Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

12 copii vor primi o nouă șansă la viață la Spitalul Polisano

12 copii vor primi o nouă șansă la viață la Spitalul Polisano

12 copii care suferă de boli cardiace grave vor fi operați în cursul acestei săptămâni de o echipă de chirurgi din Anglia, alături de medicii de la Spitalul Polisano. Printre aceștia se numără și trei copii sibieni. Medicii veniți din străinătate pentru a realiza aceste proceduri se implică în proiect bro bono, iar banii necesari pentru intervențiile propriu-zise vin de fiecare dată de la oamenii care aleg să doneze cauzei.

O strângere de fonduri este realizată în această perioadă pentru proiectul care a reunit din nou o echipă de medici din țară și din străinătate, la Sibiu, pentru a salva viețile unor copii cu malformații congenitale cardiace grave. În România (la o populație de 19 mil. de locuitori) există un necesar de aprox. 1500-1600 de operații anual. Deocamdată se realizează numai aprox. 550 de intervenții / an, cauza principală fiind lipsa personalului medical și paramedical calificat.

„În România credem că sunt mai mulți copii care au nevoie de această intervenție, dar nu avem cifre oficiale pentru că în special în zonele rurale nu există prevenție, în sensul că sunt probleme de igienă care duc la probleme în simpul sarcinii care reprezintă factori de risc și dau multiple malformații, nu numai cardiace. Majoritatea copiilor care ne vin cu probleme cardiace vin de la sate, în special zone rurale mici. Am început cu acest proiect anul trecut și am reușit să sprijinim financiar peste 30 de oameni, majoritatea copii cu malformaii cardiace, numai din fonduri private. Aici mă refer la firme sibiene, dar și fundații. Lucrăm cu cea mai mare fundație din Franța pe acest proiect. Avem sprijin și din afara Sibiului și am reușit să convingem chiar și câteva intreprinderi mari, dar suntem la început și trebuie să consolidăm relațiile, pentru că e dificil ca un ONG din provincie să mențină o relație cu o multinațională”, arată Cătălina Costache, directorul executive al Fundației Polisano.

40.000 de Euro este suma de care proiectul are nevoie la momentul actual, iar oamenii se mobilizează în continuare.

„Avem nevoie de 40.000 de Euro, suntem cam la jumătatea sumei. Este mai dificil să strângem acum banii, dar ne mobilizăm. Avem și două urne pe care încă nu le-am deschis. Ele vor fi deschise până pe 17 noiembrie. Avem două locații, la Farmacia Polisano de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu și la sediul Radio Vocea Evangheliei”, a explicat Cătălina Costache.

12 copii operați în următoarele zile

Dintr-o listă de 40 de copii aflați pe lista de așteptare, doar 12 au fost selecționați pentru a fi operați în săptămâna 6-10 noiembrie. Printre aceștia se numără și trei copii din Sibiu care sunt programați pentru a fi operați joi și vineri.

„Sunt cazuri dificile, trei dintre copiii de pe lista chirurgicală au fost deja operați în altă parte și trebuie corectate malformațiile. Sunt cazuri de o complexitate crescută care, să sperăm, vor avea rezultate cu brio, ca de obicei. Pe patologia cardiacă congenitală la micuții pacienți care au fost operați în spitalul european, suntem foarte mulțumiți că rata de succes deocamdată a fost 100% și sper să rămână tot așa încă o bună perioadă de timp”, a declarat pentru Turnul Sfatului, Conf. Dr. Victor Costache, șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică.

Micuții pacienți răspund în general bine după o astfel de intervenție. După operația în sine, urmează o perioadă de recuperare acasă, urmând ca pacienții să se întoarcă la o viață normală.

„Având în vedere că este vorba de chirurgie pe cord deschis, organismul este solicitat la maxim. Înainte ca pacienții să beneficieze de tratament, ei trec printr-o perioadă critică de recuperare. De aceea echipa noastră are specialist de anestezie și terapie intensivă, medici și asistente, care lucrează alături de colegii de la Polisano ca să asigure o recuperare optimă. De obicei copiii își termină convalescența în spital și continuă o fază de recuperare acasă. După câteva săptămâni, viața lor se întoarce de obicei la normal și cei mai mulți nu au nevoie de alte intervenții. Din fericire complicațiile sunt destul de rare, dar asta numai datorită lucrului în echipă și profesionalismului celor care colaborează strâns pentru a trata acești pacienți”, explică Dr. Şerban Stoica, medic primar în chirurgie cardiovasculară pediatrică la Spitalul Universitar din Bristol.

Luca, micuț sibian cu o nouă șansă la viață

Luca este unul din copiii sibieni care urmează să fie operați la finalul săptămânii. Băiețelul are aproape un an, abia a depășit patru kilograme și suferă de o malformație cardiacă gravă și de Sindromul Down. Până în acest moment, arată Cătălina Costache, niciun chirurg român nu a acceptat să îl opereze, intervenția fiind considerată prea riscantă.

Acesta este și cazul celorlalți copii care au fost selectați pentru a fi operați săptămâna aceasta. Ultimul copil va fi operat în cursul zilei de vineri.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Vecina

Acum 6 ani

Bravo organizatorilor acestui proiect mult succes in continuare si sa speram ca mesajul de strângere a fondurilor pt acest proiect se va realiza
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus