poftiți la Muzeul Național Brukenthal, în curtea interioară, unde romii au avut concert.

Evenimentul gastronomic se mută de sâmbătă la Curmătură. Aici vor începe căutările pentru cel mai bun bucătar, în cadrul unei competiții, de asemenea „reinterpretată” – Romi la cuțite. Dorin Cioabă îl va alege pe concurentul care va găti cel mai aproape de gusturile „regale”, acesta fiind mai apoi desemnat bucătarul său oficial.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

6 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  rucsandrescu

  Acum chiar se intoarce Brukenthal in mormant:un rege al muzeelor si unul al romburgerilor topaie în curtea lui privata .Somn usor istorie adevarat, totul e bufonarie.

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Time

  Nu se gaseste vreun extremist musulman pentru ciorile astea imputite si criminale? Aveti criminalitatea, cersitul, oportunismul, plimbatul in sange bah !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact