Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Sibiul, prin ochii adolescenților. În primul lor film documentar | Video

Sibiul, prin ochii adolescenților. În primul lor film documentar | Video

Opt filme, în 10 zece zile. Asta au reușit să facă 10 liceeni sibieni în cadrul atelierului „Primul meu film documentar” de la Astra Film Festival, în colaborare cu Asociația Vira. Plecând de la tema „Sibiul văzut prin ochii adolescenților”, aceștia au venit cu diferite idei, după care le-au pus în practică: au filmat, au editat și au montat un filmuleț de aproximativ cinci minute.

Pentru a se înscrie, tinerii trebuiau să aibă între 14 și 18 ani și să fie dispuși să-și „rupă” din timpul lor liber pentru a participa la atelier. Cei care au zis „da” provocării de a face primul lor film documentar au fost bucuroși de alegerea făcută, fiind mulțumiți de rezultatul final.

Ruxandra Mirea și Bianca Elena Vasile sunt eleve în clasa a X-a la Colegiul Național „Octavian Goga”, respectiv Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”. Împreună au realizat filmul „Viața prinde aripi”, în care prezintă pasiunea unui pilot militar pentru aviație. „Cel mai greu mi s-a părut să găsim ideea și apoi să explic omului ce vrem să facem. Îmi era greu să vorbesc cu el. E primul meu film adevărat, am mai filmat cu telefonul, ca toată lumea de altfel, dar este total diferit. Editarea mi s-a părut partea cea mai faină, deși era grea și cerea foarte mută atenție, mie mi-a plăcut cel mai mult”, povestește Ruxandra Mirea.

Tot în clasa a X-a este și Ștefan Ioan Hampu de la Colegiul Agricol „D.P. Barcianu”. El a creat filmul Efecte speciale”, în care prezintă pasiunea unui prieten de-al lui pentru efectele speciale din cadrul jocurilor de pe calculator și a filmelor. „Mie asta îmi place și am făcut ceva pe domeniul meu. Îmi plac foarte mult efectele speciale și am un prieten care face chestia asta și am zis să fac despre el. Am mai făcut înainte filmulețe, dar nu la modul așa serios, doar așa pentru mine. Cel mai greu mi s-a părut să găsesc ideea. Am stat să mă gândesc mult ce ar trebui să fac și apoi editarea a fost iarăși grea”, spune Ștefan.

„Gossip Tree” este numele filmului pe care l-a făcut Teodora Minea, elevă în clasa a X-a, la Colegiul Național „O. Goga”. Drept subiect a ales povestea Teodorei ce are atelierul de creație pe scările ce duc dinspre Piața Huet spre Pasajul Scărilor. „Partea cu timpul a fost cea mai greu de gestionat, şi cred că pentru toţi, nu doar pentru mine. Şi alegerea unui singur subiect a fost, din nou, o problemă. Pentru că Sibiul e un oraș plin de personaje de filme. Pe Teodora Bârsan am văzut-o la Festivalul ei de pe Scări şi mi s-a părut un personaj interesant de la început. Apoi, după câteva zile am contactat-o pe Facebook şi i-am zis că ar putea fi un super-personaj de film. Şi în următoarea zi am început filmările la Gossip Tree. Iniţial, am vrut să fac un portret al toturor artiștilor din Sibiu, dar apoi am întâlnit-o pe Teodora, o artistă completă. Ceea ce a fost cel mai mişto a fost faptul că ne-am împrietenit între noi într-un mod total diferit decât suntem obişnuiţi. Dacă în viaţa de zi cu zi spui: <<Salut, sunt Teo! Hai la un suc să povestim>>, la curs conversația arata ceva în genul: <<Salut, sunt Teo! Vrei facem un film împreună?>>”, povestește Teodora Minea.

Nicolas Weiss, elev în clasa a X-a la Colegiul Agricol „D. P. Barcianu” a realizat filmul cu titlul „Necunoscuții din Rășinari”. „M-am înscris la acest atelier deoarece mi s-a părut interesant și am vrut să îmi perfecționez abilitățile de filmat. Nu mi s-a părut deloc greu deoarece sunt obișnuit cu astfel de proiecte. Cel mai interesant mi s-a părut partea de editare, dar și munca pe teren am remarcat-o ca fiind destul de atractivă”, spune tânărul.

La sfârșitul lunii octombrie, elevii și-au prezentat filmele în fața unui public numeros, la Sala Thalia. Alături de aceste filme, au mai fost realizate alte cinci.  Mai jos, le atașăm pe toate.

Foto: Facebook Asociația Vira

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus