Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
5°C

FOTO Primele imagini cu autostrada Sibiu – Pitești, așa cum va să fie. „Deocamdată ne mulțumim cu aceste simulări“

FOTO Primele imagini cu autostrada Sibiu – Pitești, așa cum va să fie. „Deocamdată ne mulțumim cu aceste simulări“

Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură au dat publicității primele simulări ale viitoarei autostrăzi care ar urma să lege Sibiul de Pitești. Simulările au fost făcute pentru primul lot al acestei autostrăzi, cel care va continua varianta ocolitoare a Sibiului cu profil de autostradă până la Boița.

Simulările au fost realizate de utilizatorul delacroix al forum.peundemerg.ro, platforma on-line pe baza căreia s-a dezvoltat o amplă comunitate a celor care supraveghează derularea marilor proiecte de infrastructură din România. Comunitate care, ulterior, a primit și o firmă juridică sub numele de Asociația Pro Infrastructura (din rândul căreia s-a lansat și Cătălin Drulă, inițial consilier al fostului premier Dacian Cioloș, în prezent parlamentar USR). „Vă prezentăm, în premieră, primele simulări 3D (randări tri-dimensionale) cu Autostrada A1 Sibiu-Pitești! Pentru început, puteți descoperi cum va arăta zona nodului Boița (descărcare temporară), parte din Secțiunea 1 a celei mai așteptate autostrăzi din România, lot care acum este în faza de evaluare a ofertelor din cadrul licitației contractului de proiectare și execuție lucrări“, arată reprezentanții Asociației, în postarea realizată pe Facebook care include și simulările viitoarei căi de mare viteză.

Un viaduct „muzeu”

Simulările publicate de Asociație redau în special câteva lucrări de artă (viaducte) din viitorul tronson de 13 km al lotului 1 al autostrăzii Sibiu – Pitești. Cel mai „interesant“ dintre acestea este viaductul de la Boița, localitatea aflată la intrarea în defileul Oltului. Cum inclusiv autoritățile estimează că lotul care îl va continua pe acesta va fi terminat mult mai târziu, constructorilor le este solicitat să realizeze un nod rutier provizoriu. Acest nod rutier - care va prelua traficul care urcă, respectiv coboară de pe autostradă până la deschiderea circulației – este amplasat înaintea unui viaduct, care prin urmare, va sta nefolosit până la deschiderea lotului doi. Prin urmare, autorul acestor simulări a denumit lucrarea de artă care va sta nefolosită „viaductul muzeu“.

nodul boita care va face legatura cu DN7 se vede si viaductul boita care va ramane nefolosit pana la finalizarea sectiunii a doua Giratoriul provizoriu de la Boița și ”viaductul - muzeu”

O autostradă incertă în continuare

Execuția lotului 1 de autostradă, pentru care au fost realizate simulările, a fost scoasă la licitație de CNAIR, procedura fiind în acest moment în faza de evaluare a celor două oferte depuse. În același stadiu este și lotul 5 al autostrăzii, Curtea de Argeș – Pitești. Pentru proiectarea și execuția acestui lot de 30,35 de km au fost depuse șase oferte. „Vă vom ține la curent cu derularea procesului de licitație. Următorul termen este 20 noiembrie 2017 pentru evaluarea ofertelor, însă cel mai probabil va fi extins. Mai este mult până când vom afla un câștigător. Deocamdată trebuie să ne mulțumim cu aceste simulări 3D“, arată reprezentanții Asociației Pro Infrastructura.

Aceștia atrag atenția asupra faptului că, în acest moment, doar secțiunile 1 și 2 ale autostrăzii au un studiu de fezabilitate actualizat, după cum au solicitat autoritățile europene. Pentru celelalte trei loturi, CNAIR intenționează să lanseze procedura de atribuire a proiectării și execuției pe baza studiului din 2008. Care nu este bine întocmit. „Din păcate, doar Secțiunea 1 și Secțiunea 5 sunt realizate la nivel de studiu de fezabilitate la standardele cerute de experții internaționali de la JASPERS (reprezentanți ai Comisiei Europene). Secțiunile 2, 3 și 4, cele mai grele, din munte, au un studiu de fezabilitate vechi din 2008, făcut mai mult din birou, cu studii geotehnice lacunare, criticat aspru de JASPERS în 2013 într-un document oficial. Cerem autorităților maximă responsabilitate și actualizarea studiului vechi din 2008 și pentru secțiunile 2, 3 și 4“, semnalează reprezentanții Asociației Pro Infrastructura.

continuare autostrada dupa noduld de la selimbar Continuarea autostrăzii după nodul de la Șelimbăr

debleul boita de unde se va iesi catre legatura cu DN7 Debleul de la Boița, din care se va face ieșirea către sensul giratoriu provizoriu

nod sibiu sud (selimbar) Zona în care se leagă centura ocolitoare a Sibiului de Lotul 1 al autostrăzii Sibiu - Pitești

noduil boita de la 3000 de m altitudine Nodul rutier de la Boița, cu ”viaductul muzeu”, vedere simulată de la o altitudine de 300 de m

Vedere dinspre sud spre nord, adica dinspre Boita catre giratoriul si viaductul Boita Vedere dinspre Boița a nodului rutier temporar și a viaductului ”muzeu”

viaductul talmacel si debleu Viaduct la Tălmăcel

viaductul talmacel Viaductul Tălmăcel

zona schitului de la selimbar Autostrada în dreptul Schitului de la Șelimbăr

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Mihăiță Conservă

Acum 6 ani

Cred ca cu pozele astea ramanem o perioada :)))
Raspunde

Ion

Acum 6 ani

Nu va faceti visuri ! Portiunea cea mai usoara- pana la Boita - daca are termen de 3 ani , atunci va mai avea 3 ani intarziere , conform obiceiurilor . Deci 6 ani frumosi DUPA ce se semneaza contractul de executie ... Iar portiunea cea mai dificila Boita - Curtea de Arges , Dumnezeu cu mila ...
Raspunde

Cioricliul Albastru

Acum 6 ani

Proiect este, studii de fezabilitate sunt har domnului, simulări 3 D sunt, dar autostrada unde e sau când va fii dacă va fi vro dată. Nu cred ca va fii realizata în deceniul ăsta,.. poate se va face când s-or inventa mașinile zburătoare un culoar de zbor......
Raspunde

Ladislau

Acum 6 ani

Genul acesta de simulari il facea fiul meu cand avea 15-16 ani... un joc pe calculator...
Raspunde

The future !!!

Acum 6 ani

Cioricliul Albastru asta este !!! Acum mi-am dat seama ca de fapt toate autostrazile acestea imaginare, sunt de fapt culoarele pe care o sa zburam cu masinile noastre zburatooaareee !!! :)) Abia astept sa-mi cumpar una :)) Pffaiii va vine sa credeti ? Suntem mai avansati decat toata lumea, noi nu mai facem autostrazi din asfalt, etc ca toti inapoiatii :))
Raspunde

Nelutu

Acum 6 ani

O autostrada cu 2-ua benzi in 2017 este o autostrada deja expirata, nu vreau sa par carcotaș dar asta este adevarul
Raspunde

sey-than

Acum 6 ani

In primul rand, pari analfabet dupa cum ai scris "2-ua" =))
Raspunde

Odin

Acum 6 ani

Noi in anul prin anull 300 Cand nu vom mai fi copii ... Poatem o muscam, pana atunci: criza, saracie, inflatie, somaj... Multumim PSD!
Raspunde

GOGU

Acum 6 ani

lA CONDUCEREA CNEADIR S-AU STRANS TOTI NEPUTINCIOSII DIN ACEASTA TARA. uNDE SUNT SPECIALISTII ? uNDE NU SE FURA ,NU SE FURA CA LA NOI SI UNDE MUNCA ESTE APRECIATA. iN TARA AU RAMAS RESTUL. (A NU SE INTELEGE RESTURI. )
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus