X
20171102_135947_1509906406679

Desfătare culinară în lacul de arome al legendarei Piețe Cibin

Nimic nu hrănește mai substanțial orgoliul decât scufundarea socială în bazinul mediocrității oferit de punctul de întâlnire a tuturor claselor sociale, spațiul unic de unde-și trag seva vieții o diversitate de statute, de la înalți avocați și doctori până la pătura formată din femei de serviciu și muncitori. Un exemplu fără echivoc în ilustrarea acestui peisaj bonom de toamnă în oferă, fără tăgadă, cea mai amplă și dezvoltată piață agro-alimentară din Sibiu, sugestiv denumită ”Cibin”.

Nevoia de satisfacere a foamei generată de cunoașterea artei culinară găsește aici suficiente motive de sațietate, pentru că tot ce poate oferi mai bun sfântul pământ străbun ardelenesc se reunește într-o panoplie de culori, mirosuri și arome care concentrează esența bucătăriei locale. Pașii sorții inavuabile ne-au purtat seceta de cunoaștere culinară spre restaurantul poziționat fatidic, în latura sudică. Aici, maestrul bucătar își etalează iscusința după aceleași standarde pe care le aveau înaintașii lui, cei care au inventat și dus pe noi culmi tradiția autentică rurală: șnițel uscat prăjit în ulei ars cu cartofi prăjiți arși – pour les connaisseurs, specialități vest-europene, precum virșli fierți, ori chiar exotice de-a dreptul, cum sunt ”cremwurstii fierți”. Nu lipsește de pe masa vulgului fasolea fiartă și lăsată la învechit în farfurii din plastic autentic.

O aventură nesăbuită în mijlocul clasei de mijloc nu putea eluda coloana vertebrală a bucătăriei autentico-tradiționalo-ardeleano-balcano-româno-cibiniană: micul cu cartofi prăjiți.

Chef a avut amabilitatea de a face o scurtă demonstrație de talent adăugând cărnii de origini necunoscute tradiționalele arome de mâini murdare, asezonate cu selecții de bacterii cultivate pe bancnotele de un leu și tastele soioase ale casei de marcat. O desfătare! Alături de polița de tablă încinsă unde micii căpătau la exterior o crustă de carbon, păstrând în același timp la interior sucurile oferite de carnea crudă, trona recipientul plin cu ulei ars în care se scaldă bucățile de gheață ce cuprind la interior barabulele, această mană ce a dat viață bunicilor bunicilor noștri.

Spiritul jucăuș, juvenil și extrem de imaginativ al chef-ului nu cunoaște limite umane. Prezentarea preparatului a inclus atât clasica – O, clasicii nu mor niciodată! – farfurie din carton, însă și moderna, originala i-am putea spune, alăturare a bețigașelor din plastic. Rolul lor este de face diferența între spiritul rustic care încă-i mai domină pe unii dintre membrii societății noastre, și spiritul urban, elevat. Măiestria chef-ului a stat însă în detalii. A lăsat totuși la latitudinea clientului posibilitatea de a decide ultimele tușe ale platoului: maioneză ori ketchup? Divin!

20171102_135951_1509906406523

Orgasm social, desfătare a trupului și imersiune în spiritul popular autentic al Sibiului, așa ar putea fi descrisă experiența. Totul îmbogățit de mese murdare sparte, bănci rupte și afișe strident colorate.

Sau, altfel spus, la un an și două luni de momentul în care Sibiul va fi Regiune Gastronomică Europeană, în cea mai mare piață din orașul bunelor maniere, locul unde sosesc cele mai multe produse locale și tradiționale, locul de unde mii de oameni cumpără în fiecare zi, cel mai bun lucru pe care îl poți mânca sunt mici murdari și cartofi înghețați prăjiți în ulei ars. Keep it classy, Sibiu!

 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

14 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Client

  Bai autor anonim de articol de ***,sa stii ca acolo se mananca printre cei mai buni mici ,esti pe nicaieri fomist al TS !
  Vai de viata ta anosta!

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Grup de turisti

  Clientule…mai taie din ele. Ati ajuns sa laudati si spelunca asta? Mars ma!!! Cei mai buni mici? Poate cei mai buni mici microbi!!!

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Mitica

  Ce s-a întâmplat? Nu s-a mai găsit nici un fraier sa-ti plătească pentru articolele tale de rahat si nu mai ai “subiecte”? “Marele critic” culinar a lăsat fițele si s-a coborât in piață printre prostime. Grele vremuri am ajuns dom’le…

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  e-manuela

  Buna! Nenea, nu uitați de ketchup! Ketchup-ul, cu muștar sunt folosite impreuna la prepararea “peltelei” …Atat de dragi romanilor, si care abundă in căpățânile acestora…

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  MC.D

  ..cei mai buni mici sunt acasa…restul e mizerie…cumva trebuie sa plateasca si nenorocitii aia chiriile catre SC Piete, egal ce vand…asta nu inseamna ca noi trebuie sa alegem serviciile de proasta calitate, care din pacate, in ultimii ani cam abunda in urbea noastra…

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ...

  asta cand nu mananca gratis scrie de rau. cand ii da cineva sa manance fara sa plateasca si un kkt e sublim. chestia aia cu am platit atat pe ceva, atat pe altceva nu cred ca-i reala. alea sunt preturile, doar ca el zica ca a platit, nu ca atata costa.

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Nea' horsthi

  Ce dobitoc/dobitoaca autorul asa zisei recenzii culinare!
  Pai ce-ai vrea sa gasesti intr-un fast-food mic in piata Cibin? muschi sibian umplut,fructe de mare?:)))
  Subscriu la @… ,cand nu mananca gratis undeva asa zisul critic culinar improasca cu laturi gratuit…bleah…

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   ...

   autorul e penibil. in alt articol a scris asta:
   “Semnificativ ar fi, însă, că după ce am ușuit cu palma musca ce se tot încăpățâna să se așeze pe pânza ce acoperea coșul cu pâine, aveam să descopăr în acesta trei felii cam uscate, peste care trona o bucată cam cât jumătate de palmă, ronțăită pe toate părțile. Aș fi vrut să dojenesc un pic neatenția, dar ospătarii cam alergau pe lângă mine așa că am dat la o parte pâinea ronțăită și am folosit o felie ce părea întreagă.”

   cum naiba sa-ti aduca aia resturile de paine de la alta masa si tu sa le mananci? si de fata cu “progenitura”…. trist …. si se vrea critic culinar…..

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Cronică de restaurant
 • Contact