Nimic nu hrănește mai substanțial orgoliul decât scufundarea socială în bazinul mediocrității oferit de punctul de întâlnire a tuturor claselor sociale, spațiul unic de unde-și trag seva vieții o diversitate de statute, de la înalți avocați și doctori până la pătura formată din femei de serviciu și muncitori. Un exemplu fără echivoc în ilustrarea acestui peisaj bonom de toamnă în oferă, fără tăgadă, cea mai amplă și dezvoltată piață agro-alimentară din Sibiu, sugestiv denumită ”Cibin”.
Nevoia de satisfacere a foamei generată de cunoașterea artei culinară găsește aici suficiente motive de sațietate, pentru că tot ce poate oferi mai bun sfântul pământ străbun ardelenesc se reunește într-o panoplie de culori, mirosuri și arome care concentrează esența bucătăriei locale. Pașii sorții inavuabile ne-au purtat seceta de cunoaștere culinară spre restaurantul poziționat fatidic, în latura sudică. Aici, maestrul bucătar își etalează iscusința după aceleași standarde pe care le aveau înaintașii lui, cei care au inventat și dus pe noi culmi tradiția autentică rurală: șnițel uscat prăjit în ulei ars cu cartofi prăjiți arși – pour les connaisseurs, specialități vest-europene, precum virșli fierți, ori chiar exotice de-a dreptul, cum sunt ”cremwurstii fierți”. Nu lipsește de pe masa vulgului fasolea fiartă și lăsată la învechit în farfurii din plastic autentic.
O aventură nesăbuită în mijlocul clasei de mijloc nu putea eluda coloana vertebrală a bucătăriei autentico-tradiționalo-ardeleano-balcano-româno-cibiniană: micul cu cartofi prăjiți.
Chef a avut amabilitatea de a face o scurtă demonstrație de talent adăugând cărnii de origini necunoscute tradiționalele arome de mâini murdare, asezonate cu selecții de bacterii cultivate pe bancnotele de un leu și tastele soioase ale casei de marcat. O desfătare! Alături de polița de tablă încinsă unde micii căpătau la exterior o crustă de carbon, păstrând în același timp la interior sucurile oferite de carnea crudă, trona recipientul plin cu ulei ars în care se scaldă bucățile de gheață ce cuprind la interior barabulele, această mană ce a dat viață bunicilor bunicilor noștri.Spiritul jucăuș, juvenil și extrem de imaginativ al chef-ului nu cunoaște limite umane. Prezentarea preparatului a inclus atât clasica – O, clasicii nu mor niciodată! – farfurie din carton, însă și moderna, originala i-am putea spune, alăturare a bețigașelor din plastic. Rolul lor este de face diferența între spiritul rustic care încă-i mai domină pe unii dintre membrii societății noastre, și spiritul urban, elevat. Măiestria chef-ului a stat însă în detalii. A lăsat totuși la latitudinea clientului posibilitatea de a decide ultimele tușe ale platoului: maioneză ori ketchup? Divin!
Orgasm social, desfătare a trupului și imersiune în spiritul popular autentic al Sibiului, așa ar putea fi descrisă experiența. Totul îmbogățit de mese murdare sparte, bănci rupte și afișe strident colorate.
Sau, altfel spus, la un an și două luni de momentul în care Sibiul va fi Regiune Gastronomică Europeană, în cea mai mare piață din orașul bunelor maniere, locul unde sosesc cele mai multe produse locale și tradiționale, locul de unde mii de oameni cumpără în fiecare zi, cel mai bun lucru pe care îl poți mânca sunt mici murdari și cartofi înghețați prăjiți în ulei ars. Keep it classy, Sibiu!
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: restaurant sibiu , Turnul Sfatului , cronica de restaurant , mancare sibiu , Regiune Gastronomică Europeană , Cibinium Culinaria Rediviva , Pentru Sibiu , stiri sibiu
Vizualizari: 7634
Ultimele comentarii
Acum 10 ore
Adrian
Acum 10 ore
Loijhbloijh
Acum 10 ore
Emil
Acum 10 ore
Pastor marginas
Acum 11 ore
Emil